• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Uf, zkus si pročíst vyhlášku 359/2020 Sb. v platném znění - průběhové měření (alespoň tzv. typ C1 nebo C2) musí mít všechna OM s roční spotřebou nad 6 MWh - odložená účinnost od 1.7.2027, jinými slovy u odběrných míst se spotřebou nad 6 MWh se bude instalovat průběhové měření v nejbližší době, aby do 30.6.2027 bylo hotovo.
    PES
    PES --- ---
    GOR: sám jsi si odpověděl - není průběhové (okamžité) měření - aneb kdo se tady "z vysoka" na modernější měřáky u koncáků? (teď to musí dávat alespoň těm, kteří si pořídí nějakou tu FVE)...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PES: vápenec nevadí, to je pufr
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Tohle mi prosím nevysvětluj. Na VN se jistí podle technických podmínek, ale platí se podle sejdnaného příkonu, jehož (ne)překračování) měří elektroměr, nevidím jediný důvod, proč by to na NN nemohlo být stejně, když stejně postupně všichni budou mít průběhové měření.
    PES
    PES --- ---
    PALEONTOLOG: a kolik se rozsypalo z letadel mletého vápence (i třeba Krkonoše by mohly vyprávět)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PES: taky se osazovaly uhelky filtry, žejo, až díky tomu se začaly krušný hory zase zelenat
    PES
    PES --- ---
    PALEONTOLOG: akorát jsme tak tak dostavěli polovinu JETE (děkujte "dědkovi Grégrovi") a nepokračovali dál ve zbytku JETE (další 2GW) a dále JEBL (Blahutovice 4GW) popř. i JETT (Tetov 4GW) a repas JEDU (2GW možná na 3GW)...
    ...base-load jádra by byl JETE 4 + JEBL 4 + JETT 4 + JEDU 2 v ideálním případě 14GW (rozděleno do reaktorů po 1GW popř. 1/2GW) s výkonovou rezervou na odstávky. To mohlo být odstavených uhelek (a vlastně i uhelných tepláren, pokud by se realizovaly i ty horkovody)
    PES
    PES --- ---
    GOR: Tak ten rezervovaný výkon (příkon) máš právě dle toho hl.jističe - co jiného distributora ze strany jeho sítě asi tak zajímá...
    ...jo, zajímá ho ještě koeficient soudobosti, protože ani žádný barák (třeba bytovka, natož panelák) nemá pojistky na 100% součtu bytů.

    Modelově bytovka 12 bytů, každý má klasicky 1x25A (tj. 4 byty na fázi), něco případně na společnou spotřebu světel apod. (1x16A), z historických důvodů mají 3-f jen ve sklepě (byl/je tam elektrický mandl - megažrout) a na tom je 3x32A... v součtu na fázi 4x25 + 32 (+ někde ještě +16) = minimum 132A na fázi, přitom zvenčí na přívodech jsou 3x63A.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAKROUSEK: já říkám c, že by to zvládla každá vláda, protože znečištění bylo enormní a dostali jsme dávku evropský legisltivy od holandska rovnou do žíly
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PALEONTOLOG: Neboli rikas, ze b) je spravne - mezi vladnouci stranou a cistotou ovzdusi neni zadna korelace. Coz si ostatne myslim i ja, pokud vladnouci strana neni prilis nalevo nebo napravo (komunisti, zeleni nebo SPD).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAKROUSEK: vůbec první zákon na ochranu přírody prošel českou národní radou v roce 1992. slyšel jsem, že nás tehdy v tomto směru patronovalo holandsko. vztahuješ vcelku neopakovatelnou historickou událost za konkrétními vládami.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: z toho vyplývá úplně jasně je že nejhorší pro životní prostředí jsou komunisti.
    GOR
    GOR --- ---
    MAKROUSEK: Hele, ale tohle od tebe není moc fér, třeba snížit emise SO2 bylo na začátku devadesátek poměrně snadný, u fluidů a u roštáku se prostě přimíchal vápenec do paliva a u prášků se jela primitivnější forma (primitivnější forma vypírky, ne že by vypírka byla primitivnější než dosypat vápenec do paliva) mokré vypírky spalin, aneb těch prvních 75 % bylo jednoduchých.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: Well, v cem je chyba? Budto: a) stav ovzdusi na vlade nezavisi nebo b) data nelzou.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Geopolitika a energodebata by MAKROUSEK :)
    Klaus jako vrchol český snahy o zlepšení životního prostředí, tenhle tejden přišel pátek sakra brzo.
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Já jsem si o tom třepil klávesnici tady nebo v jiném auditku - z důvodu rozrůstání samovýroby se bude muset změnit tarifní struktura na NN v takovou, která lépe odráží strukturu nákladů, pro volnou inspiraci doporučuju prohlédnout tarify na VN+, bude to podobné. Ve zkratce pro všechny kdo nemají čas/nechtějí studovat, gros bude pevná částka za měsíc podle příkonu a variabilní část bude v podstatě jen na krytí ztrát. Pokud se to neudělá, skončí to tak, že obyvatelé paneláků budou dotovat distribuci baráčníkům, což už se do jísté míry děje - distribuce do paneláku je levnější - na dodanou energii méně vedení, méně (co do počtu kusů) trafaček atp.

    Zároveň IMO bude nutné přejít na institut rezervovaného výkonu a přestane se nesmyslně odvozovat od hlavního jističe - jakou má asi jištění selektivitu, když mám hlavní 3x16A char. B a zásuvkové okruhy á 1x16A char. B?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MARASAN: Po cinu poznate je. Ja myslim, ze ty strany, za jejichz vlady se ovzdusi nejvic zlepsilo. A ne, ze se o tom jenom povidalo.

    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MAKROUSEK: a ktera ceska strana ma podle tebe zajem na co nejlepsim zivotnim prostredi? Jak se to pozna?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MARASAN: A Zelenych. Jejich cilem je co nejhorsi zivotni prostredi.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: IMO tohle si zrovna zada trh, ne? Smradlavy busy ve meste nikdo nechce.

    [ Asi az na zastance starych komunistickych poradku a Ikarusu. ]
    PES
    PES --- ---
    Btw. "klasika" (a dopadne to tak v energetice) - vyjednali jsme vám výjimku/odklad (popř. v ideálním případě zrušení blbosti nařízení)...
    ... jé, už je pozdě, když se všichni povinní už museli zařídit dle původních dementních nařízení... (aneb vyplatí či nevyplatí se čekat do poslední chvíle?)

    Odklad přišel pozdě. Většina podniků už o bezemisních autobusech rozhodla - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/autobusova-emise-co2-elektrobusy.A231030_151821_eko-doprava_cfr
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam