JIMIQ: tak ono pouzit slovo "jenom" ve spojeni s umenim uz je samo o sobe trochu legracni, protoze to je oblast ktera ma tolik forem a dotyka se do takovy hloubky prakticky veskerych projevu nasi existence, ze i kdyby me zajimalo pouze to, mohl bych tim svuj zivot beze zbytku vyplnit. Navic je moje povolani - alespon v nekterych pripadech - necim co s tim ma taky dost spolecnyho. Umeni konzumuju pasivne - sbiram obrazy a sochy, posloucham hudbu, jak doma, tak treba kvuli opernimu predstaveni letim nekam po Evrope. Ale delam ho i aktivne - architektura, fotografie, malba, kresba, grafika, literatura atd.
Zvirata jsou urcite necim pozitivnim, ale to je proste soucasti ty prirody, ta mi chodi, plave a lita pred okny v moji strzi a na moji louce a je jeden z duvodu proc bydlim tam, kde bydlim.
Stejne tak jidlo bych treba nepovazoval pouze za prisun energie ale za svebytnou umeleckou disciplinu - je to dulezitej faktor pro celkovou zivotni kvalitu. Kvuli veceri v dobry restauraci - spojenou treba s operni premierou - jsem schopnej letet nekam na prodlouzenej vikend, a sam moc rad varim nebo si necham od nekoho kdo to umi neco uvarit. Ziju prevazne sam, ale kazdej vecer se snazim varit si kvalitni jidla - nemam televizi a jidlo je spolu s knizkama moji hlavni vecerni cinnosti. Za servirovaci vozejk s kvalitnim vyberem syru bych zaprodal dusi :-)
Pozitivni emoce ve me vyvolava treba plachteni na lodi - spojeni prirody, krasny krajiny a ovladani zivlu je proste fantastickou kombinaci. Ale zase: sice sleduju america's cup, ale ze bych si z toho "ucvrkl do trenek" se taky rict neda. Nekdo vyhraje, nekdo prohraje, so what. Emoce ve me vyvolava treba remeslo na nejvyssi urovni, jak tehdy, kdyz ho vidim u nekoho jinyho, tak v tech pripadech kdy se mi samotnymu nekdy podari. Prace treba v my truhlarne je urcite necim, co mi dokaze prinest velky uspokojeni.
Technicky veci sleduju se zajmem a tam kde mi prinasej uzitek je samozrejme okamzite vyuziju, ale jsou pro me pouze prostredek, nikoli cil. Emoce vuci nim nepocituju zadny, a pokud ano, tak vesmes negativni kdyz nejaky technicky reseni ohrozuje neco na cem opravdu zalezi. Estetika ma vzdycky absolutni prioritu, ktery se vsechno ostatni musi podridit. Pro firmu ktera mi dela elektrinu v mym restaurovanym baraku jsem legenda: ti zamestnanci kdyz obcas prijdou neco dalsiho nainstalovat tak se u me rozhlizej a tise rikaj: "tak ona to je opravdu pravda" ;-) Na mysli tim maji to, ze i u dveste let staryho baraku se daji udelat state of the art elektricky instalace tak, ze o nich nakonec vubec nevis. A presne to od technickych reseni ocekavam: maji proste slouzit a jinak o nich nemusim vedet.