• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    taky u vas v tech vedrech horej solary na strechach?

Solaranlage in Bassersdorf fängt Feuer – Dachstock brennt lichterloh - 20 Minuten
    https://www.20min.ch/story/bassersdorf-zh-solaranlage-faengt-feuer-dachstock-brennt-lichterloh-103599855
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CERMI_FOX: normalne si majitel urci cenu jednoho cyklu, ktera mu vyhovuje a celej trading ty kapacity 0ak necha na nejaky firme, ktera tradeuje energii primo na burze, jako majitel bys to neresil.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MARASAN: záleží, co bereš jako "snadný". Pro velký hráče asi jo. Já to nedávno zkoumal z pozice "domů" - vedle antoníčku mám nevyužitelný kus pozemku, kde bych si klidně nějaký minikontejner s baterii dal. Ale návratnost je limitně v nekonečnu - rozdíl spotu nízko a vysoko v zásadě odpovídá distribučním poplatkům. Nehledě na byrokratický překážky - licence a elektrikářské vzdělání.
    Přitom by mi dávalo smysl tyhle vyrovnávací baterie mít co nejblíže spotřebitelům, ať se eliminují ztráty z transformací a přenosu. Ale holt zájmy politiků jsou vždycky nakloněny jen velkým hráčům, ostatně náš velkopremiér sám říkal, že malé podniky jsou nahovno.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PES: Plus vzhledem k tomu, že ani nabíjení ani vybíjení není poblíž rychlostí co jsem psal můžeš klidně počítat s 20k cykly na 90% kapacity.
    PES
    PES --- ---
    AXTHEB: tak trochu jsem počítal s tím, že ty údaje nebudou marketingové hype 0-100%, ale že to bude ta realistická kapacita s touhle tolerancí limitů provozu...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PES: V rámci dnešní běžné bateriové chemie nejdeš 0-100%, ale třeba 10-80, což jsi schopen nabít pod dvě hodiny, vybít za 30 minut. Po 10k takových cyklech budeš na 90-95% kapacity.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MARASAN: plus transport elektriny tam a spat, ked mas baterky blizsie k zdroju/cielu, tak je to este kus efektivnejsie
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: tak ubytovnu jsem vynechal... k dokonalosti mi chybí snad jen jízda výtahem a slaňování přívodní trubkou.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: taky sm tam behem reko byli a spali primo v tamni ubytovne CEZu.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: Dlouhé Stráně pochopitelně znám a mám je důkladně prolezlé a prohlédnuté (včetně rozděleného statoru, v hale položené "trubky" hřídele od rotoru k vodnímu kolu, byl jsem se podívat i přímo u lopatek a oběžného kola - jako fajn když se do takových míst můžete dostat během rekonstrukcí ;-))
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: jasne, akorat je snadny jich postavit pomerne velky mnozstvi. u nas doposud chybela legislativa. ted do toho investuje i šlechta, ktera ma spousty volnych pozemku.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: hele tohle bych bral jako "velkou UPS" pro vesnici/obec, kde by to rovnou lokálně sbíralo přebytky OZE (pokud by byly přes den ze střech atd.), ale to je až moc ideální představa...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    BTW Dlouhe Strane cyklus 14h, ucinnost kolem 75 % ~ 3900/5130
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: vzhledem k tomu, kolik baterek vsude pribyva, tak je to normalne financne zivotaschopne. Plus samozrejme, kdyz navic pridas GFM, za ktery ČEPS jeste priplaci.
    PES
    PES --- ---
    PES: Takže teď už jen přesně kolik to stálo, jak dlouho to vydrží, jaké to má obecně provozní náklady...
    ...z toho spočítat kolik to musí být schopno minimálně každý den vydělat a zjistit, zda to na těch regulačních službách či spotu je či není schopné vydělávat.
    Ony i ty 3-4 cykly denně jsou velmi optimistické, to by ta spotová cena musela skákat dost často. Realistické budou spíš tak 2 cykly denně (nabít v nočním minimu, pustit do ranní špičky, nabít v poledním přetlaku OZE bude-li a pustit do večerní špičky). Ale i tak je to moc idealistické.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: není tam sice parametr rychlostí nabíjení/vybíjení, ale řekněme, že nabíjení bude pomalejší, takže jeden plný cyklus 2.5-2.75h vybíjení a řekněme 3.5-4h nabíjení, to jsou 3-4 cykly denně...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: ... nekolikrat denne.
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: 10MW po dobu cca 2.5h
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MARASAN: 6 kontejneru... no jeste mame kam rust :))
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Nedaleko Brna vyrostlo jedno z největších samostatně stojících bateriových úložišť v Česku – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/nedaleko-brna-vyrostlo-jedno-z-nejvetsich-samostatne-stojicich-bateriovych-ulozist-v-cesku/sc-870-a-242098/default.aspx
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam