• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NIEKT0: Presne. A po celem hotelu byly cedule: "jsme ekologicti a proto jsme zatavili okna".
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MAKROUSEK: Este raz, zazil som podobny skvost postaveny za sociku v CR. Co to ma s OZE?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NIEKT0: Greenwashing. V tom jsou Holandane na spici Evropy. Jako ze kazdy musi ukazovat, jak moc je ekologicky, jinak bude socialne ostrakizovany.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Nahodou, ja si presne kvuli tomu s sebou beru vsude na svete 500w topitko. Uz umim rict topeni asi deseti jazyky, jak me vzdycky zastavuji na securite na letistich!
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MAKROUSEK: Gratulujem k zazitku. A co to ma energetikou a energiami v politickej a hospodarskej perspektive?

(aby si sa necitil socialne ostarkizovany, pracoval som kedysi v budove z 80's, kde sa nedali otvorit okna a bolo tam nutene vetranie, co primiesavalo do vzduchu prilis malo kysliku, bolo to hrozne a citim tvoju bolest. Akurat netusim co to ma s OZE:)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: jo to jsi byl ty......já si říkal k čemu je komu nafukovací hýbací panák a ono je to do hotelu aby se ti nevypínalo topení.

V Plzni ukradli obřího nafukovacího paňďuláka i s kompresorem - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-v-plzni-ukradli-obriho-nafukovaciho-pandulaka-i-s-kompresorem-40581999
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: ne, majitele akcii ikea se muzou tesit na vyssi dividendu :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: Ja tenhleten greenwashing fakt nesnasim. Ted jsem byl na konferenci v Amsterdamu. Novy hotel, 500 pokoju, hned u nadrazi, vestaveny do peti starych baraku. Okna vzduchotesna, nesmi se otevrit. Klimatizace jde nastavit, ale topi jenom do 23 stupnu. V pokoji je senzor pohybu, takze kdyz se otevrou dvere a patnact minut pak senzor pohybu v pokoji nic nezaregistruje, topeni se automaticky snizi na 19. Jako fakt, strasny.
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: Určitě, teď mají přece el.energii zadarmo z OZE 🤣🤣🤣
    BEHALA_LETEM
    BEHALA_LETEM --- ---
    BLOWUP: jo napovídání, to dělají ty plochozemci taky... většinou to pak zakončujou ještě frází: všechny podklady sem tu dal, jak si to přeberete, je jen na vás, následovaný vitezoslavným micdropem a odchodem z diskuze šířit Pravdu někam jinam.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Znamena to, ze se mohu tesit na levnejsi nabytek?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BEHALA_LETEM: ja nepotrebuju vubec nic, ja jen napovim ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    poslední rok jádra na čtvrté pozici, příští rok je šesté

JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    https://xcancel.com/evcurvefuturist/status/2063365312716886342
    IKEA has installed 1M+ solar panels, owns 49 wind farms and 26 solar parks, and now matches 94.8% of its electricity use with renewables.

A furniture retailer has become one of the world's largest corporate renewable energy investors.

The transition is bigger than utilities.

Ingka Group (the company that runs most IKEA stores worldwide) has already invested €4.3 billion into renewable energy and plans to lift that to €7.5 billion by 2030.

Its wind and solar assets already generate enough electricity to match the annual consumption of more than 1.47 million European households, while rooftop solar continues rolling out across IKEA stores and warehouses worldwide.

BEHALA_LETEM
    BEHALA_LETEM --- ---
    BLOWUP: hele je to celkem jednoduchý. Pokud potřebuješ pro svůj argument hodinový OT video v jazyce, kterýmu nikdo nerozumí, tak je to sakra slabej argument. Pokud máš pocit, že tam zazní nějaká Velká Pravda, není problém danou pasáž přeložit do češtiny a hodit video se stopáží, kde to zazní. Jinak je to na úrovni pošuků z internetů level Plochá Země, když vysvětlují, proč je gravitace podvod. Každej tady sme se do podobný pasti už párkrát chytili, a nikdo nám ty dvě hodiny louskání zmatenýho rant videa nevrátí. Za tu dobu je schopnej průměrnej dobře udělanej dokument vysvětlit teorii složitosti kvantovýho tunelování nebo geologickou historii Země, na rant na téma mladý si představujou budoucnost jinak než starý by ti měl stačit youtube short.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tak to uz tady taky probehlo, ze EU mela ten pribeh stavet primarne na sobestacnosti a ne na globalni zmene klimatu - viz cinska cesta.
    Jenze pak tady mas za hranicema Rusa, ktery se Ti cehokoliv hned chytne, tsunami splachne jaderku v Japonsku a najednou mas green deal, kterej ma x let stat na plynovych elektrarnach.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    R_U_SIRIOUS: tak kazdej z nas ma na vyber, jak chce travit zivot. Kdo nevi, ten musi verit. Dejztopanbu ;)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    BLOWUP:

Aha, o to tady nejde...zdroje vysychaj, v Evropě jsou v prdeli, ale o to tady vůbec nejde.

Vúbec nic se neděje. Tak spi dál.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    R_U_SIRIOUS: o to tady vubec ale nejde. Samozrejme ze ropa na vic nez sto let stacit nebude, nastesti snad do ty doby budou novy jaderny technologie. Uhli jsou zasoby zhruba na tisic let, ale nikdo (krome orangutana) neplanuje na tom stavet energetiku :-)

Jde jenom o ten narativ toho kultu smrti, kdy par zoufalcu zkousi nahnat tem mentalne slabsim strach aby mohli zkasnout, a politika na tom jede protoze nic nefunguje na ovladani mas tak dobre jako kdyz se bojej. Panbicka, pekla, valky, planety ktera „shori“, whatever.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MAKROUSEK: zase umej stavet Brandmauer :) I kdyz, nevim jestli to v cesku nekdo registruje, ale objevujou se naznaky ze se ta retorika zacina menit. Tezko rict, jestli to cloveka ma tesit nebo zneklidnovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam