• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    HANZS: Jo, propad cen panelů řad 385Wp, 410Wp a 450Wp byl fakt drsný...
    ...kdo si chce teď stavět FVE, tak asi dobrý čas na nákup ;-)))
    HANZS
    HANZS --- ---
    Jinak je celkem úsměvná situace s prodejem fotovoltaických panelů např. na bazoši.
    Protože cena výroby a zejména dopravy z Číny hodně klesla, tak tam někteří prodávají cca 450Wp panely za cca 2000,- nové.
    A pak tam jsou Ti, kteří žijí ve starých cenách a snaží se x let staré panely 225Wp prodat taky za 2000,- :))))
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: to jo, ale přenosová síť nevydělá 2x.....ta vydělá pořád stejně.
    Prakticky regulátor dává povolené výnosy na základě Capexů a Opexů a určuje tu sumu co může přenosová síť vydělat. (V poslední době to ale poněkud přehání)
    Ta suma se pak rozpočítává mezi koncáky. Tedy každá taková platba snižuje regulovanou část ostatním
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: hele ono to neni asi zas tak spatne, i kdyz to na prvni pohled vypada jak kocourkov. Je to trzni mechanismus, kterej bude jak rikal pan sprcha tlacit ty majetnejsi k tomu, aby byly pretoky minimalni, tzn. nezatezovat sit naklady, ktery by museli pak platit vsichni, zejmena ti chudsi, kteri nemaji prostor, at uz fyzicky, nebo financni na investice

    Tim padem by se mohlo rozjet vic soukromych baterii. Neni to optimalni, pac to nevede k uplne decentralizaci site, ale jako prvni krok nejake rozumne cesty transformace to asi hlavu a patu ma
    PES
    PES --- ---
    HANZS: alespoň že tak.

    Sice další zvráceností je extra platba u "domácích" OZE za přenos DO sítě, protože tím pádem přenosová síť vydělá za přenos 2x, protože jednou si to naúčtuje za přenos od domu s malou FVE do řekněme tomu "jádra sítě"+podruhé za přenos ze jádra sítě ke spotřebiteli (což je IMHO dvojnásobek proti tomu co se platí za konvenční přenos od elektrárny ke spotřebiteli)...
    HANZS
    HANZS --- ---
    Ad virtuální baterie - rozhodně tím, že se budou platit větší poplatky atraktivita tohoto produktu dost klesá. Otázka je, jestli to vlastně není dobře...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: přesně tak. Modernizační fond platí úplně všichni v ceně elektřiny. A z něj se rozdělují dotace z drtivé většiny jen nejbohatší desetině. Pak se všichni diví že lidi jsou nasraní

    Ale kdyby za elektřinu ve virtuální baterii neplatili poplatky tak to množství peněz co bereš chudým a dáváš bohatým ještě navýšíš.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: je to prostě celé zvrácený systém dotace bohatých chudými přesně ve stylu "mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle"
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: ale ty dostáváš normální elektřinu ze sítě v tu dobu kdy ji potřebuješ. A tam se podílíš s ostatními na výpalném.
    Uvědom si že s narůstajícím počtem vlastní výroby se ten počet odběratelů co se skládá na výpalné bude zmenšovat a tím se jim bude cena víc a víc zvyšovat.

    Teď je to ještě marginální ale může to jít hodně nahoru.
    Tohle je sociální problém, relativně bohatí si staví soláry a inkasují dotace což platí ti relativně chudí v neustále se zvyšující ceně. Jak dotace přímo v ceně tak podíl na distribuci a OZE který se rozpočítává podle spotřeby.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: jak problém - "nabíjíš" tu virtuální baterii přímo "eko" energií ze své FVE a pak za ni platíš výpalné jiným (velkým) solárním baronům?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: no......z pohledu distributora by bylo dost problematický oddělovat dodanou elektřinu na části kde se platí a neplatí.
    Navíc ten poplatek se dělí mezi všechny koncáky. Baronům se platí každoroční suma a ta se rozpočítává podle celkem spotřebované elektřiny.
    Tedy kdyby tohle nebylo tak by ostatní zaplatili víc, baroni a distributor berou svoji konstantu ať se děje co se děje.
    PES
    PES --- ---
    To je ale voser...
    Virtuální baterie k fotovoltaice | E.ON
    https://www.eon.cz/domacnosti/usporne-technologie/solar/virtualni-baterie-k-fotovoltaice/

    Stejně jako v případě standardního odběru elektřiny z distribuční sítě, při čerpání uložené elektřiny z Virtuální baterie je nutné hradit distribuční poplatky a OZE.

    Zvláště ten příspěvek na OZE při čerpání z virtuální baterie je přímo zvrhlost!
    PES
    PES --- ---
    Tak prý ofiko
    :: OSEL.CZ :: - V Číně připojili k síti první komerční reaktor IV. generace
    https://www.osel.cz/13232-v-cine-pripojili-k-siti-prvni-komercni-reaktor-iv-generace.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    South Africa launches tender for 1.8 GW of solar – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/12/15/south-africa-launches-tender-for-1-8-gw-of-solar/
    PES
    PES --- ---
    HANZS: Nejdřív něco nehlídají a nechají to posrat, aby pak mohli něco a jen někomu dotovat :-(
    HANZS
    HANZS --- ---
    Z HN:
    Vláda rozhodla, že uvolní 3,5 miliardy korun na snížení regulované složky ceny elektřiny pro firmy s vysokou energetickou náročností. Toto snížení bude platit od ledna a týkat se bude téměř 25 tisíc odběrných míst. V průměru se jim tak dle odhadu ERÚ sníží měsíční platba za rezervovaný příkon z původně vyměřených 365 tisíc korun za každou rezervovanou MWh na 115 tisíc korun, což představuje pokles přibližně o dvě třetiny.
    ...
    realita na vysvětlenou:
    Poplatek se počítá podle dvou vzorců a pak se platí na faktuře nižší částka.
    Pro náš závod (měsíční fakturace):
    Dle rezervované kapacity 6,7MW x 365 = 2,44 mil. Kč po novu 6,7 x 115 = 770 tis. Kč
    Dle spotřeby 1100MWh x 495kč = 544 tis. Kč po novu 1100MW x 388Kč = 426 tis. Kč

    Takže se nás žádné dvoutřetinové snížení ceny netýká, jak trochu podsouvá článek. Výpočet podle rezervované kapacity byl naprosto mimo mísu. A i po snížení pro nás je stejně výhodnější výpočet podle spotřeby, kde dojde ke korekci viz výpočet.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    :D

    Vladimír Matajs: Sdílení elektřiny po česku nebude mít ve světě obdoby! - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vladimir-matajs-sdileni-elektriny-po-cesku-nebude-mit-ve-svete-obdoby

    Když budete na jedné fázi elektřinu vyrábět a dodávat do sítě a na druhé ji spotřebovávat, budete si moci sdílet elektřinu mezi fázemi. Sice by bylo jednodušší zrušit tzv. měření po fázích a nahradit ho součtovým tak, jak to mají všude v civilizovaném světě. Ale my jsme řekli ne!

    Vtip je v tom, že když si budete svojí vlastní elektřinu sdílet mezi fázemi (svými dráty ve svém domě), zaplatíte za to distribuční poplatek. Je to takový český energetický win-win, tedy výhra pro distributory a obchodníky, pro majitele FVE zbývá prostředníček.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: teplo z komprese na topení je to samý, technologicky bez problémů, ale capex je takový že návratnost je mizerná

    celý problém těhle instalací je prostě ta návratnost, která bez dotací nevychází
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: jasně, to vím (a tady už se to také zmiňovalo), že komprese na vysoký tlak je v tom procesu "strašně drahá" (i když, v ideálním případě, by se také dalo odebírat to teplo vznikající z komprese plynu ke zužitkování - ohřev/topení ;-)) ... ale je to celé hledání vysněného perpetua (sbírat stále drobnější a méně "výživné" energetické potenciály prakticky z výsledného tepelného odpadu)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: tak to je čistě z tlakových důvodů proč se to většinou pálí rovnou na elektriku. tlačit to pomalu z atmosféry na nějakých třeba 40 bar aby se to někam dalo přepravit je v česku ekonomicky nemožný

    V tom Dánsku mají elektrokompresory které můžou jet v momentě kdy fouká a cena elektřiny je tam na minimu.
    PES
    PES --- ---
    TUHO: stejně jako z bioodpadu (ty zatracené bakterie v celé přírodě rozkladem produkují hodně skleníkového metanu po celé Zemi... také se i v astronomii považuje přítomnost mimo jiné metanu, ale samo nejen ten, ale i několika dalších, jako potenciální indikátor života na exoplanetách ;:))...
    ...stejně tak můžeš vhodně protkat jímacími trubkami odpadní skládky a jímat tzv. skládkový plyn, že kterého lze také vyčistit celkem metanu (ale spíš než do plynové soustavy se to rovnou spaluje a vyrábí el.energie popř. kofenerace tepla pro vytápění objektů v rozumné vzdálenosti od skládky)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam