• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: nezapomeň na bakaláře z trollení a diplomku na téma blbý kecy na nyxu!
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    ale kuci......je tady pár lidí včetně mě co tu energetiku dělají celý pracovní život, poptat se můžete vždycky
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: sám jsi si o to řekl...
    ... Co máš ty? VŠŽ recepčního na hotelu a nastavbu aplikované toxikologie...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: já věděl, že nezklameš!!!
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: no nechtěl jsem, ale já mám za sebou kromě IT studium i na tom elektro a tam nás tu energetiku (silovou) flákat nechali
    ..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: vidím, že tak ještě dva tři posty a budeme tu na sebe máchat bronzovým diplomem z plavání v Červené hviezdě Košice z osmdesátýho sedmýho a dvojkou ze zápočtu z fyziky 3 na univerzitě Pavla Jozefa Šafárika!
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: no jen si ironizuj, na nic lepšího se stejně nemůžeš, protože o energetice víš kulový
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Chápu, starý dobrý: Nestalo se, ale mohlo by!
    Vzhledem k tomu že v Korei plánují elektriku po pětiletkách a akčních plánech, tak to maj soudruzi určitě dobře podchycený a nenechají se doběhnout nějakou neschválenou živelní akcí jako my lamičky z EU...
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Ono je důležité nechat si ten systém zasrat a rozesrat blbě navrženými/podporovanými OZE dřív než je pak pozdě...
    ...o to jediné jde.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Psovo protiekologický tažení, díl moctý :)))

Jinak Korejci maj podíl OZE hluboko pod deseti procentama a z toho je ještě půlka vodních elektráren...
    PES
    PES --- ---
    PES: a samo OZE výrobci by měli platit doslova jak mourovatí do přenosové sítě...
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: bohužel autoritářské země jsou na informace skoupé, takže to jsou spíše odhady, ale kdyby byli tak skvělí, tak by se nejspíš chlubili, takže zřejmě opravdu nic moc...

Btw. hodně problémů jsou sekundární/nejaderné poruchy (ventily/čerpadla), tam je otázka, zda lepší preventivní diagnostika a lepší zdroje/zásoby náhradních dílů by mohla zkrátit či případně i eliminovat takové odstávky.

A tristní je to OZE - Korejský deník Chosun dává omezování provozu jaderných bloků do souvislosti s přetěžováním přenosové sítě v době, kdy je vysoký výkon fotovoltaiky. Důsledkem pak je vynucené omezování provozu různých typů elektráren – včetně jaderných. - nestabilní OZE nesmí mít prioritu, naopak provozovatelé OZE musí nést plně náklady na stabilizaci/spolehlivost a do sítě dodávat až to stabilní (anebo si najít jiný způsob uplatnění, který odběrem co nejvíce odpovídá výrobě)...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Provozní výsledky nových reaktorů: Potíže mají hlavně Francouzi a Rusové - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/provozni-vysledky-novych-reaktoru-2024/

vypadá to, že s odmítnutím ruských VVER 1200 jsme se vyhli průseru, ačkoliv korejské APR taky nejsou špička
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PAN_SPRCHA: Obrázky i jiné "názory", na které má ovšem každý své svaté právo, bez řádného uvedení zdroje, jsou pochybné a věřit jim nelze z principu. ;)
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: Hádej... ale stejně se ani nepřiblížíš...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: teď už si nejsem jistý jestli si děláš prdel nebo tomu fakt věříš
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Mě vždycky fascinuje, jak tyhlencti odpůrci větrníků taktně zamlčej, že jakákoliv jiná forma elektráren páchá tak o 3+ řády větší škody. Tady laminátová lopatka, co se otočí pětkrát za minutu, zničí mikroklima, ale že Temelín spotřebuje půl milionu litrů vody za hodinu a vyrobí z ní 50x víc páry, to jsou zanedbatelný efekty.
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS: to už se ví dávno...
    ... jen čím větší, tím více je to videt.

(viz. tenhle obrázek - pak nemá být ve Střední Evropě sucho, když off-shore elektrárny vyčešou vodu ze západního proudění)

R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Člověk nemá žádný vliv na klima. Všechno jsou to lži ekoteroristů.
    Kromě vlivu OZE. Ty mají prokazatelné dopady na klima. :D

Čína spustila největší větrnou elektrárnu na světě. Vědci teď zkoumají nečekaný vedlejší efekt – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/cina-spustila-nejvetsi-vetrnou-elektrarnu-na-svete-vedci-ted-zkoumaji-necekany-vedlejsi-efekt/sc-870-a-236271/default.aspx
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam