• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    taky se množí jak kobylky
    1960 26M
    1996 59M
    2017 93M
    nyní 116M

a sice mají 1 milion km2 ale jen asi 5-6% z toho je obyvatelných
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: V Egypte mi rikali - "vy Evropane nas tlacite porad do nejakych obnovitelnych zdroju a nam tady nemalo lidi hladovi. Az je vsechny nakrmime, muzeme zacit uvazovat o odchodu od fosilu."
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ale jako i když potřebuju těch 13-16% fosilů... vemte si, kdyby takhle fungovaly všechny domácnosti EU. Tak Katar a Rusko zkrachují :)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    PES: nepravda, napr. ja som (energeticky) sebestacny bez ropy/uhlia/plynu. Asi na 2 mesiace do roka potrebujem bud kurit drevom/peletami, alebo brat elektrinu zo siete.

To samozrejme neplati pre rozne vyrobky ine co si kupujem.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: ale stejně bez ropy/uhlí/plynu budeš tak jako tak minimálně zhruba dva až tři měsíce v pr...
    ...a to nejspíš ty dva měsíce kolem přelomu roku. Takže jako reklamní text dobrý, ale stavět se na tom nedá.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NIEKT0: no ale tím pádem - menší spotřeba paliv = dražší plasty = menší spotřeba plastů, win-win-win :)

R_U_SIRIOUS: já to zadával gemini aby spotřebu EV pokryla FVE jen z půlky a další půlka by byl import ze sítě. Druhá věc je že když budu mít EV asi budu víc jezdit
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    JIMIQ: Ono je to trochu zlozitejsie, iba cast ropy sa vyuzije ako palivo. S pomerom toho co vznika v rafinerke sa da trochu hybat, ale neznamena to automaticky ze si spocitas kolko ropy je v plaste, a ze by si potom z tolko ropy vyrobil ten plast. Jeden z dovodov preco mame za**ane protredie slastmi, a preco su tak lacne je ten, ze ako sa spotrebovava nezmyselne mnozstvo ropy na palivo, tak plasty su vlastne "odpad", a su hodne lacne.

Ale stale je za mna nezmysel minat si fosilne zdroje, len preto aby sme sa vozili tam a spat.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    JIMIQ:

Pokud budeš jezdit, tak ti s BEV zřejmě vzroste elektřina ze sítě přes zimu. Já jsem BEV pořídil v květnu, od té doby jsem projezdil zhruba 1..2 MWh, ale i s BEV jsem poslal do sítě přes 1.4 MWh, která mohla jít do baterie auta, ale nešla, protože auto stálo jinde než doma a dobíjelo se až večer z baterií FVE, což nestačí.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Ne že by plasty nedělalaly bordel, ale ten 0.5km3 ročně je podstatně menší boj, než těch 50.000km3 spalin za stejnou dobu.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: v procesu vytvareni plastu, tedy vyrobku, je ropa surovinou, chces-li vytvorena fosilizacnim procesem
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jo a ještě jsem vlastně 3400kWh exportoval do sítě, exportuju když jsou ceny nejvyšší (řízeno baterkou), takže pomáhám všem v ČR/společném trhu :) pokud bych tohle započetl jako čistý net-metering, tak mi závislost klesne na 15,5%

až bude elektroauto tak bych mohl jít někam k 13% (a bude se to dále zlepšovat tím jak "zelená" naše elektrická síť - méně uhlí, protože Maďaři a balkán mají svoje fotovoltaiky atd)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    můj dům (bez auta, zatím diesel), na 15 400kWh tepla (topení i pro TUV) a elektřiny pro spotřebiče/chlazení potřeboval z elektrické sítě 3850kWh. Z toho ~50% je fosil. Takže závislost na fosilech bych hodnotil jako 12,5%. S autem (jezdíme málo, cca 4000km/rok - s dieslem 6l/100km tedy 2568kWh energie) by to bylo 25% (0,5*3850+2568)/(15400+2568).
    Všechny plasty co kupuju to zvednou asi o 1%
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Klávesnice má v sobě až litr ropy (0,4-1). Naproti tomu na rafinaci benzínu pro jízdu 100km je potřeba 6-8 litrů ropy a pro topení běžného zatepleného rodinného domu plynovým kondenzačním kotlem je potřeba 20-50m3 (v mrazivém počasí až do 100m3) plynu.

Klávesnice vydrží 3-4 roky (měl jsem i desetileté co stále fungovaly ale byly řekněme morálně zastaralé :D ). Takže moot point :)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    MAKROUSEK:

Jenomže já řeším míru energetické nezávislosti provozu rodinného domu na fosilních zdrojích včetně mobility a uhlíkové stopy.

Nikde netvrdím, že jsem na fosilních zdrojích zcela nezávislý včetně produktů, které se z ropy vyrábějí, například léky.
    Upozorňuju na to jako na riziko, protože jsou to zdroje konečné a vyčerpatelné, takže už teď jsme závislí na politicky nestabilních regionech.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Ok. A co to pak je? Fosilni surovina? Ptam se doopravdy, abych se presneji vyjadroval.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: odpoved je jednoduse ne...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MARASAN: Spravna otazka. Odpoved neznam.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MAKROUSEK: ale kdyz z ropy lisujes plasty, je to jeste palivo?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    R_U_SIRIOUS: Ja taky. Ale hlavne nerikam, ze jsem nezavisly na fosilnich palivech, protoze vim, ze topeni je jenom mala cast toho, co se s ropou a plynem dela.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam