• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: dobra otazka .. zkus si spocitat ekonomickou navratnost s 2000 hodinama provozu maximalniho vykonu rocne proti cenam spotu a uvidis sam .. tvrdit, ze je levnejsi nez jadro je silne zavadejici, zalezi na charakteru provozu a skladbe zdroji v soustave ..
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    VYHULENY_UFO: pisu z Brna (jako PES) a popcorn netreba, je to furt dokola stara ohrana deska.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: co je na paroplynu tak se extrémně drahýho? Ano, období po výpadku největšího zdroje plynu samozřejmě vedlo k výkyvům ceny a pořád to ještě dobíhá, ale pokud se bavíme o dlouhodobém výhledu, tak až se to srovná, paroplyn bude zase daleko levnější než třeba jádro. Už teď je zase dvakrát levnější než jádro a to je cena pořád nahoře.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PES: Parametry v energeticke obecně nejsou realistické. Francie drsně subvenuje svoje jaderné elektrárny, u nás si to na sebe samo taky nevydělá… O uhlí darmo mluvit. Všichni by chtěli nějaký dotace a záruky. 🤷‍♂️
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: dyť je to jedno... už teďka maj 40GW solárů z 60, když to jede na maximum. Jestli to rozjedou z půlky, tak jak chtěj, tak budou v létě mít takový přebytky, že nějakejch pár procent účinnosti e2gasu nebude nikoho moc trápit.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    asi si pujdu pro popkorn. tohle bude jeste prdel jak brno.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Naopak, to ty jsi vůl co fandí něčemu naprosto nerealistickému, co akorát skončí megapruserem...

    ...jo ta účinnost syngasu z těch prý přebytků bude fakt super (také již spočítáno a je to dost tristní ztrátovost)
    PES
    PES --- ---
    PES: podotýkám, že prakticky největší "baterka" v ČR jsou Dlouhé Stráně jako 650MW (tedy 0,65GW na cca 5h41m) výkonu s celkovou kapacitou uváděnou jako 3,7GWh a zhruba stejně dlouho (~6h) se i "nabíjí" (a netrpí degradací při každém cyklu jako úložiště bateriové chemické)...
    ... takže mírných 10GW (při elektroautomobilismu a topení elektro spíš 20GW) na 7 dní je 1680 GWh bateriového výkonu (takze asi 455 Dlouhých Strání).
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: symtě pse, tvoje bába je mírná... dyť seš jak ohraná deska, a rozjíždíš tu némlich stejnou debatu minimálně po desátý. Nebudou měsíční uložiště, sestimsmiř. Bude overkill solárů, e2gas a nějakej ten plyn k tomu, víš to minimálně třetí zimu.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: v kapacitě zálohování řádově 10GW (pro ČR) výkonu po dobu několika dní (a budeme mírní, řekněme týden)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ale počká, říkáme tomu uložiště energie
    PES
    PES --- ---
    Hladík perlí moudra...
    ...prý GD má být "citlivý" - tak proč se neupraví parametry GD na realistické, aby se nemusely vyhazovat prachy na různé dotace (lidem i průmyslu), kteří by tu "citlivost" GD neunesli? :-(

    Green Deal musí být citlivý. Zvažujeme příspěvky na dopravu, říká Hladík - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-green-deal-musi-byt-citlivy-zvazujeme-prispevky-na-dopravu-rika-hladik-240804
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: energetická soustava nepočká "až na dnes", kdy náhodou něco zrovna vyrábí... ale to je prostě jako mluvit s volem o víkendu, když jde v pátek na porážku :-/
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: no já kouknu a vidím, že i dneska v sedm ráno, kdy soláry nesolárovaly, jelo 28% z větru, 8% z biomasy, a dalších 5% z ostatních renewables. Za mě toprí.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: tak se podívej na tu (ne)výrobu OZE v Německu v tuhle dobu (o víkendu) i přes tu mega-GW potenciální kapacitu a pak teprve něco kecej.
    Prostě s touhle sázkou na FVE a větrné to je prostě buď o blackoutu anebo extrémně drahých záložních zdrojích (paroplyn), pokud se zruší uhlí a nebude jádro.

    P.S.: Jinak kolik asi vyrobí jakýkoliv panel, když je i při slunečném počasí v tomhle stavu (viz. foto - a vypadaly takto nejen malé střešní, ale i všechny velké FVE "na polích" v okolí - rozmrazování tam nikdo nenainstaluje a ometat to také není moc reálné a bylo/je to dost přimrzlé). A to bylo slunečno, zatímco běžný stav je inverze a pošmourno = prakticky nulová výroba i na čistých panelech.

    Takže to je realita a zastřelit patří každý, kdo jen zmíní v energetické koncepci dovoz energie z okolních států (které budou mít v tu dobu a prakticky ve stejných podmínkách z OZE hovno výkon a samy budou mít energetický deficit).

    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: vidím, že jako každej rok touhle dobou, začaly všem elektronoomerům pípat budíky, že je na čase sesmolit další opus na téma: sólary v zimě nesolárujou...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: To jeste ekonomove nepochopili, ze elektrina pochazi ze zasuvky! A je potreba jasat nad tim, ze je draha, alespon budou lide setrit!
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    India’s SECI launches tender for 1 GW of renewables, storage – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/12/01/indias-seci-launches-tender-for-1-gw-of-renewables-storage/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam