• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    ROMANET: no kapacitní platby (a kapacitní provoz) jako příklad šíleného zdražování energie a plýtvání (co to pak dělá s financemi spotřebitelů a ekonomikou netřeba snad znovu opakovat).
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PES: akumulace se samozřejmě řeší. ale ve velkých číslech je to i jinak... prostě svítí slunce, fouká vítr, šetříš plyn a uhlí.
    část uhelek přechází na jiný provozní modely - v létě jsou jen v záloze a berou prachy za to, vyrábí jen ve špičkách (a vejdou se do emisních limitů bez nutných investic) atp.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: tak jako tak bez odpovídající akumulace + stabilního "baseload" je ta překotná instalace jen riskantní hazard testující limity sítě před blackoutem :-(
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: no to z toho rozhodně nevyplývá


    PES: 90% novejch solárů tu baterku má, a stavbě větších úložišť brání jenom legislativa
    PES
    PES --- ---
    ROMANET: na to, že to všichni tedy víme, tak souběžně s hektickým rozvojem OZE v síti se ovšem trestuhodně podceňuje nutnost akumulace (pokud tedy nevezmeme OZE tak, jak by celkem logicky měly být - tj. mít nestabilní OZE párované s odpovídající spotřebou - tedy úplně nejtriviálnější přirovnání: nová FVE versus odpovídající klimatizace, která ten výkon potřebuje prakticky ve stejnou dobu, kdy FVE vyrábí... anebo odpovídající přímotop do akumulační nádrže či TČ atd...)
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    jak říká omnihash - všichni víme, že víc větru a soláru = menší efektivita instalované kapacity. z fotovoltaiky nelze dosáhnout efektivity instalovaný kapacity jádra.

    navíc už to porovnání instalovanýho výkonu a výroby je prostě blbost. u uhelky vim, že když chci, můžu jet na instalovanej výkon. u fotovoltaiky vim, že v noci nevyrábím, vim, že v zimě míň... takže když pak někdo přijde, že jsem za rok vyrobil jen tolik a tolik, že je to málo, tak já řeknu hele je to přesně tolik, kolik jsem čekal.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: jenže z téhož vyplývá, že na tom nelze budovat stabilní energetickou síť ani kdyby byla 10x (jako se plánuje teď) nebo 100x či 1000x (potenciálně) předimenzovaná teoretická produkce - což se ovšem němečtí fachidioti podporovaní bruselskými fanatiky snaží v €vropě prosadit...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: to, že maj OZE efektivitu danou svým prostředím a jakou zhruba jsme věděli ještě před tím, než sme je prvně postavili padesátlet zpátky, to není poukazování na problémy, ale ekvivalent obecního magora co křičí na náměstí po dni přijde noc! Ano, technicky je to pravda, ale pokud je to tvůj maximální insight do tématu, tak si radši na vrátnici vyzvedni klíčenku, pastelky a papír a běž si potichu kreslit do rohu, ať nerušíš dospělý.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: možná by to chtělo také po těch letech opustit tu fanaticky zaslepenou adoraci Občasných Zdrojů Energie a nevyskakovat jak čertík z krabičky pokaždé, když se ukáže někde něco poukazující na problémy a (velká) rizika z toho plynoucí...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: hele, myslíš, že bysme se po těch 10 letech, nebo jak dlouho tu běží tahle debata, mohli konečně shodnout, že argumenty na levelu vítr občas nekouká a v noci nesvítí slunce už si necháme od cesty? My tu máme lepší paměť než akvarijní ryby, není potřeba to jednou za měsíc přijít vítězoslavně zahlásit do diskuze pro připomenutí.
    PES
    PES --- ---
    MMORT7: Ne, nejsem Smutný...
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    PES: Hele nejsi ty Smutný?
    Kde mluvim o wattsupwiththat.com? Mluvím o Smutném a jeho demagogii a dojmologii. Jinými slovy lživý článek se nestane pravdivým díky tomu, že má odkaz na pravdivý zdroj.
    PES
    PES --- ---
    MMORT7: jistě, jako vždy, nehodící se škrtněte...
    ...takže i ta odkazovaná studie https://wattsupwiththat.com/2023/08/09/germany-uk-france-weather-dependent-renewables-2022-2023/ je vlastně špatná, chybná, zavádějící... prostě nehodící se, že?
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    PES: Hele, pan Smutný (Nomen omen) na NP není úplně relevantní zdroj informací o energetice. Lhaní, selektivní přístup k informacím...
    PES
    PES --- ---
    OZE: Efektivita energetického parku klesá - Neviditelný pes
    https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/oze-efektivita-energetickeho-parku-klesa.A230817_150612_p_klima_nef
    aneb politika vnucování obnovitelných zdrojů závislých na počasí již vedla k masivnímu poklesu výkonnosti elektroenergetiky všech států, které přijaly dogma přechodu na nulové emise CO2 pod dojmem katastrofických zpráv o změně klimatu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tenhle clanek zpred mesice mi utekl
    Efekt Mochovců i odstavené hliníkárny. Vývoz elektřiny z Česka na Slovensko výrazně klesl - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/efekt-mochovcu-i-odstavene-hlinikarny-vyvoz-elektriny-z-ceska-na-slovenska-vyrazne-klesl/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Sem to patri mozna vic, pac politicko-hospodarsky tema zatim. Synergie nuclear+hydrogen. To dava obema technologiim jinej business case

    Is nuclear power set for a European renaissance? – EURACTIV.com
    https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/is-nuclear-power-set-for-a-european-renaissance/

    In a letter revealed by EURACTIV France, Pannier-Runacher urged the European Commission to recognise the contribution of nuclear-derived hydrogen in the targets set out in RED III. For Paris, the aim was to prevent renewable hydrogen targets from jeopardising low-carbon hydrogen production from nuclear sources.

    At the end of March 2023, after months of battles between EU countries and within the European Parliament, the political agreement on RED III recognised the principle of non-cannibalisation between renewable and low-carbon hydrogen.

    But while this seemed like a victory for France, the conditions imposed for nuclear-derived hydrogen to contribute to achieving the EU’s objectives were so strict that they were practically unattainable.

    After a month and a half of hesitation, Trafalgar: at the last minute, Paris blocked the final adoption of RED III, scheduled for mid-May, because the agreement did not provide sufficient guarantees regarding nuclear-derived hydrogen – though the decision to block the adoption of the directive did not go down well with all in the French camp.

    On 16 June, France finally obtained an official declaration from the European Commission recognising the role of nuclear energy in achieving the objectives of decarbonising the EU economy – fruits of an intense year of lobbying, aided by France’s setup of a pro-nuclear alliance of 14 EU countries and (possibly) counting
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Pilot live 2025

    Hysata testing hydrogen electrolyzer tech in real-world setting – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/08/14/hysata-testing-hydrogen-electrolyzer-tech-in-real-world-setting/

    Hysata is developing ultra-high efficiency hydrogen electrolyzer technology that eliminates almost all resistance in the electrolysis process and has the potential to significantly shift the economics of green hydrogen production.

    “Existing electrolyzers face energy losses from electrical resistance and gaseous bubbles forming on electrodes, reducing the overall efficiency of the system,” Hysata said. “[The technology] has been proven to produce hydrogen with 95% (41.5 kWh/kg) efficiency, well ahead of incumbent technologies that operate with efficiencies close to 75% (52.5 kWh/kg).”

    ARENA said the technology has the “potential to reduce the cost of renewable hydrogen production through reduced electricity inputs … The technology also offers lower balance of plant costs, with reduced electrical resistance resulting reduced cooling requirements. If delivered at scale, these reduced input costs will help lower the levelized cost of hydrogen, making renewable hydrogen a commercially viable energy resource.”
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Bez dotaci

    Indian hydropower company secures 90 MW of floating PV for $0.046/kWh – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/08/11/indian-hydropower-company-secures-90-mw-of-floating-pv-for-0-046-kwh/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam