• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NECROMAN: Doporucuji ctene pozornosti fakt, ze TEDOM mi poslal zarijove ceny plynu 1637 vcetne DPH (tedy 1353 bez DPH) a elektrina 3283 vcetne DPH (tedy 2731 bez DPH).
    PES
    PES --- ---
    NECROMAN: na elektřinu je na tom EOn obdobně...
    ...Variant za 3151Kč/MWh bez DPH (3812,71Kč/MWh s DPH)... bléééé...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NECROMAN: jojo, ČEZ dělá úplně to samý. Po výpovědi přišel mail s nabídkou speciálně jen pro mě.....o 450 korun/MWh levnější než ten co mi nabídli k podpisu dva týdny předtím
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    NECROMAN: uz to tady parkrat zaznelo, u cez je to to same. Nejlepsi je jim na infolince rovnou rict, ze mas zajem o retenci a nemusis s nimi hrat hry ..
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Jedna ze života - mamce končí v říijnu u EONu fixace smlouvy na plyn doma. Platí 1930 Kč/MWh, klasický ceník Variant, vaří na plynu i topí v kondenzačním kotli.
    Podle webu nabízí EON nejlepší tarif pro nové zákazníky za cca 1400 Kč/MWh. Psal jsem na podporu a samozřejmě, že mi ho nemohou nabídnout, že je jen pro nové.
    Poslal jsem tak výpověď ke konci fixaci a hle, za 14 dnů poslali novou nabídku na individuální tarif za 1270 Kč/MWh na dva roky fixace.
    Fakt smlouvání jak na arabský tržnici. Pokud vám také teď někdy končí fixace, tak určitě zkuste vypovědět. To samé elektřina.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Na Zemi dochází písek. Na lukrativní byznys se přisála mafie a neváhá vraždit - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/na-zemi-dochazi-pisek/r~336be0f6608311efbb77ac1f6b220ee8/?

    Písek bude chybět i v Česku
    V Česku sice žádné mafie ilegálně těžící písek nemáme a nedochází díky tomu ani k masovému drancování přírodních zdrojů. To ale neznamená, že nedostatek písku nebude do budoucna problém.

    Jak říká Josef Godány z České geolo­gické služby, který se situací ohledně dostupnosti přírodních materiálů dlouhodobě zabývá, kvůli nedostatku kameniva a písku mohou již v horizontu deseti let nastat problémy se zajištěním surovinové základny českého stavebnictví.
    PES
    PES --- ---
    MAGE: na objem vedou rafinérky ;-)
    MAGE
    MAGE --- ---
    PES: Environmentalni aktiviste, nekdo se prilepuje k silnici nebo lije polevku na obrazy a nekdo holt nici rafinerky. Co je ucinejsi?
    PES
    PES --- ---
    MAGE: nebo že UA odpaluje RU rafinérku a sklady ropy jeden za druhým...
    MAGE
    MAGE --- ---
    PES: Pockej az zjistis jak se tezi ropa nebo uhli
    BTW hutijove zautocili na ropny tanker 4x vetsi nez Exxon Valdez, kam se hrabe Elmo

    x.com
    https://x.com/visegrad24/status/1827108768892538905?s=46
    PES
    PES --- ---
    Elektromobilita pomáhá přírodě (jako by fakt nebylo jiných míst s brownfieldy)
    Muskův otisk u Berlína. Kvůli obří továrně zmizelo půl milionu stromů - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/gigafactory-musk-tesla-berlin-odlesnovani.A240822_134517_zahranicni_ert
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: to už je na zvážení každého techbro s ovládacíma páčkáma k pár Tw výkonu na orbitě, jestli si bude hrát na taťku Gaiu, nebo doktora Dooma
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: no to už spíš výroba na orbitě a posílání dolů mikrovlnně na přijímací rektenu... tam lze najít frekvenční okna, kde to projde bez větších ztrát (optické posílání nic moc efektivita), nicméně zase pak by na orbitě byla dost výkonná "mikrovlnná trouba" schopná usmažit de-facto jakékoliv místo na Zemi...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: jinak použít to jako nástroj boje proti GO je super easy peasy, prostě to nasměruješ někam mimo Zemi, tak abys na starý kolena ještě nebyl překvapen!
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Konečně ;-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES:já vím, že zas dřeníš, ale zrovna vesmírný reflektory vychazej až překvapivě dobře, co se dopravních nákladů týče. M^3 mylaru pokryje 10.000m2, s tím už se nějaký kouzla dělat daj. Jako bonus je to tak lehký, že to s dobrým návrhem zvládneš přesouvat slunečním větrem.
    PES
    PES --- ---
    MMORT7: to byl jen jeden z možných důvodů proč ty orbitální přece rovnou zakázat... a to ani nemluvě o množství exhalací, které by měly jako externality při dopravě materiálu na orbitu... prostě fuj! fuj! fuj! ;-)))
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: krecky prece Evropani snedli minule Vanoce protoze Putin vypnul plyn
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    VYHULENY_UFO: Záleží, jak moc máš rád neuhašitelné požáry. IMHO.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GIOMIKY: to je naprosto v poradku, nicmene dnesni priznivci spalovacich motoru jsou neco jako majitele koni na konci devatenacteho stoleti. taky tvrdili, ze kone nelze nahradit...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: :-)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: Stejně jako dojem pracujících dělníku, že po 60-ti letech jsou konečně tím, co zlikvidovali za dobu socialismu.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    VYHULENY_UFO: Neúcta k autoritám je v postkomunistických zemích běžným jevem. Steně jako lhaní a podvody. Žádná reakce z mé strany.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam