• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SOTDFotky uživatelů Nyxu při sportu

Do klubu patří fotky, na kterých je aspoň jeden sportující uživatel, či uživatelka Nyxu. Dále sem patří komentáře fotek, které s fotkami těsněji souvisí.

(Pro případ, že by se někdo zajímal o vzhled záhlaví - byl použit font "London Olympics 2012" a barva pozadí byla barvou tohoto sportovního podniku.)
    rozbalit záhlaví
    FINSON
    FINSON --- ---
    Nic velkýho, ale to klusání mě baví. Díky, že můžu!

IF_
    IF_ --- ---
    Letosni prvni z Monince. Foto z jednoho rychlovidea, ale aspon neco:)

BEEBLEBROX
    BEEBLEBROX --- ---
    Já chci zpátky krátkej-krátkej a západy slunce v devět večer…

RAVNOS
    RAVNOS --- ---
    THAIGRR: podla toho co viem, sa tam prestahovalo osadenstvo z Ghetta baru, co bolo pobliz IPaku, na ulici U zvonarky. Fotbalek, pivo, jointy a sem tam Kato z Prago. 🤷‍♂️
    FUMO
    FUMO --- ---
    BATY: To ale nikdy nebyla hospoda, ktera by byla necimzajimava, krome jmena. Jsou tam hospody s tradici a pribehama, ale tahle to nebyla. Ale jmeno trefili dobry.
    BATY
    BATY --- ---
    THAIGRR: Je pravda, že tam máte pod Nuselákem hospodu Tvrdý dopad? ;)
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    Sousedský měřený běh na 5 km Podnuselák
    31:17

BATY
    BATY --- ---
    Hm, asi taky začnu plavat ;)
    DROOPI
    DROOPI --- ---
    NAGASAWA: teda ja plavu pres dva roky, ale takhle nevypadam, klobouk dolu....
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    MART1NKA: taky mi spadla brada :)
    MTHU
    MTHU --- ---
    Konečně na letní dovolené u moře, kdy není vedro na ranní běh :-)

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    LODBROG: Řekl bych, že smyslem není nějaké (sebe)hecování, ale vyzkoušení hranic v kontrolovaném prostředí, abys tomu předešel ve volné vodě.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    LODBROG: Od toho tam máš minimálně buddyho (případně několik dalších jistících potápěčů), aby tě při blackoutu vytáhl na hladinu a probral, případně i rozdýchal ;)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    SALAMAN: Jenže nakonec ho spotřebuje, resp. zadusí se CO2, dřív nebo později. Pri potápění možná později než při škrcení, ale nakonec jo.
    Pokud jdeš tak daleko, že jdeš do bezvědomí, tak si odkysličuješ mozek (resp. otravuješ CO2) a tím si ho ničíš, i když jsou tam záchranáři co tě vytáhnou a vzkřísí.
    Potápění na nádech je určitě super, ale jít až do bezvědomí je hodně špatné na nervovou soustavu.

Sorry že to tak natahuju, už mlčím.
    FINSON
    FINSON --- ---
    LODBROG, SALAMAN, SALAMAN: Díky za poučení! Zůstanu u kola a běhání :-)

(je teda fakt, že vyrážím většinou sám, takže kdybych sebou někde praštil a omdlel, tak mě nejspíš nikdo včas nenajde - ale není to součást tréninku, jestli si rozumíme :-) )
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    NAGASAWA: Tak ja teda zložím ten kompliment. Tá tvoja vyplávaná postava je krásna už dve dekády :)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    LODBROG: Pod vodou tělo funguje trochu jinak. Spustí se potápěcí reflex, kterej maj všichni savci, včetně člověka. Podráždění chladových receptorů v obličeji při potopení způsobí sérii fyziologických reakcí. Krev se z končetin stáhne do mozku a orgánů, zpomalí se tep, jak se s rostoucí hloubkou smršťujou plíce, tak se přesouvá krev do hrudníku atd., jsem línej se o tom víc rozepisovat, je to snadno dohledatelný. Výsledek je ten, že mozek spotřebuje mnohem míň kyslíku, než za běžnýho fungování na souši.

Když tě někdo škrtí při rvačce, tak ti zamezí průtoku okysličený krve do mozku, to s nádechovým potápěním nemá moc co dělat.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Tak když jsme u toho plavání, tak po nějaký době taky přihodím loňskou fotku. Zrovna ten večer tam trénovalo pár lidí freediving. Zkoušel jsem si s nimi odplavat po dně pár desítek metrů a zatímco jsem začal pociťovat dost nepříjemný fyzický muka, tak oni pokračovali nevzrušeně dál. Respekt. Vypnout bych se do blackoutu dobrovolně nechtěl.

LODBROG
    LODBROG --- ---
    SALAMAN: Máš pravdu; fyziologicky je to tak, že není problém nedostatek kyslíku ale přebytek CO2.
    I při totální cyanóze je kyslíku v hemoglobinu víc než 90%, takže by teoreticky stačil ještě 5 - 9x déle. Teoreticky.
    Jenže výsledku je to totéž: kyslík se nedostane tam kam má, protože není odváděn ten CO2 a ten tam překáží. A neurony trpí. K poškození rozhodně dochází - proto koneckonců to bezvědomí. Skoro zanedbatelnému, ale při opakování se to nasčítá.

I když tě přiškrtěj (nebo uskrtěj) pri rvačce, tak máš "dostatek kyslíku". Ale omdlíš/zemřeš stejně - protože ten CO2.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam