• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    China currently has 339 gigawatts of wind and solar capacity under construction — roughly two-thirds of the world’s total.

By any serious measure, China is leading the clean energy revolution.

https://edition.cnn.com/2024/11/18/climate/climate-china-solar-wind-dg#:~:text=Chinese%20solar%20is%20now%20expanding,to%20the%20International%20Energy%20Agency
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    OMNIHASH: To jo. Ale zároveň je pravda že ten support ty nálady o dost zhoršoval...
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    PES: úplný 5D šachy, o tom se bude ve vaší rodině vyprávět ještě tři generace :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAWERICK: sovětské dělali to co vždycky a šťourali klackem v každý otevřený ráně, ale ty protijaderný nálady se neobjevily tak nějak z čirý vody. Francie, Británie a Švýcarsko v ty době měli každej svůj solidní nukleární průser, kdy došlo k roztavení reaktoru, nebo aspoň palivových tyčí.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    PAN_SPRCHA: Protože Rusko (soveti) podporovali a financovali protijaderne organizace v Evropě už někdy od 70. let.
    Že dvou důvodů. A to rozmistovani jaderných zbraní a rozvoj energetiky...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAN_SPRCHA: mno tak ona Fukušima nebyla první (ani poslední) průšvih tobodle typu. Tři Míle, Černobyl, Fukušima, v tomhle byli soudruzi z NDR konzistetní od sedmdesátek. Jak to někde bouchlo, podpora se smrskla o dalších 20%.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: hele je to naprosto jednoduchý, dokud budeš dokola drístat stokrát vyvrácený kraviny, hoaxy a lži, budu se ti za ně smát, když půjdu zrovna kolem.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Ty jsi jednoduchej na ovládání, naskakuješ na první signální (no na víc ani nemáš, protože často ani nerozumíš textu :-)))
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    OMNIHASH: nikdo je neopomíná ale Německo bylo silně protijaderně nasměrované už předtím

sta-en-soubor
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MARASAN: tak jasně, že tomu pomohli, ale tohlencto tváření se, že to byla nějaká master operace která měla zmanupilovat nevědoucí germány...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    OMNIHASH: ja si teda myslim co Sprcha, vliv Ruska byl masivni. Oni to umi, nemeli co ztratit a naopak bylo jasny, ze kdyz to vyjde, budeme závislý a namasti si kapsy.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PES: Hele čumáčku nás samozřejmě zajímá všechno z toho. Forma je podstatnou částí sdělení, není ti pět, abys to nechápal. Kdo, co, jak, proč jsou všechno podstatné aspekty sdělení pokud bude něco z toho zjevně špatně, pak bude celé sdělení špatně.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAN_SPRCHA: "manipulovaná," hele já mám jaderky taky celkem rád, ale tohlencto jakožeopomenutí Fukušimy a všech podobnejch průserů při týhle debatě a snaha vykreslovat odpůrce atomovek jako nějakej iracionální postoj.... to neděláš dobře s těma sirkama, Jaromíre!
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NIEKT0: no, já v tý době dělal v německé energetické společnosti.
    Jako ne. To bylo prostě politický rozhodnutí. Německé jaderné elektrárny všemi testy bezpečnosti prošly dobře, ale veřejnost byla dlouhodobě manipulovaná proti jádru.
    Rusové spustili masivní PR akci, zakládali ekologické spolky které měly jedinou náplň bojovat proti jádru. A Merkel byla německý Babiš, nechala si vyjet průzkumy veřejného mínění a řídila se podle nich.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: páč to dost šetří čas všem zúčastněnejm. Kdyby se takhle ptal někdo, kód má zájem reálně diskutovat, a ne se blbě smát v rohu s nějakejma stokrát vyvrácenejma hoaxama, tak se mu dostane odpovědi, že primární důvod nočního vypínání větrníků v Německu je momentálně ochrana netopýrů. Ale protože se ptáš ty, kdo jakoukoliv odpověď směle vyignoruje, aby se na to zeptal v následujících letech ještě jednou za měsíc stylem ha, dostal jsem vás libtardi, tak tě každej jenom pošle do pyče ztadyma... všichni sme si tady tím kolečkem prošli, ty halt chceš diskutovat stylem Klaus, a tak jako Klaus stojíš sám, protože jedinej, s kým si notuješ, je banda nácků a desolátů.
    PES
    PES --- ---
    AXTHEB: Njn, to máte ale blbý, když Vás víc zajímá KDO nebo JAK se ptá/co říká, než NA CO/O ČEM.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PES: tohle je přesně to, proč dostáváš mínusy. Vůbec nejde o to, že se ptáš, jestli jsou větrníky neškodné. Ta formulace je jak z Ruský školy dezinformací.
    Otázka je kacířská, že jsou neškodné tvrdí OZE lobby větrníků. A přitom hovno. Otázka je to zcela legitimní (i když dost blbě položená), a že jsou neškodné, resp. méně škodlivé než alternativy tvrdí mnohem širší skupina lidí než nějaká lobby.
    A samozřejmě, jsme v Německu, takže to, že se poblíž obydlí vypínají větrníky na noc může být čistě výsledkem lobování nějaké feel-good skupiny maminek.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    PAN_SPRCHA: Bolo to rozhodnutie po katastrofe v fukushime, a moj tip je ze si spravili audity ci by sa nieco podobne nemohlo stat u nich, a po ziskani vysledkov sa to rozhodli okamzite zavriet. (co by tak nejak sedelo na nemecku pracovnu mentalitu, podla toho co som mal moznost zazit). Samozrejme k tomu bola kopa inych dovodov a tlakov, ale tie nevyzadovali okamzitu akciu, kludne mohli elektrarne dozit.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ja jsem v MonteNegru spal primo na kopci s vetrnou farmou konkretne pod jednou elektrarnou a spal jsem jak dudek. Kdyz jsem to misto vybiral, mel jsem obavy, ale naprosto v pohode.

Ale jen moje zkusenost a jen z jedne noci. takze ...
    PES
    PES --- ---
    LOPIK: a s tímhle se vkrádá i další, v dnešním rozpoložené doslova "kacířská" otázka: Opravdu jsou inland větrné elektrárny u obydlených oblastí tak tiché a naprosto neškodné, jak se snaží OZE lobby větráků namlouvat? Proč se tedy na noc (v Německu) musí vypínat? :-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam