• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GOR: díky, tohle mi dává smysl. Jen se ale ještě zeptám: pokud elektřinu i teplo může vyrábět tepelná elektrárna i teplárna, co přesně je důvodem k tomu, že se udělují dvě odlišné licence? Souvisí to nějak s tím, jak lze následně s vyrobenou energií nakládat?
    GOR
    GOR --- ---
    ECLECTICA: Tak tady je vysvetleni proste - termodynamika. Z tepelneho vykonu napriklad 100 MW, udelam treba 20 - 50 MW elektrickeho vykonu v zavislosti na dalsich parametrech vyrobeneho tepla (tlak, teplota). U teplarny (navzdory nazvu jde o kombinovanou vyrobu elektriny a tepla) ten rozptyl muze byt ruzny podle ruzne konfigurace teplarny, ale to uz asi zabiham do zbytecnych podrobnosti?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GOR: nechápala jsem, proč se údaje o elektrickém a tepelném výkonu mohou odlišovat, přestože se jedná o stejnou provozovnu. Pak jsem si ale všimla, že u licence na výrobu elektřiny se uvádí celkový instalační výkon, kdežto u licence na výrobu tepla celkový tepelný výkon.
    Prakticky tomu nerozumím furt stejně, ale už aspoň chápu tu diskrepanci :D
    Pokud bys ale mohl k problematice uvést víc kontextu, budu moc ráda. Jsem naprostý laik.
    Závěrem ještě podotýkám, že vyhledávání v databázi ERÚ není úplně úder friendly. Aspoň teda ne pro ně účel, se kterým jsem tam hledala.
    GOR
    GOR --- ---
    ECLECTICA: Co znamena parametrech licenci?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    OMNIHASH: obzvlast kratky pojezdy po meste, kdy navic pekelne smrdi (stary) studeny diesely.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: To ale taky jenom, kdyz jezdi!
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Jinak teda spotřeba spalováků se v zimě zvyšuje o nějakejch 4-7%, v extrémních případech o čtvrtinu.
    PES
    PES --- ---
    RAGNAROK: S tímhle bych se ztotožnil - ne sice tak striktně (vyhnat? a pak muset mít dvoje jak košile na všední den a na svátek?)...
    ... preferovat BEV do měst a pojíždění okolo komína a na krátké trasy (s možností dobíjení a to ideálně z OZE) a ICE na delší trasy mimo (ale s možností vjet i do města bez toho, aby někdo toho ICE řidiče lynčoval).
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    PES:
    tak i to vybijeni baterie ma odpadni teplo.
    nicmene v lete je ti to odpadni teplo celkem na obtiz.

tohle porovnavani jednotlivosti misto porovnavani celyho lifecyklu, nikam neved.

Kazdopadne porovnani emisi je vyhra na cely care.
    Takze spalovaky vyhnat z mest, ropaky nechat pro vidlaky.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    ještěže ty dokonalé spalováky máme
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    😂
    PES
    PES --- ---
    CRAZY_IVAN: No co. co? Bateriovou sadu musíš udržovat a kultivovat skoro jako bakterie na Petriho misce...
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    "ba(k)terií" 😂
    PES
    PES --- ---
    RAGNAROK: Nicméně u spalování je v zimě "odpadní teplo" vítaný vedlejší produkt - zahřeje kabinu, zahřeje motor, poklesne odpor ztuhlých provozních kapalin...
    ... tudíž ta vyšší spotřeba u ICE nebude až tak markantní než u ba(k)terií, které musí plýtvat kapacitu na udržování sama sebe v rozumné teplotě (temperování) a totéž platí pro výrobu tepla do kabiny atd. Takže ta "ztrátovost" nebude tak šílená...
    PES
    PES --- ---
    RAGNAROK: nope. není to odemčený...
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    PES:
    Hele a pisou tam i ze spalovaci motory maj v zime vyssi spotrebu a vyssi emise?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Je tu prosím někdo, kdo se vyzná v parametrech licencí pro výrobu elektrické energie a tepelné energie?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Zase chteji levičáci doplacet externality:

Amid National Call to Make Polluters Pay, Illinois Lawmakers Are Prepping a Climate Change Superfund Bill - Inside Climate News
    https://insideclimatenews.org/news/28012026/amid-national-call-to-make-polluters-pay-illinois-lawmakers-are-prepping-a-climate-change-superfund-bill/
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: bohužel, zvažoval jsem hodit to se žádostí o odemčení do sousedního Paypass klubu...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Paywall… v clanku bude nejspis napsano ze v nejakem okrajovem pripadu pri minus 30 kdyz tahnes petitunovy karavan ti stoupne spotreba o 90%. Normalne treba o 30%
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam