• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    HANZS
    HANZS --- ---
    Tak když jsme u toho - právě mi volal velký šéf a dostal jsem v práci na hrb výstavbu FVE cca 1MW na výrobní hale včetně vyřízení dotace z Modernizačního fondu. Takže bude nějaká sranda, bude to v našem korporátku taková první FVE.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: chudým to asi vadí (nejspíš dost vadí), ale jaksi zatím nepřišli na to, co s tím reálně udělat (tedy pokud nepočítáme extrémní případy, kdy už by bylo těch chudých tolik a byli by tak moc chudí, že by si řekli, že už nemají prakticky co více ztratit a nešli těm bohatým zatnout tipec - tedy bohatý pověsit a jejich majetky zabavit... ale i to už se zkoušelo a moc perspektivní a dlouhodobý projekt z toho nebyl)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    OMNIHASH: přitom zrovna spotřební daň je jedna z nejvíc spravedlivých daní kdy čím více využíváte infrastrukturu tím více platíte což je logické.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: když chudým nevadí že bohatí platí nižší nebo žádné daně, že neustále pobírají dotace napřímo od státu nebo na své projekty které by vydělávaly tak jako tak........tohle jim asi nepřijde jako ta klíčová záležitost.
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: a ještě větší sranda bude, až dostanou povinně měřák i všechny malé soukromé off-gird FVE a VE , aby ani jejich majitelé a provozovatelé nebyli diskriminováni z neplacení energetické daně...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: Vetsi legrace bude, az kvuli diskriminaci budou platit dan z elektriny vsichni. Treba i za pocitace nebo sviceni.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: nepřekvapuje, jen konstatuji (a bavím se) z toho, až to dolehne a pochopí i všichni ostatní...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ano pse. Překvapuje mě, že tě to překvapuje. Měl sem za to, žes to pochopil tak před patnácti letama. Auta jsou problém a drahej špás co vyžaduje ještě dražší infrastrukturu, kterou musej řidiči zaplatit. Jestli sis myslel, že přechodem na elektriku bude levnější výstavba dálnic nebo budou lidi přívětivější k zaparkovanejm autům a budou požadovat zlevnění parkovnýho o dvě pětky, tak sorrko, mám pro tebe špatný zprávy.
    PES
    PES --- ---
    PES: psali už v prosinci - nelezte na střechy odmetat ;-)
    Fotovoltaika dodává elektřinu i v zimě. Jen nelezte po zapadané střeše - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/hobby/domov/columbus-soutez-fotovoltaicka-elektrarna-prosinec-snih.A231226_163003_hobby-domov_bma
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: Na chudy musi byt prisnost!
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: Ovšem "je to jasný" také všem těm, na které tohle dopadne? Anebo jim to dojde až se zjistí, že chudí dotovali bohaté (sekundární či spíše terciární vozidla do domácnosti) + firmy na pořízení EV se všemi těmi výhodami (vjezdy do zón, parkování, dálniční poplatky atd.), aby se pak ukázalo, že až se jednou ti chudí (alespoň někteří z nich, zatímco zbytek skončí v MHD+VHD) dohrabou k pořízení EV, tak nejen že žádné takové výhody už nebudou (vjezdy i parkování se postupně ruší, dálnice pomalu také), ale ještě na ně ty EV budou samy práskat (časem to určitě bude povinnost implementovat podobně jako eCall apod.) ujeté km, aby majitelé platili ještě extra daň (jsem zvědav, jak se bude dohadovat co se ujelo na km z vlastních FVE a co ze sítě - resp. spíš na to bude ouřad srát a bude se platit jen extra od km bez ohledu na to, že by si energii na pohon mohl vyrábět někdo sám doma).

    Aneb zkráceně - ukazuje se potvrzení onoho pořekadla, že kdyby auta mohla jezdit na destilovanou vodu, tak by byla destilka od dalšího dne extra zdaněná a domácí destilace by byla trestným činem s vězením natvrdo...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: Dyk to je jasny, ze to casem udelaji vsichni.
    PES
    PES --- ---
    Odlesk vývoje:

    Island se s pohledem na rostoucí výpadek daní z neprodaného benzínu a nafty rozhodl elektromobilitu zdanit. Daň se bude nově od roku 2024 počítat podle najetých kilometrů, které musí majitelé aut hlásit. U čistě elektrických aut a vodíkových to bude za 1 km 6 islandských korun (v přepočtu 1 Kč) a u plug-in hybridů 2 islandské koruny (0,33 Kč).
    PES
    PES --- ---
    FORELLI: čekal bych postupně (možná po pár pádech podobných čističů) vznik nového tržního segmentu a nových typů instalace, kde bude součástí rovnou i automatizovaný robotický čistící systém (kartáče) anebo automatický ochranný krycí systém (zjednodušeně "futrál" natahovaný na(d) panely před špatným počasím, který by třeba v tomto případě na foto při sbalení odvezl sníh ke spodnímu okraji, kde by popadal dolů)
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    PES: riskovat život kvůli pár ušmudleným kW, to dává smysl.
    PES
    PES --- ---
    HANZS: jenže mu na to začalo zase sněžit, takže spíš kandidát do večerních zpráv do sekce Černé kroniky...
    HANZS
    HANZS --- ---
    PES: No ale pán to svědomitě čistí, takže bude makat!
    PES
    PES --- ---
    Virální post (dorazilo mailem)

    Jsem rád, že daňoví poplatníci dotují solární panely v Jablonci nad Nisou. Je to nejlogičtější místo, kde se dají stavět a výrazně to zvedlo kvalitu života tohoto pána.
    HANZS
    HANZS --- ---
    PES:
    „Neočekávám, že by u plynu mohly ceny výrazněji klesnout. Už to, že velkoobchodní cena elektřiny klesla pod devadesát eur, je obrovský úspěch. Takže ani zde nevidím prostor pro další pokles,“ doplnil Gavor.
    ...
    Hmm, a už je 70EUR .) se úplně netrefil .)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: Ja mam plne flexibilni tarif na vsechna sva odberna mista (4 elektriky a 2 plyny). Ja tomu verim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam