• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: njn, budeme si všichni vzájemně přeprodávat životní pojistky apod.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jsem tady správně v bílí muži křičí na mraky?

Když lidstvo přešlo z 99% zaměstnaných v zemědělství na 5% zaměstnaných v zemědělství byl to taky konec kapitalizmu? Ptám se pro kamaráda :)

holt se už nebude muset tolik vyrábět a budeme pracovat ve službách
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    R_U_SIRIOUS: Jako treba jakou surovinu na vyrobu energie dovazime z Ciny?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    MAKROUSEK: Protože tady klíčové suroviny už prostě nejsou. Musí se dovážet, mj. právě z Číny.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    R_U_SIRIOUS: Pripomen mi, proc jsou vysoke ceny energii v Evrope? Protoze se malo investuje do drazsich zdroju?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES: Až na to, že příčinou není Grýndýl, ale vysoké ceny energií v Evropě a hlavně přesun výroby do Číny (levná práce i suroviny) a čínská konkurence. Kromě toho také právě NÍZKÉ investice do udržitelných a obnovitelných zdrojů a produktů.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: Kapitalismus konci. A to, ze diky tomu zemrou deti Omnihashe a R_U_SIRIA je holt jenom dobre. Stejne svou spotrebou zpusobily umirani planety!
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS: Testovatelná data už ukazují tu cestu...

Druhý rok mírného poklesu průmyslu | Statistika a my
    https://statistikaamy.csu.gov.cz/druhy-rok-mirneho-poklesu-prumyslu

Průmyslová produkce v EU klesla v roce 2024 o 2,3 %. Nejvyšší pokles průmyslové produkce (o 5 %) zaznamenaly Irsko a Rakousko. Nejvyšší nárůst měl dánský průmysl.

V Německu, které je naším významným obchodním partnerem a český průmysl je s ním do značné míry svázán, klesla produkce v roce 2024 meziročně o 4,6 %. K nejhlubšímu poklesu došlo ve výrobě elektrických zařízení, která zahrnuje mimo jiné výrobu řady součástek a přístrojů využívaných v automobilovém průmyslu. Produkce tohoto odvětví se v Německu meziročně propadla o 14,5 %. O 11,2 % v porovnání s rokem 2023 v Německu klesla výroba oděvů. Podobně jako v Česku se produkce snížila i ve výrobě strojů a zařízení (pokles o 7,9 %) a výrobě motorových vozidel, přívěsů a návěsů (pokles o 7,3 %). Útlum se přitom týkal naprosté většiny německých průmyslových odvětví. Meziročně lépe si v Německu vedly např. podpůrné služby při těžbě, výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení a výroba koksu a rafinovaných ropných produktů. Podobně jako v Česku mírně vzrostl i nápojový a potravinářský průmysl.

(obrázek zdroj Eurostat - aby zase někdo nezpochybňoval zdroje, což je také častá výmluva jak dehonestovat jiné názory)

R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES: Pro mě jsou tvoje názory hodnotné asi jako psí výkaly na chodníku. Mě zajímají testovatelná data.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Levičáci, paraziti, utopistickej skleníček, EU fiasko.. Pse, že ty sis vzal dneska prášky ze špatného hrníčku? Takhle ti to obvykle najede až v pátek večer, a ne před zahájením pracovního týdne
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS: no jo, rádi byste měli svůj utopický skleníček jen se souhlasnými (ne)názory, že?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS: ale přijde, levičákům vždy dojdou peníze těch druhých...
    ... ještě nikdy to nedopadlo jinak.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES: Co když žádný fiasko díky EU nikdy nepřijde?

Nevadí, najdeš jiný fiasko. :)
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS: věřit mi nemusíš a mně stačí jenom počkat na to fiasko...
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES:

Měl by sis uvědomit, že dokazuje ten, kdo něco tvrdí. Nelze dokázat neexistující.

Proč bych ti měl ty nesmysly věřit? :)
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: hezký "součet" , ale mnohem potřebnější by byl podrobnější graf, který by ukazoval kdy která země exportuje v období obecně nedostatku a kdy se naopak snaží zoufale zbavit v období přebytků (a za jakou cenu)
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS: hele, jak začne někdo jako ty vytahovat "ukaž studii", "ukaž důkazy". Proč bych Ti dělal sekretářku? Zvláště když už se o tom dost často píše i v tzv. mainstreamu , což bylo ještě nedávno prakticky nemyslitelné , když tam stejně jako Ty svorně progresivní mediální fronta tvrdila, že jsou to jen bludy.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Rakousko z čistého dovozce díky větru a fotovoltaice na vyšší exporty než Česko, congrats
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam