• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: tu tezkou rotujici hmotu mas treba ve vodnich elektrarnach. Jen bys prisel o jejich vyrobu, ale mel bys stabilnejsi grid.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK:
    PES:
    tak o tomhle "problému" se ví 25+ let, je otázka co s tím distributoři dělají (vesměs nic, "mařiče" a podobně)
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: ad 3) - co se stane časem, až nebude v síti dostatek těch těžkých rotujících hmot :-(
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    MAKROUSEK: člověk hned potřebuje svojí FVE s baterkou ještě o to víc :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Jak jsem rikal - vypadly pojistky. Jo, tyhlencty obnovitelny zdroje, to nejni jen takova legrace, lide v Kalifornii by mohli vypravet. Brzy i ve vasich televizich!
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Co se dnes stalo v EU energetice — a proč na tom záleží

28. 4. 2025, 12 : 31 CEST došlo v evropské soustavě k rychlému poklesu frekvence ze standardních 50,00 Hz na zhruba 49,85 Hz. Na první pohled jen -0,15 Hz, ve skutečnosti ale signál, že se na síti právě „ztratilo“ ≈ 5 GW výkonu — výkon pěti jaderných bloků nebo šesti set větrných parků.

1️⃣ Jak k tomu došlo?
    •Iberský poloostrov (Španělsko + Portugalsko) se neplánovaně oddělil od zbytku Evropy.
    •Důvod: souběh extrémního zatížení vedení (~kvůli větru + teplu) a ochranných odpojek, které „ustřihly“ několik 400 kV linek přes Pyreneje.
    •Pyrenejská část sítě najednou přišla o importy z Francie a o možnost exportovat přebytek obnovitelné energie.

2️⃣ Co zaznamená graf?

Čas- Událost - Frekvence (kontinent)
    12 : 29vše v normálu 49,99–50,02 Hz
    12 : 31islanding ES + PT49,85 Hz ↓
    12 : 34aktivace primární regulace (turbíny, baterie, HVDC)49,90 Hz ↑
    12 : 45téměř zpět k normálu49,97 Hz

Šedá křivka = minimum, žlutá = průměr, černá = maximum. Prudký zářez uprostřed je právě ztráta pyrenejského exportu.

3️⃣ Proč v Evropě „jen“ 0,15 Hz a na jihu blackout?
    - Setrvačnost (rotující hmoty turbin) a primární regulace ve zbytku EU vyvážily deficit během sekund → kontinent zůstal v provozu.
    - Iberský ostrov spadl hlouběji (< 49 Hz), ochrany odpojily zdroje i zátěž → rozsáhlý výpadek v ES + PT, problémy na železnici, letištích, v průmyslu.

4️⃣ Proč na tom záleží?
    - Každá setina Hz prozrazuje, co se v síti děje: 0,01 Hz ≈ 300 MW.
    - S rostoucím podílem OZE klesá mechanická setrvačnost, takže podobné šoky budou častější a prudší.
    - Rychlé zdroje (baterky, flywheels, flexibilní plynovky) a chytré řízení (automatické ochrany, datová analytika v reálném čase) jsou klíčem, aby budoucí „zářezy“ neskončily dominem po celé Evropě.

🔌 Frekvence je tep moderní energetiky. Když udělá arytmii, blackout může být otázkou minut...

https://x.com/tangero/status/1916910779279736845?t=T9_8Zt9FWIrDyFO1_Tg7Jw&s=19
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    hm, uz se vi co vlastne zpusobilo ten blackout?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NECROMAN: kez by. Ale v pracovni den prosim
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    JIMIQ: obnovení dodávek může trvat i 10 hodin.
    Představte si, že by v Praze 10 hodin nešel proud...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: A co jako? Vzdyt 100% pokryvaji ze slunicka, jak je psano treba tady: SHEFIK:
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Spain and Portugal Hit by Widespread Blackout | OilPrice.com
    https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Spain-and-Portugal-Hit-by-Widespread-Blackout.html

už je to tady, už je to tady...

akorát, že zatím jsem viděl jako důvod to, že někdo jim hacknul jaderky :D tak uvidíme, co se nakonec ukáže jako příčina
    PES
    PES --- ---
    Prý Německo...
    Dobíječky elektromobilů v Německu zejí prázdnotou. Provozovatel trpí, zákazník ušetří – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/dobijecky-elektromobilu-v-nemecku-zeji-prazdnotou-provozovatel-trpi-zakaznik-usetri/sc-870-a-234432/default.aspx
    PES
    PES --- ---
    Smlouva na nové jaderné bloky Dukovan dostala od antimonopolního úřadu zelenou - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-uohs-potvrdil-vysledek-tendru-na-dukovany-40518532
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Fosilní paliva už nebudou potřeba. Španělsko poprvé pokrylo 100 % spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů - EnergoZrouti.cz
    https://energozrouti.cz/clanek/fosilni-paliva-uz-nebudou-potreba-spanelsko-poprve-pokrylo-100-spotreby-elektriny-z-obnovitelnych-zdroju
    PES
    PES --- ---
    Jediný údiv, pokud to tam CATLu funguje a není to jen na několik málo "reklamních" a "PR" ukázkových nabití než by se baterie de-facto rozpadla (zdegradovala), tak to zvládají paralelně dělit a rvát do jednotlivých článků...
    PES
    PES --- ---
    MMORT7: ne, to byla ironie, kterou nějaký MMORT7 bez explicitního #hashtagu prostě nepochopil...
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    PES: Taky nechápu proč ze sebe děláš kokota.

Ale jestli tvůj údiv nad vysokým napětím nadobenym vysokým proudem byl upřímný a ne ironický, pak ok, jen mi to k tomu deklarovanému vzdělání nesedí.
    PES
    PES --- ---
    MMORT7: jsi mentálně pomalejší? Jen jsem konstatoval, že to musí být dost drsný napětí a proud , aby tam ten cca 1MW procpali (ono obojí má své pro a proti, vyšší napětí = nutnost lepší izolace anebo vyšší proud = nutnost tlustších a nejspíš i chlazených kabelů... a teď si vyber co chceš víc).

A již jsem i tady jistě nekolikrát zmiňoval, že jsem utrpěl klasické elektrotechnické vzdělání ing. elektro, takže o fyzice jisté realistické představy mám, takže nechápu proč ze sebe někteří tady na NYXu musí dělat kokoty a snažit se mne stále nějak dehonestovat...
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    PES: Tak.ty bys chtěl tlačit velký výkon malým napětím a proudy? To je proti fyzice.
    Víš že benzín hoří?
    PES
    PES --- ---
    To musí být napětí a proudy, kterými se to tam tlačí...

Novinky v rychlonabíjení elektromobilů: šanghajský autosalon začal - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/sanghaj-autosalon-2025-elektromobily-rychle-nabijeni-catl.A250423_142950_automoto_lobl
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam