• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: jestli poukazujes na povrchnost mainstreamovych medii, jejichz autori si vybiraji popularni kontext, ktery se jim hodi do kramu, tak je to haha. Jinak opatrne, protoze v opacnem pripade zesmesnujes sam sebe.

Pro jistotu, ale jsem si jisty, ze vis, ze pokud zkolabuje golfsky proud tak jak ted je, tak se nekde otepli a nekde ochladi.
    PES
    PES --- ---
    Hahahaha...

CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JIMIQ: akorát, že lidstvo potřebuje pořád víc a levnější energie pro pořádně rychlý technický rozvoj.
    A to by musela cena FV značně klesnout, v současnosti je to tak, že cena FVE na vlastní střeše (tedy netřeba řešit ani cenu personálu, ani cenu pozemku, ani cenu distribuce, elektřika se spotřebuje lokálně) je tak vysoká, že se to nezaplatí ani za 10 let, kdy už jsou některé části minimálně za polovinou své živostnosti. Takže když se k tomu připočte distribuce, ceny pozemků a marže vč nákladů na správu všech těch polí, tak mi laicky vychází, že energie bude minimálně 2x tak drahá jak teď (v současných cenách) i když odhadnu úspory z rozsahu
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    NECROMAN: jinak další článek o tom samém:
    Zbytečně platí tisíce. Lidé nechtějí odejít od nejdražších smluv na energie - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-zbytecne-plati-tisice-lide-nechteji-odejit-od-nejdrazsich-smluv-na-energie-285368
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    NECROMAN: tak z TEDOMu mi dnes volali na základě mého požadavku a ani se mi nesnanžili nabídnout jakýkoliv retenčí tarif, takže asi opravdu pápá.
    e.on nabízí aktuálně 1MWh za 2833 s DPH na dva roky, což je více než pěkné.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: jak říct žes to nečetl, aniž bys řekl žes to nečetl :)
    celková energie 180-190, ale 60%+ je odpadní teplo, čili stačí 70
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Energie nebo elektriny? Je v tom benzin?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JIMIQ: jak kde, u nás jo, v Kalfironii spíš dvě.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no, Terawatt peak ti udělá Petawatthodinu za rok, ne?
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: Tera versus Peta ???
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NECROMAN: počítám že kolem 2028 dosáhneme nejvyšší derivaci, kolem 1,2-1,5TW/rok a to potrvá pár let a pak se začne zplošťovat.
    Aktuálně lidstvo potřebuje ~70PWh energie ročně (spotřeba je 180-190, ale hromada toho je odpad, který eliminují tepelná čerpadla, fotovoltaika, vítr, hydro a elektromobily). Takže veeelmi zhruba 70TWp fotovoltaiky. Když se připočte 4,5PWh hydro, (aktuálně) 2,7PWh větru, 2,7PWh jádro, 1PWh bio/geotermal, tak zbývá 59TWp fotovoltaiky (nyní 2,5), let's fucking go :)
    vítr a hydro ještě pomalu porostou, řekněme až na 5-6 oboje a část fotovoltaiky se využije na vodík
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    BIGS3
    BIGS3 --- ---
    Takhle těží dotace Tykač s Křetínským: https://youtu.be/FZjMGJok5XY?si=lyZlTWM--uhlOdBX
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: hele, ty máš fakt kognitivní problém - takže polopatisticky pro OMNIBLBA - to byl povzdech nad tím, že tuhle technologii nejsme (jako Západ) dotáhnout do provozuschopnosti, i když prapůvod vznikl na Západě někdy v 50/60 letech...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: já furt nechápu, v čem by to byl problém. Že Čína kopíruje, co může, sis tu stěžoval dostkrát, a když by to mělo bejt naopak, je to taky špatně....
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    MAKROUSEK: já teda raději norskou ropu než ruskou, saudskou a americkou ... a nemá to nic společného s tim, že i tak chci co nejvíc zelenou energetiku. Chápou tu všichni, že ze dne na den se ropy nezbavíme, že? Ale kdybychom se mohli zbavit té ruské (a mimoevropské) a peníze dávat norsku, hell yeah.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: You don't say!
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: Spíš

No(r)Way ;-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Noway!!!

Norsko chce těžit víc ropy a plynu. Ekologičtí aktivisté zuří - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-norsko-chce-tezit-vic-ropy-a-plynu-ekologicti-aktiviste-zuri-40537414
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: i v tomhle nás (Západ) nejspíš předběhne Čína (bude se jim to moc hodit pro aridní oblasti, kde by byl problém s chlazením) a možná i Indie...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam