• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    HANZS
    HANZS --- ---
    PAN_SPRCHA: Jo Merkel lovila hlasy u zelenych, Soder lovi ted hlasy u AfD... což je asi dobře.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: spíš ekonomiku....... Německo není Francie, ty jaderky tam byly spíš doplněk. Ale zavírat funkční jaderky v době kdy jedinou alternativou je plyn je kolosální pitomost, která vznikla z populismu Merkel v době kdy tím lovila hlasy u zelených.
    Taky nemluví o stavbě nových ale rozjetí těch co teď zavřeli.
    PES
    PES --- ---
    Aha! Už i Němci zjišťují, že fyziku nepřehlasují a sluníčkovou energií vše neutáhnou :-)))
    Vzkřísíme jadernou energii, slibuje šéf německé opoziční CSU Söder - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-vzkrisime-jadernou-energii-slibuje-sef-nemecke-opozicni-csu-soder-40439945
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: celosvětově se zvyšujou kapacity pro LNG output. v roce 2026 už je to navýšení LNG kapacity rovné výpadku z Ruska
    002
    CUKI
    CUKI --- ---
    PES: to bezesporu, ale věděli o ní? Někdy předpověď prostě selže.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CUKI: to moc z pohledu nakladu nedava smysl. Proc bys projektoval na neco s pravdepodobnosti mensi nez 1% (nezvykle silna bourka + oprava)?

    Reseni stejnyho problemu vyjde levnejc, kdyz se bude opravar koukat na predpoved a logistika dopredu pripravi nahradni dily.
    PES
    PES --- ---
    CUKI: výměna listu by se neměla dělat během vichřice, no takže asi tak...
    CUKI
    CUKI --- ---
    PAN_SPRCHA: posrali, tedy něco udělali špatně a nebo to nemá moc velkou rezervu?

    Jak se vlastně ta vrtule sundavá, když je dole sundají jednu nandají jednu a pootočí na další. Pokud je sundaná vrtule dole, tak působí větší síla pouze na stři té osy. v podélném směru by to mělo být vyvážené, nebo ne?

    Jakým způsobem se vůbec ta vrtule aretuje? Protože sám o sobě proti síle větru působí jen ten generátor.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: 2026 neni moc likvidni, jedna vec je nakoupit si prvnich 10 procent spotreby do portfolia a jina nakoupit celej plyn na ten rok .. ty rizika na delsi obdobi nezmizela, jen se trh k tem obchodum jeste nedostal a je optimisticky. Rozhodujici u LNG bude spread mezi Evropou a Asii a lame se to kolem 60 pro Asii ..
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    CUKI: no prostě to posrali....stane se
    CUKI
    CUKI --- ---
    SHEFIK: Přeci to musí projektovat na jakýkoliv hraniční stav který může nastat. A výměna listu, je naprosto předvídatelným stavem, nebo ne?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: příští rok je ještě rizikovka, pak to jde pořád dolů.


    001
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: no ustali se nekde mezi 40 - 60 EUR/MWh .. soucasna cena je napristi rok je 54 ..
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CUKI: ze by to projektovali na nerovnomernou extremni zatez?
    CUKI
    CUKI --- ---
    PAN_SPRCHA: Tak to by na to mělo být projektovaný ne? Ty listy jsou jsou skoro spotřebák. Nechtěl bych tam bejt...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: turbína z roku 1997, v době pádu v rekonstrukci kvůli výměně listu. Patrně měli část sundanou jak to bylo nevyvážený, a vítr to neustálo.

    I Němci umí no....
    PES
    PES --- ---
    Větrná sklizeň: Pozůstatky větrné turbíny poničené bouří na sklizeném řepkovém poli u Dölitzu v Meklenbursku-Předním Pomořansku...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: klika na mírnou zimu je výmluva všech kdo prostě podlehli emocím a dojmům místo aby se drželi čísel.
    Zima byla normální a ne mírná. V kontextu posledních pěti zim byla třetí, tedy přesně v průměru, víceméně to bylo tak 80% pravděpodobnost že bude +-tahle nebo ještě teplejší v kontextu posledních let. Jasně že když se sáhne pro normál z let 1960-1990 tak to byla klika.
    To že si ti "experti" neuvědomili že v momentě vyšší ceny klesne celosvětově poptávka a tedy se dodávky pro Evropu uvolní je další výmluva na "recesi v Číně".
    Stejné to bude tu další zimu, může být tuhá, ale ta pravděpodobnost není moc vysoká.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: tak cena vzrostla (a byla by ještě horší i opticky, pak také záleželo na tom jak který distributor kupoval Long term a kdo/kolik na spotu a na jak dlouho pak nakoupily ty firmy v panice za draho, kdyby to nezastropovaly státy, což v reálu znamenalo jednak pořádnou díru do státních rozpočtů a ještě přilít benzínu do ohně inflace), že ta cena není šílená doteď je jen klika na mírnou zimu + recesi v Číně a mimořádné úsilí posbírat terminály na LNG (tj. někde se někomu "sebraly" přeplacením a přetáhly k Evropě, stejně tak i s tím přeplaceným LNG).

    A záleží na tom jaká bude tato zima - i s případně napěchovanými zásobníky na max. (pokud se nakoupí včas teď za relativně levno i s dodávkou ještě letos) by to nemuselo být v případě tuhé zimy nic hezkého.

    No a na podřezání si stabilní energie si pracujeme také velkým tempem, kdy přes léto by mohla být cena chvílemi i záporná (silovka, ovšem dohnaná zase cenou systémových/regulačních služeb v nákladech na udržení sítě - protože solárníkům se nejspíš bude kompenzovat i nepotřebný přebytek, tedy než doslouží anebo budou direktivně uzavřeny stabilní zdroje), ale v zimě zase přemrštěná cena v nedostatku (opět, jakmile nebudou stabilní zdroje a zároveň soláry ani větráky nevyrobí dost a stabilně).
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: ten samý člověk tvrdil loni v dubnu, že při odpojení od Ruského plynu na kterém je česko a německo úplně závislé by cena vzrostla ke 100 EUR na mnoho let dopředu. V reálu zakolísala pár měsíců a dneska stojí 25 EUR/MWh
    (rozhovor 07.04.2022)
    "Při odpojení ruského plynu by to mělo obrovský dopad na různé části průmyslu," varuje Lízal. Podle něj je Německo stejně závislé na ruském plynu jako Česko a je potřeba přemýšlet, jak zvládneme příští zimu. Uzavření ruských plynových kohoutků by plyn zdražil o stovky procent. "Já bych řekl, že trojnásobek ceny je minimum. Byla by tam pak regulace ekonomiky, a to kdo, kdy a kam může plyn odebírat," nastínil Lízal.



    Ano tenhle člověk do toho opravdu viděl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam