• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    MAGE
    MAGE --- ---
    PES: tak to je snad logicky ne? Prdnout neco na zelenou louku je jednodussi nez to slozite traverzovat nad stromecky. IMHO nemelo byt nikdy povoleno stavet solary na zelene louce ale jen jako soucast uz zastavene plochy. #kecy
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: coze? :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: Klasika - je to dál, ale za to je tam horší cesta... a to se vyplatí.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Vláda souhlasí se soláry nad sady, budou stát víc než konvenční fotovoltaiky - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-agrovoltaika-solar-vlada.A231027_162823_ekonomika_drh
    PES
    PES --- ---
    Hahaha, německý ministr financí kritizuje...
    Německý ministr kritizuje plány na odklon od uhlí. Klimatu neprospějí, tvrdí - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/nemecko-uhli-energetika-odklon-zemni-plyn-ministr.A231101_142828_eko-zahranicni_jla
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: nahrazují......export Vietnamu je 6% Čínského atd.
    Ano rostou rychleji než Čína, ale ta začíná o řád,dva výš.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAN_SPRCHA: Čína ale už není ten výrobní powerhouse jako před COVIDem. Teď je nahrazují Vietnam, Malajzie, Indie, Mexiko... a když je těch dodavatelů víc, tak tě jeden nemůže vydírat

    mohli by založit něco jako OPEC, to nepopírám
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    OMNIHASH: tak ono to přišlo za pět minut dvanáct, Němci plánovali prakticky plnou závislost na Rusku do roku 2030, 25 nových plynových elektráren, kompletně pověšených na nordstream 1+2. takhle odložili jaderky, nechali uhlí......jako bylo to těsný.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAN_SPRCHA: Mě nepřijde, že by to EU skoulila s Ruskem blbě, co se energetiky týče. Dokud to byl normální partner, tak jsme s ním obchodovali, ve chvíli kdy přestal , přestali jsme i my a za v podstatě minimální dobu a náklady jsme celej sektor přeorientovali jinam. Neříkám, že to nebolelo, ale mohlo to bolet o hodně víc stačí si vzpomenout na ty ruský reklamy, jak tu budeme touhle dobou žrát svý křečky.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    OMNIHASH: tak všechno je otázka míry. a ta míra závislosti na externím dodavateli už byla prostě překročena. Když už se outsourcovaly i tak strategické věci jako léčiva, není otázka jestli, ale kdy nastane ten kardinální průser.


    Stejně se můžeš vrátit do doby před deseti lety a tvrdit že západní evropa stále navyšuje podíl Ruského plynu běžte jim vysvětlit že to dělají úplně blbě.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Dyť ekonomiku založenou na službách provozuje celej vyspělej svět... asi bysme měli jít vysvětlit soudruhům v USA, Hongkongu, Švýcarsku nebo Lucembursku, že to dělaj uplně blbě.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: Ano, vytvoří se tím závislost na dodavatelích zdrojů a dodavatelích průmyslových výrobků tedy prakticky závislost na Číně.
    Projednou s tebou plně souhlasím:) tohle jednou bude obří průser.

    Rusko jasně ukázalo že do bezesporu oboustranně výhodného obchodu může jedna strana hodit vidle prostě proto že chce bez ohledu na to jak ji to dlouhodobě poškodí. Tohle byla dlouho mantra kterou se všichni uklidňvali a uklidňují se s tím i u Číny, že nepřeruší vývoz na západ protože ten pohání její ekonomiku. Ekonomiku Ruska také poháněl vývoz surovin a velké části příjmů se z politických důvodů prostě vzdali.
    PES
    PES --- ---
    HANZS: Blbě a jen do doby, dokud ty Tvoje bezcenné papírky bere ten, kdo Ti dodává suroviny (minimálně palivo, i kdyby se už skoro nic nevyrábělo) a zboží fyzické... a ten může kdykoliv říct "Nasrat!"
    HANZS
    HANZS --- ---
    JIMIQ: Ano - to k tomu směřuje. Británie už má tento přerod za sebou. Ale upřímně já se musím dovzdělat, jak taková ekonomika vlastně funguje.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    HANZS: přechod na ekonomiku založenou na službách :D
    HANZS
    HANZS --- ---
    HOWKING: Jako to je ta zásadní debata - v česku by šlo např. i další roky říct bereme dividendu z ČEZ a dáváme jí na dotaci na EE firmám. Jenže to by pak ta dividenda chyběla v rozpočtu a jak víme náš rozpočet aktuálně není v kondici. A proč není v kondici? No například proto, že máme jedny z nejvyšších důchodů v poměru k průměrné mzdě. Prostě že naše ekonomika nejede tak, aby to vše utáhla a dalším zdražováním EE se dostává do sestupné spirály...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HANZS: podle Fialy lzes, anebo i +13 % jsou jen jednotky procent. Babo rad.
    HANZS
    HANZS --- ---
    Tak jsem si tu propočítal změnu regulovaných služeb + OZE do firemní měsíční faktury:
    Změna poplatků z 49k EUR na 75k EUR (z toho na OZE 14k), tím se změní celková faktura +13%.
    ...no Francie ceny EE pro průmysl dotuje, němci plánují jak dotovat a u nás se zdražuje... no asi to s českým průmyslem nedopadne moc dobře, ale zase se tím povedou naplnit cíle green dealu.
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Jenze prave na cenach loni v lete ilustruju, ze to neni pravda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam