• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Estonia moving ahead on new nuclear planning - World Nuclear News
    https://www.world-nuclear-news.org/articles/estonia-moving-ahead-on-new-nuclear-planning

Estonia’s Ministry of Economic Affairs and Communications has announced a public procurement for consultancy services for the preparation of work towards selecting a location and environmental impact assessments for a 600 MW nuclear power plant.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Pravda, vis to vic, nez ja. Sklanim se.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: Jo, ale tohle podle cifer vypadá jako NATGAS CFD
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Nemusi bejt, taky to muze bejt svetovej prumer, vetsina sveta pocita v BTu, coz je peklo.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NECROMAN: to je cena v USA, tě neťukla ta zvrácená jednotka?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NECROMAN: Kde je tenhle zemni plyn?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    MAKROUSEK: já vidím cenu zemního plynu tuto

MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Nahore cena povolenky, dole cena zemniho plynu.

SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    A 500 MW/2,000 MWh lithium iron phosphate battery energy storage system has entered commercial operation in Tongliao, Inner Mongolia, after five months of construction, with total investment of CNY 1.5 billion ($212.2 million) and designed for peak shaving and renewable integration.

https://www.pv-magazine.com/2025/12/08/china-powers-up-nations-largest-standalone-battery-storage-project/
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PES: Já mám v autě 80kWh. Ty máš na domu kolik? 10kWh? 15kWh?

Tzn volná baterie po jízdě z práce v BEV bude výrazně větší než Tvoje zcela nabité baterie ze soláru.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    PES: odpust, nestiham cist vse a nectu tu dyl nez par let... Tak to je chvalyhodne.
    PES
    PES --- ---
    VOYTEX: já už to tu zmiňoval (několikrát) a zároveň zdůrazňoval, že jsem to dělal jako svůj hobby projekt (začal jsem ještě před tím boomem a pochopitelně bez koruny dotací)...
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    PES: momenticek, momenticek... Neverim svym okam. pan PES ma nainstalovan eurohujersky Obcasny Zdroj Energie??
    PES
    PES --- ---
    MAGE: no pokud by BEV měla takovou mega-kapacitu, aby si s sebou vozila baterii pro jízdu a k tomu baterii pro dům a zároveň byl zaměstnavatel takový entuziasta, že by vybudoval na firmě (nad firmou) FVE pro dobíjení BEV zaměstnanců (a zdarma), tak proč by ne... ;-)))
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: mno zatím maj letos v prosinci soláry osminu výkonu co uhelky, a to tu máme umrněnejch 5gwp

Energy-Charts
    https://www.energy-charts.info/charts/energy/chart.htm?l=en&c=CZ
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PES: Nabíjení BEV nemá smysl hrotit. Smí se to nabít každou noc z nízkého tarifu za pár korun, já o tom ani nevím, jen ráno přijdu a nabito. Akorát kdybych na to spěchal přes den, tak vynutím z mobilu dobíjení z vysokého tarifu.

Ostatně je to jen 16kW na 100km a to mám těžkou nohu. Nevím teda jestli nejezdíš 50k km za rok...
    MAGE
    MAGE --- ---
    PES: Top level je pak nechat si nabit auto v praci a po navratu domu z nej pohanet dum
    PES
    PES --- ---
    LAUNCHER: Blbý je, že ty BEV bych musel mít dvě, jedno by parkovalo u FVE a nabíjelo se, zatímco druhé by jezdilo a po nabití by se prohodily :-( Sakra to by lezlomdo peněz...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PES: Luxus, tleskam 👍

U me bohužel. BEV mám, ale na FVE si počkám. Dům má po předchozím majiteli novou krásnou střechu, nemám na to nervy, dokud střecha nezestárne.
    PES
    PES --- ---
    LAUNCHER: však jo, třeba moje FVE postavená jako hobby projekt přesně takto zamýšlená byla
    - léto = hlavně do klimatizace
    - zima = primárně do ohřevu vody pro topení (uleví plynu)
    - potenciálně dobíjení BEV (výhledově, až bude, na to by muselo být více panelů a stejně BEV by se mělo nabíjet přes den z FVE tam, kde zrovna v rámci cest parkuje - tedy v pracovní době někde zaparkované)
    - všechno ostatní (snížení až eliminace spotřeby přes den, popř. překlenutí malého odběru přes noc z baterie atd.) už jen jako takový vedlejší vítaný bonus
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam