• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    BLOWUP:
    to je to, co produkujou treba jaderky, uhelny, plynovy nebo vodni elektrarny: stalej vykon 24/7.

Tak snad kromě těch vodních elektráren, pokud pominu údržbu a opotřebení turbín, tak je to 24/7 baseload maximálně na nějakých 100 až 200 let...a jak kde, žejo. Ale to je mi jasný, že tebe zrovna nemusí trápit.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: “za penize v Praze dum” :) ony ty okolni staty taky nechtej aby se nemecka sit zhroutila, protoze se tim padem zhrouti i jim. Nejlevnejsi pro vsechny je se domluvit
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ok:)
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: se jim to také zhroutí, jakmile se sejdou špatné povětrnostní podmínky...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ano, jestli ti jde o tohle, máš pravdu, 100% to nedosahuje, maximálně nějakejch 95%. To jsou ty chybějící dvě větrný pole. Na to, žes tak pětiletku dvě zpátky prorokoval, že se jim to zhroutí, až překročej 50%, a v zimě zmrznou po tmě, za mě toprí.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PES: jj, i v noci ;-)
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: ...a všichni ho nadšeně kdykoliv poskytnou a všechno bude zalité Sluncem ;-)))
    PES
    PES --- ---
    BLOWUP: takže anglicky "base-load" alias české "pásmo základního zatížení"...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PES: to je to, co produkujou treba jaderky, uhelny, plynovy nebo vodni elektrarny: stalej vykon 24/7.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    tak zrovna německý baseload může být 33GW norských VE, 16GW švédských, 8GW rakouských a 13GW švýcarských
    PES
    PES --- ---
    BLOWUP: was is das bandstrom? Jako BASELOAD?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PAN_SPRCHA: da se nejak naplanovat aby vetrnicky a solary produkovaly bandstrom?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES:
    OMNIHASH: Německo je stejně příklad k ničemu. Země co si vypne funkční jaderné elektrárny s tím že není vůbec připravená je adekvátně nahradit prostě bude produkovat blbý čísla. Ale to je problém těch idiotů co o tom rozhodli, ne technologie přechodu na jiné zdroje energie která potřebuje čas a plánování a ne bum na druhé straně světa v jedné se seismicky nejaktivnějších zón na planetě došlo k nehodě všechno tady zavřeme.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: no jen že se ten DEMAND s hladinou OZE neprotíná snad nikde a časově je to hodně posunuté (graf za měsíc, takže to "přiblížení se fialove" je spíš takové, že polední OZE výroba by to zvládala pokrýt tak akorát ranní zátěž před nástupem špičky - ovšem energii.do minulosti ani o pár hodin posílat ještě neumíme)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: heh, wutwat?
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Jsi si jistý, že ta žlutá vykukuje zpoza těch modrých a není to celkový příspěvek do mixu?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ale prosím, ozvalo se z kouzeného sluchátka, použil sem elektronickou tužku a zplodil infografiku:

PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: kde že jsi viděl těch 10 dní co to jako zvládnou? Kde že je ta šedá "conventional" úplně nulová???
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: mno já nevím, 10 dní v lednu, kdy to zvládnou OZE na 100%, mi přijdou jako slušnej výkon, ještě jedno dvě větrný pole v Baltu a jsou doma.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: také jsem viděl i baterii z brambory, to by v našich krajích mohlo mít více vstupních surovin z lokální produkce ;-)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam