• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: EPS se přejmenovali, když začali dělat i jiný věci, než ekologii... že se zasekneš na nenávisti k právníkům, co ve volným čase snažej pomáhat nahodnejm lidem, ty si ty igráčky umíš vybrat naprosto spolehlivě!
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES:

Mohl by ses aspoň jednou, prosím pěkně, vyjádřit k věci a ne ad hominem?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    MARASAN:

Je to na Seznamu...
    Komentář: Zlevnit proud jde i přes sítě, ne jen státní úhradou zelených zdrojů - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ocima-byznysu-komentar-zlevnit-proud-jde-i-pres-site-ne-jen-statni-uhradou-zelenych-zdroju-294846

Celý balíček celkem osmi opatření, která pro českou energetiku navrhujeme ve Frank Bold, by uvolnil 17,8 GW rezervovaného výkonu v síti a na investicích do elektrizační soustavy ušetřil až 226 miliard. Kdybychom tyto přínosy rozpočítaly rovnoměrně mezi všech 6,3 milionů odběrných míst v ČR, ušetřil by v následujících 10 letech každý odběratel v průměru 35 873 Kč.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Despite strong political headwinds, US energy storage industry installed a massive 57.6 gigawatts-hours (GWh) of new capacity in 2025, the largest single year of new battery capacity additions on record.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    R_U_SIRIOUS: linkedIn cist nebudu, napada mne ovsem, ze navrhuji zmensit rezervu kapacity a tim zvysit vyuziti. Nebo na to jdou od lesa (nejak jinak?)?
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS: Hmmm, Frank Bold, to je bývalý EPS (Ekologický Právní Servis) co už byl tak profláklý a zprofanovaný, že museli přemalovat vývěsní štít...
    ...tak to jsou fakt odborníci na slovo vzatí.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    V prosinci jsem napsala článek o tom, jak snížit cenu regulovanou elektřiny bez negativních dopadů na státní rozpočet. Myslela jsem, že doputuje maximálně k pár energetickým nadšencům, jenže minulý… |...
    https://www.linkedin.com/posts/eli%C5%A1ka-beranov%C3%A1-74bb45211_v-prosinci-jsem-napsala-%C4%8Dl%C3%A1nek-o-tom-jak-share-7435382736028205057-p7sc

V prosinci jsem napsala článek o tom, jak snížit cenu regulovanou elektřiny bez negativních dopadů na státní rozpočet. Myslela jsem, že doputuje maximálně k pár energetickým nadšencům, jenže minulý víkend si ho všimly Seznam Zprávy | Byznys, vytáhly ho na titulku a dnes má přes 1,7 milionu přečtení.

Mám z toho radost, protože jde o téma, které si větší pozornost české veřejnosti rozhodně zaslouží. Pokud se mu vláda nebude dostatečně věnovat, ztratí klíčový nástroj, jak snížit ceny elektřiny pro české domácnosti i průmysl. A o co tedy jde?

📌 Distribuční poplatky dnes činí zhruba třetinu celkové ceny elektřiny. Pokud by se ale podařilo využívat síť efektivněji, mohly by náklady na budoucí investice - a tedy i distribuční poplatky - klesnout, případně alespoň méně růst. Podle analýzy expertní skupiny Frank Bold by takové kroky uvolnily až 17,8 GW již nyní dostupné kapacity a ušetřily až 226 miliard korun na budoucích investicích do infrastruktury.

To v přepočtu to znamená úsporu 35 800 Kč na každé odběrné místo během deseti let. Úspora, za kterou člověk může zajet na dovolenou, zaplatit sobě nebo svým nejbližším několik vzdělávacích kurzů, nebo zajít na desítky divadelních her a koncertů.

Samozřejmě, další investice do elektrizační soustavy potřebujeme, ale pojďme zároveň hospodárněji využívat kapacitu, kterou v síti již nyní máme k dispozici. Vyplatí se to každému z nás (až na distributory, jejichž oprávněný zisk je navázaný na množství realizovaných investic. Ale o tom třeba příště).

A co byste s těmi ušetřenými penězi udělali vy? :)

Celý článek si můžete přečíst tady: https://lnkd.in/ds5MG7mY
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    R_U_SIRIOUS: hele, už jako dítě jsem chodil u babičky za ves na kopec, protože tám vzadu v dálce jsou vidět věže temelína. (37 kilometrů vzdušnou čarou)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    ROMANET:

Nebuď škarohlíd, tohle je jednoznačně hezčí "monstrum"...

ROMANET
    ROMANET --- ---
    PES: na mapy cz máš každý větrák na mapě, tak si najdi, co přesně to je.

mě třeba víc vadí dálnice, které se staví i bez reálnýho dostatečnýho provozu a který jsou do krajiny větší zásah. ale chápu, že většina lidí tomu tleská. já zas tleskám větrníkům, protože mi fakt nevaděj.
    PES
    PES --- ---
    Tak jsem se dnes dostal na Akátovou věž nad Židlochovice (resp. nad Blučinu a nad Židlochovice) i s dalekohledem. No těch 5 (pokud si pamatuji) větrných monster snad až v Rakousku je vidět dokonce odtud...
    ... podařilo se mi to trochu zachytit mobilem skrze okulár dalekohledu, ale bylo to už odpoledne moc do protisvětla (a mobil se v optické ose s dalekohledem také nedrží moc dobře).
    Tak takhle ty megavětráky vypadají a pokud jsou v Rakousku, tak je to přes 50km daleko.

OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SHEFIK: :))) tak určitě... není dvacet málo? Chceme aspoň dvě stě!
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Až 20 nových reaktorů. Česko čeká jedinečná jaderná expanze, říká nástupce Drábové - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/stepan-kochanek-statni-ustav-pro-jadernou-bezpecnost.A260301_162157_domaci_evc
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Europe added 19.1 GW of wind in 2025.

Wind's 2025 share of electricity was over 30% in 6 nations:

Denmark 50%
    Lithuania 33%
    Ireland 33% UK 31%
    Sweden 30%
    Netherlands 29%
    Germany 28%
    Finland 25%
    Portugal 25%
    Spain 23%
    Greece 21%
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    Člověk si i může vybrat

Screenshot-20260304-200524-2
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Z konfliktu na Blízkém východě může těžit Rusko | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/ekonomika/konflikt-na-blizkem-vychode-omezuje-export-ropy-a-jeji-cena-stoupa-ze-situace_2603041224_jva
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    MARSHUS:

Proč vyvoláváš soudruchy? :D
    PES
    PES --- ---
    CRAZY_IVAN: si pleteš pojem s průjmem , tedy jednoduché konstatování s Vaší hysterií, ale není divu, problémů s chápáním nejen psaného textu tu máte povícero
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Zrcadlo se tomu říká
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam