• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: resp on to v urcitym pohledu muze byt chapano jako “rational outcome”, ale to je spis urcitej druh fundamentalismu
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK: ano trh neni dokonalej, proto mluvime o selhani trhu a klimaticka krize je ucebnicovy priklad selhani trhu (resp jednoho jeho druhu - negativni externality) a jeho pricinou neni to, ze jine preference prevazili nad mymi, ale v tom, ze cena komodity / sluzby / produktu neodrazi naklady, ktery zpusobuje. takze se rozhodujes jednotlive racionalne, ovsem na zaklade chybnejch signalu / spatnejch informaci.

    kdyz fabrika ktera vypousti rtut do vody a rodej se ti mrtvy deti, tak to taky neni rational outcome toho, ze trh ocenil preference zakazniku teplomeru vys nez zajmy lidi, zijici v okoli fabriky
    TUHO
    TUHO --- ---
    Solar is now ‘cheapest electricity in history’, confirms IEA
    https://www.carbonbrief.org/solar-is-now-cheapest-electricity-in-history-confirms-iea/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: ty se focusujes na to co chces videt, ne na to co to znamena :)

    Pac samozrejme soucasnej trh vede k rational ourcomes for the group. Nikde neni receno, ze nema disbenefits. Trh neni dokonalej a nildy nebude. Proste trh oceni kratkodobe nejaky vyhody nad nevyhodama. To ze mala cast trhu, jako si ty, preferuje hodnoty dlouhodoby, je soucast toho trhu, nicmene ty ses jen jeden z hracu a musis se s tim smirit.

    Kde se shodnem je, ze je to nejaky konstantni pohyb a trh se uci z failu. Kdezto ty timhle vyvojem prichazet nechces, ty chces diktovat jak to ma byt, nehlede na zajmy ostatnich - to uz trh z definice neni :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TUHO: jak by to mohlo byt trzni selhani, kdyz mame trh s emisnimi povolenkami a fosilni spolecnosti si je musi nakupovat a nakupuji? Tohle neni trzni selhani, tohle je absence trhu s povolenkami mimo EU, absence emisni regulace na globalni urovni. A proc chybi? Protoze na to Asie i Amerika sere, tak proto. Budto vedi neco vic nez my nebo brecis na spatnym hrobe ..
    PES
    PES --- ---
    TUHO: ale prdlajs, prostě přestávají předstírat tu hru na decarbon a unfosil, protože už i vrchní ideologové narazili na to, že to takto (a tak rychle, jak to nalinkovali ve stylu soudruhů 'dohnat a předehnat') skončí jedině katastrofálním kolapsem (a sami nechtějí jít viset na kandelábry, až to narazí jak ..€uroTitanic)
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: a selhani regulatora je to samozrejme taky, ostatne proto fosilni prumysl vyclenil tolik penez na ovlivnovani politiky, verejneho mineni a regulace
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK: Je to selhani tehu podle toho jak je definovany selhani trhu.

    When markets fail, the individual incentives for rational behavior do not lead to rational outcomes for the group. In other words, each individual makes the correct decision for themselves, but those prove to be the wrong decisions for the group as a whole.

    A anonv jistym smyslu je selhani trhu nativni vlastnost trhu ,))
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: prakticky vzato to selhani trhu neni. Trh exploituje levny resources dokud se nestanou vzacny, pak dojde k narovnani. To je nativni vlastnost trhu.

    Spis je to nejakej fail regulatora. A vzhledem k tomu, ze globalni regulator neexistuje, jsou vsichni z obliga.
    TUHO
    TUHO --- ---
    MAKROUSEK: vic fosilnich korporaci se odvraci od svejch (vetsinou stejne jenom papirovejch) planu na dekarbonizaci, protoze valka na ua jim prihrala brutalni balik. a prachy ted pro akcionare je vic nez znicena budoucnost pro vsechny.
    aneb klasickej fenomen selhani trhu (znecistovatel bere zisky, ale nenese naklady). blby samozrejme nejsou.
    casem mozna prohrajou u soudu jako tabakovej prumysl, ale to samozrejme uz bude do jisty miry jedno
    TUHO
    TUHO --- ---
    JIMIQ: nontenhle typek tvrdi, ze novy panely vydrzej min - a problem je predevsim zapouzdrebj proti vode a shitifikace vyrobnich postupu ,)

    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zivotnost-solarni-panely-fotovoltaika-solarmonitoring-vaclav-beranek.A230918_161945_ekonomika_ven?h=1B5F1842E0B4BF62734B1357C51EB3F7
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    To neni mozne! Ze by fosil v budoucnu vydelaval vice, nez obnovitelne zdroje? Nebo jsou v tom Shellu Holandani uplne pitomi?

    Shell prodává německé baterkáře Sonnen, které koupil od ČEZ. Vrací se k ziskovému „fosilu“ | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://byznys.hn.cz/c1-67246720-shell-prodava-nemecke-baterkare-sonnen-ktere-koupil-od-cez-vraci-se-k-ziskovemu-bdquo-fosilu-ldquo
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS: slyšel jsem že jak to šlo překotně a museli se rychle připojit tak potřebovali co nejrychlejší dodání panelů, protože všichni čekali kdy se penězovod zastaví.
    A nejrychlejší dodání měli spíš ty kvalitnější než ty nejlevnější.

    Teda mám to jenom od jednoho subjektu co mi říkal že tam má všude značkový Kyocera který stály tenkrát 2x tolik co ty Čínský(teda taky z Číny ale pod kontrolou japonský firmy) ale byly v Evropě skladem.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: co jsem se ptal tak s tim zatim problemy nejsou (u tech CZ instalaci 2008-2010)
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: dobrej joke...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: protože Němci nejsou Češi, tady ten problém nebude, Čech vytáhne z kůlny starý vrata a zflikuje to tak aby to drželo ještě dalších 50 let. Němci furt dělají všechno tak jak to bylo původně myšleno.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak ty nemecky firmy co vyrabely panely zkrachovaly prave kvuli cinske levne vyrobe

    Viz historie vyrobnich zemi z wiki

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: pisou, ze cast distributoru uz neni k dispozici, to imho nebude lokalni vyrobek...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak ty nejstarsi jsou bud japonsky a americky a stredne stary jsou nemecky
    Ale da se pocitat s tim ze ta technologie v zacatcich nebyla vysperkovana a i instalace asi probihaly vselijak

    Nove panely (2012+) vydrzej dyl

    Btw 10GW je stejny objem jako Nemecko prida letos
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: ze by cinsky leading know-how?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam