• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PALEONTOLOGZapomenuté dovednosti našich předků / recepty, návody, technologické postupy
    MKB
    MKB --- ---
    Snad sem patří také toto:
    Domácí ovocné víno
    http://lk22.sweb.cz/vino/vino.html
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    GULLSY: neblazni - pilka, hoblik, rasple, nuz a trocha trpelivosti, material najdes v lese a variantu "primitive" zvladnes vysekat za par hodin.
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    v klidu, kdo má zájem, tak se tady tím probere :) žádný stres, rozhodně mě zajímá finální produkt, jestli bude..
    JENNE
    JENNE --- ---
    GULLSY: Dva normalni kladkace mi lezi pod posteli, ale TAKOVE kladkace jsem ani nemela poneti, ze existuji:)..
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    GULLSY: no vidíš :) já měl celou dobu za to, že systém kladek funguje na bázi kladky a zvratné páky, aby se ulehčilo natahování tětivy- a k tomu se běžně používají 4 kladky, dvě hlavni a dvě pomocné. právě sem si nedovedl představit, jak by to mohlo fungovat jinak, zajímavé řešení.
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    GULLSY: pekne :) akorat u toho trochu nechapu ten system kladek, nemas k tomu nejaky blueprint?
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    ZUZKAOU ZUZKAOU: přidáno na nástěnku :)
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ZUZKAOU: Děkuji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLOODRAT: Ideální je mít širokou termosku. Z úzké se to blbě dostává a ještě hůř se myje.

    Jogurtové kultury mají ale základní nevýhodu, nejsou do nekonečna recyklovatelné, čas od času je potřeba tam přihodit nový zdroj jogurtu, ne jen brát ten předešlý.

    Kdo chce hustej jogurt, tak tam namíchá sušené mléko.

    Jinak k domácí výrobě sýrů je skvělá stránka tady http://jaknato.webpark.cz/html/index.html

    A kdo chce kultury, tak se obrátí na milcom http://www.milcom-as.cz/produkty/produkty-pro-domaci-a-faremni-vyrobu.html
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí? - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/clanky/jogurty-v-kelimku-ve-skle-domaci/


    Důležitá je v podstatě jen tahle pasáž :o)

    Mléko ohřejte asi na 40 stupňů, nemusíte to ani měřit teploměrem, prostě musí být příjemně teplé, nikoliv však už horké… Přidejte lžičku živého jogurtu a rozlijte do skleniček.

    Nechte je někde v teple asi 12 hodin a jogurt bude na světě. V létě, když je v místnostech vyšší teplota, se takto dá jogurt připravovat běžně, v zimě můžete využít třeba peřiny, v těch se dělá jogurt jedna báseň. Moderní člověk použije jogurtovač, který umí udržovat stálou teplotu.

    Žena si takhle dělá už pár týdnů domácí jogurt. Na řeči o nutnosti jogurtovače, které jdou internetem se můžete zvysoka vykašlat, fakt stačí to zabalit do peřiny a nechat přes noc.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHEVALIER: ehm, jsem zkopírovala adresu obrázku, nikoliv adresu odkazu ... Dík za upozornění.

    Takže znovu a lépe

    Dva divoši
    Share Send / 97732-10-1259.zip
    http://sharesend.com/j9oby

    Rolf
    Share Send / 39547-10-21049.zip
    http://sharesend.com/u9l96
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ZUZKAOU: Omlouvám se za svou neznalost a prosím o sdělení postupu ke stažení těchto knížek. Děkuji.
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    ZUZKAOU: dobré stránky, dávám na nástěnku.

    až toho bude víc, tak v tom udělám systém a dám tomu nějakou podobu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    dub, buk, břízu, ovocné a ořechové dřevo bych vynechal. Dub, buk, neskutečně tvrdé dřevo, podle mě se na to nehodí. Ovocné dřevo ani mi taky nepřijde vhodné. A ořechu je na to škoda, ten je na pažbičky a rukojeti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Rolf Zálesák si ho dělal z jasanu.

    Jinak Seton je elektronizován a zrovna Rolf a Dva divoši jsou vlastně velmi návodné příručky.

    Dva divoši, Rolf zálesák
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    REDSNAKE: jo jo, jasan tis a orech. prave tis byl myslim i puvodni materil pro anglicky longbow, co jsem se docetl :)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Super na luk je jasan, tis. Dub bych nebral, práce s ním je peklo a ani nejde o nejpružnější dřevo. Jinak povedený nápad na diskuzi, dík za založení a zajímavé info:)
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    pouziva jenom nuz a na vyhlazeni skleneny strep...
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    GULLSY: rikal Oak jestli se nepletu, coz je dub :) ale variant je hromada. co vim, tak se da delat dobre treba z jasanu, daleko lehceji to opracujes...

    Bow making - Výroba jasanového luku - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=mxiJBR3XhUA&feature=related


    treba tenhle manik na to jde docela dobre :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam