• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Křetínský s Tkáčem si připsali přes sto miliard korun čistého zisku za jediný rok. Energetika rekordně vynášela | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://byznys.hn.cz/c1-67317910-kretinskeho-skupine-eph-loni-pomohlo-k-vyssimu-zisku-zhodnoceni-investice-do-slovenskeho-jadra
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: tak ony ty trubky vedou k úložištím odkud byl zemní plyn těžený, čistě technicky když to udrželo miliony let jeden plyn, není důvod aby to neudrželo další miliony let jiný plyn. a tu infrastrukturu k tomu máš hotovou. projekty už na to jsou taky.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Hlavne my chceme uhlikovou neutralitu, pokud se vezmou stare uhelne doly, ktere se hermeticky zapeceti, kam by se prebytecny uhlik ukladal, tak muzeme jit na tezeny plyn i po 2050 (ja teda myslim ze to nebude potreba, ale principielne by to slo)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: plyn je prakticky všude. Však si vezmi že 50% spotřeby Evropy se těží.....v Evropě...bez Ruska. Další potenciál je na Ukrajině, ve Skandinávii, v Polsku, kolem Irska, na Jadranu, v Černém moři atd.
    Evropa prakticky leží na kapse s plynem.

    Do toho LNG které se dá přivážet odkud chceš.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: jinak co se týče ropy - stačí se podívat do historie - OilPeak nebo jak tu krizi pojmenovali, vždyť to byla doslova studená sprcha pro Západ a pořádné nakopnutí rozvoje kapacit jaderné energetiky.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: stačí se podívat odkud jsou převážně zdroje plynu - jsou to jednoznačně samé stabilní oblasti (po "odpojeném" Rusku Kazachstán závislý na trase částečně přes Rusko, pak oblasti Blízkého Východu/Perského zálivu - tam stačí jedna eskalovaná mela s Izraelem a je po ptákách, a něco ze Severní Afriky).
    Potenciální ložiska ve Středozemním moři - opět riziko "rvačky" Turecko/Řecko/Kypr/Lybie/Izrael.
    Dovoz přes Atlantik z USA (břidlice s extra vysokohorskou cenovou přirážkou) anebo že by snad Venezuela (??? stabilita sama ???).

    Tak kdo má dostatečnou kapacitu (nevíc) živit Evropu?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: co máš furt s tou politickou nestabilitou plynu?

    To už můžeš rovnou zakázat auta se spalovacím motorem protože země dodávajíci ropu jsou ještě daleko míň stabilní než ty co dodávají plyn
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: Syngas bych spíš viděl jako běh na delší trať (postavení dostatečných kapacit na vhodných místech, aby se nepřetěžovala hlavní přenosová síť jen kvůli přetokům z těch OZE a aby to také bylo někde poblíž "hlavních trubek" plynu) pro postupné omezení potřeby importu plynu jak pro paroplynky, tak vlastně i pro koncové spotřebitele.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: jo, ja baseload chapu, nicmene to se da pokryt (syntetickym) plynem, chce to proste jen prebytky zacit ukladat. Takhle vyrobena/uskladnena energie sice mozna bude drazsi, ale porad tam pojede do toho slunce/vitr (pripadne wave, thermal) i v zime.

    A mluvim o targetu pro 2050+, ne o tom, ze to pujde od zitra.
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: vždy potřebuješ stabilní a spolehlivý "base load", který prostě OZE v podobě solárek a větráků prostě nedají (a baterky to nespasí + míst na přečerpávačky je také limitované množství, nehledě na nutnost pak příšerně předimenzovat ty OZE na "spatné doby", což by pak znamenalo nevyužití či příšerné přebytky v "příznivých obdobích"), takže nějaký ten základ být bude muset
    - uhlí je fujky (a CO2)
    - plyn je fujky (CH4) a navíc (politicky) nestabilní (dovoz, spolehlivost, cena)
    - biomasa nestačí a není samospasitelná (už teď se kácí a dováží biomasa přes oceány)
    - na vodu (přehrady) už moc vhodných míst nebude (+ odpor veřejnosti k zatopení oblasti atd.)
    - jádro - možná na první pohled drahé, ale prakticky na dekády stabilní (ověřeno i u nás JEDU, JETE)

    Pokud tedy nechceš zlikvidovat prakticky všechen průmysl, omezit či úplně zaříznout veškerou elektromobilitu (do stavu - nenabiješ si ze své FVE = nejedeš) a vrátit se tak o 100+ let zpět do období nestálé/nespolehlivé dodávky el.energie i do domácností (aneb každý kdo může si pořiďte vlastní FVE elektrárnu)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: uplne sem to nestudoval, ale nevypada to, ze by panoval obecny konsenzus

    Změna klimatu nás nezahubí, máme všechny potřebné technologie, říká expert — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/zmena-klimatu-nas-nezahubi-mame-vsechny-potrebne-technologie-rika-expert-348230?

    A nejsem si jistý, jestli přežije jaderná energie. Myslím, že ne, protože je příliš drahá. Je těžké ji financovat, protože když vidíte skutečné náklady, jako v Hinkley Point C ve Velké Británii, tak jsou třikrát až pětkrát vyšší než u větrné nebo solární energie.
    PES
    PES --- ---
    Ať žije výzkum, třeba se to podaří dotáhnout do komerční výroby a provozu ...
    :: OSEL.CZ :: - Nová hybridní sodík-iontová baterie se nabije za pár sekund
    https://www.osel.cz/13448-nova-hybridni-sodik-iontova-baterie-se-nabije-za-par-sekund.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Azerbaijan announces first solar auction – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2024/04/24/azerbaijan-announces-first-solar-auction/
    PES
    PES --- ---
    FORELLI: Jenže ta 90. léta byla ještě po dojmem a dozvukem budování JE (jó, tehdy se JE ještě u nás stavěly) a příslibem levné elektrické energie...

    ... tepelná čerpadla dnes jsou pod příslibem zákazů či alespoň velkého omezení jiných způsobů topení a navíc s vyhlídkou na drahé energie (kdy někteří si naivně myslí, že to nějak doženou vlastní FVE).
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    Připomíná mi to 90. léta a boom přímotopů.

    Tepelné čerpadlo: jednání o zvýhodněné sazbě
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-majitele-tepelnych-cerpadel-chteji-levnejsi-elektrinu-urady-jdou-proti-250407
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: nikdo ho zatím nezakázal, nějaké závazky do roku 2050......to bude ještě šest volebních období evropského parlamentu a kterýkoliv to může poslat k ledu.
    Je prostě načase soustředit na plyn a vykašlat se na 3x dražší jádro i v těhle docela zkreslených target oriented grafech to nechtěně vychází.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: to nemůžeš, plyn přece buď nebude anebo si ho "demokratickým nařízením" zákážeme...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: já bych zakroužkoval primárně ten natural gas na prvním místě
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam