KUTAS: ta maximalni cena je ve hre, pokud prechazis na TC budto z nejakejch kamen bez centralniho topeni, nebo ze systemu s radiatorama - bez podlahovyho topeni TC moc nedava smysl. Dalsi problemova situace jsou renovace starejch neizolovanejch budov kterejch je vetsina - dokonce i kdyz to vsechno udelas jako ja presne podle state of the art tak jak mas, doporucej ti specializovany firmy pro muj typ baraku se na TC vysrat, mimo jiny kvuli spatny skalovatelnosti. U novostaveb prakticky nic jinyho nestavime, ale i v tak bohaty zemi jako je ta nase proste nektery objekty na TC jsou min vhodny.
To ale porad mluvime o situaci, kdy penize nejsou problem a vybiram si to, co pro me lip funguje. V Nemecku to takhle ale ma jenom hodne mala mensina lidi - vetsina jde do vrtule uz kdyz neco stoji desitku. No a kdyz v takovy situaci nechas delat zakony postaveny na zakazech ideologicky zblbly politiky, tak to nedopadne dobre.
Kdyz tak pozoruju na jedny strane krizi bydleni ve mestech a na druhy strane stav staveb na malomestech a vesnicich u vas, nemam pocit ze tam ta ochota z niceho nic vykouzlit milionovy castky na tepelnou sanaci (izolace fasady, novy okna, izolace stropu potazmo strechy atd) , novy podlahy, novy rozvody a novy tepelny cerpadlo existuje. Fakt ze par korporatnich krys ma na hypoteku na novej barak je spis okrajovej jev, obyvatelstvo to ve velky vetsine bude vnimat jinak.
My jsme tu treba zakon o omezeni CO2 nakonec v referendu prijali, ale predtim jsme ho ve dvou jinych referendech poslali do prdele ponevadz byl stejne jako ten nemeckej postavenej na zakazech a ne na motivacnich podnetech.
Jinak: drevo je klimaticky neutralni, jeho problemem je mikroprach kterej pri spalovani generuje - ten sice vubec nevnimas, ale je pricinou spousty nemoci ktery definitivne nechces dostat. Topeni na pelety zadnej vnimatelnej kour neprodukuje, ale ten prach ano. OK, mozna je u vas toho mikroprachu ve vzduchu stejne uz tolik, ze to nehraje roli, treba v nasem prazskym byte (nabrezi Vltavy) se prasilo asi tak desetkrat vic, okna bych tam mohl mejt jednou mesicne.