• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JIMIQ: jj, reality show je celkem vystiznej termin: na rozdil od nejakyho slibovani vlaznyho vzduchu je tohle realita.

Tady treba ID3 ktery po 158000km ma 65% vykonu baterky (dojezd asi 200km).

ID.3 mit 158.000 km verliert Reichweite! 🪫🪫 GARANTIE in Gefahr? | Smart RASSELT extrem!! 🤯
    https://youtu.be/egEVOTy6QWE?si=ebYfqQIZam4MtAQD
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: what could go wrong? /s
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Nedotoval Orban taky, nez prisel na buben?

Slovenským domácnostem neporostou ceny plynu a tepla, stát je bude dotovat - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-slovenskym-domacnostem-neporostou-ceny-plynu-a-tepla-stat-je-bude-dotovat-40501084
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: aktuálně ne, ale připoj takových zdrojů desetitisíce a problém máš... (navíc nadvýroba či nedostatek bude prakticky synchronní s těmi velkými)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: on je aktuálně problém s FVE z rodinných domů? Já myslel, že to rozkolísání sítí způsobují velké FVE zdroje, které nemají baterky a perou to do sítě rovnou.
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: Tak síť připravenou ustát takové rozkolísání (pokud nerezignujeme na druhé straně na řízené odpojování a tedy de-facto řízené blackouty) bych fakt chtěl vidět, ale rozhodně ne platit...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    MARASAN: to nevím, ale uvedu příklad - vesnici vedle nás už Ti nevezmou tvoje přetoky do sítě (vida musím se zeptat jestli to platí i pro sdílení), u nás je pořád ještě akceptují. Takže to z mého pohledu je problém sítě. Pokud tyto problémy vyřešíme, tak můžeme získat více zelené energie v síti a třeba i zlepšit návratnost.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: A ja nic nemam, tchan s tchyni maji, ja to jenom zprovoznoval.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: v pohodě, mělo/má to i jisté výhody - snížilo to odběr ze sítě + zatím je bez přetoků (a nejspíš ani nikdy nebude s přetoky) + bez dotací nejsou žádné šílené omezující a buzerační podmínky (a to ani dodatečně) - samo kromě běžných podmínek na instalaci jako takovou - a tak se to dalo udělat takříkajíc "na tělo"
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: tak to se omlouvám :) nečekal jsem, že by tady mezi náma byl takový dobrodruh
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: já ji mám jen jako čistě studijní "hobby projekt" (aneb přehazuji prachy vidlema a tak jsem si pořidil "hračku" ;-))
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: já si FVE postavil komplet sám bez koruny dotací...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    taky jsem tam měl trochu jiné představy :D ale finanční realita byla jiná :) manželka chtěla radši terasu

OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Makroušek má taky soláry? Cywe vy ste se psem fakt komický duo hoši!
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    JIMIQ: 11 let navratnost mi prijde docela ok. 18 je uz moc, to je pravda.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KUTAS: nejsou to predem assignovany penize z emisnich povolenek? Jestli je muzou vubec dat treba do te prenosovky apod.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    JIMIQ: Taky by ten benefit sel pak za statem, levnejsi provoz. Az tyhle strechy obsadi, tak se muze soustredit na dalsi veci.

Ja si myslim, ze dotaci maji byt pro fazi technologicke adopce a urychleni vyvoje. Tam uz u FVE jsme, cele to dava smysl a funguje to, tak drahe jako to bylo uz to taky neni.
    Pak mi jeste vadi, ze ta dotace je pro bohate. Mne by se vic libilo davat penize na prenosovou soustavu a usetrit pak penize vsem. I kvuli tomu, ze vidime, jak FVE celkovou elektromu spis nezlevnuji.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    takže ok, ať to udělaj, pokud se navíc omezením dotací srovná trh ( = firmy si budou říkat o míň peněz) tak jim pogratuluju, ale obávám se, že se ukáže že o 5kW fotovoltaiku nemá nikdo zájem a ty větší si za plnou cenu nikdo nepořídí
    návratnost se logicky zdvojnásobí při současných cenách, t.j. z 8 let na 16
    pokud by ceny šly o 30% dolů (velké IF) tak 11 let

Makrousek a Pes si pořídili fotovoltaiky za původních podmínek, tak se jim to teďka štěká :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no hlavně podpora domácích výroben stojí stát polovinu (při dotaci 50%), pokud by to dával na školky, platí plnou sumu. A taky při tom objemu by mu během roka došly budovy
    volných rodinných domů bude furt kolem milionu a paneláků 100 000

škol je 4200, školek 5300 (google)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    JIMIQ: Proc? Ja bych rad trh bez dotaci, at se ty penize sypou spis do prenosove soustavy a usetri penize vsem a ne jen milionarum.
    Pokud chceme vetsi podil FVE, tak bych je cpal na skoly, skolky, urady apod. budovy.

O kolik to zhorsi navratnost?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam