Na tehle debate ohledne "puce v CSSD" je velmi zajimave, jak na strane Sobotky stoji taci recnici, kteri apriorne povazuji volice za ne zcela dusevne zraleho. Pripomina mi to skupinu lidi, co stala u prezidentskych voleb za panem Schwarzenbergem. Prestoze jsem CSSD nikdy nevolil, dovolim si tvrdit, ze volici CSSD vedi, co cini, kdyz voli (krouzkuji). Tvrdim, ze nelze brat na lehkou vahu osobni prohru pana Sobotky i relativne nizky zisk CSSD v techto volbach, a urcite nelze tvrdit, ze by volici CSSD nevedeli, co cini. Jestlize zde pak nekdo operuje s tim, ze nezna nikoho, kdo by chtel Haska misto Sobotky, lze rici, ze tim padem tento clovek zije ve skleniku, ktery neodpovida realite.
Nyni nekolik poznamek:
1) Z pruzkumu CT vyplyva, ze lide obhajujici CSSD na diskusnich forech maji velmi specificke pristupy na ostatni stranky - maji vicemene rovnomerny pristup na oficialni stranky CSSD, zatimco v ostatnich aktivitach se zasadne lisi. Znamena to, ze na rozdil od obhajcu ostatnich stran nemaji nic spolecneho. Dale je zde zvlastni to, ze na rozdil od ostatnich diskutujicich velmi poctive prochazeji oficialni stranky obhajovane strany. Pocet obhajcu CSSD v diskusich je navic velmi nizky (nejen vzhledem k velikosti strany a poctu volicu).
- z toho lze pomerne snadnou uvahou dojit k podezreni, ze se jedna o "profesionalni diskutery"
2) Je zajimave, ze se "okamzite po puci" sesla hromada lidi na podporu Sobotky pred Hradem. Kdo to byl? Vzdyt Sobotka kandidoval v Brne... V Praze mela CSSD pomerne slaby vysledek a lide navic volili uplne nekoho jineho. Jak je mozne, ze se Sobotkovi povedlo takhle nahle "vyburcovat masy"? Jake reakce byly v Brne? V Ostrave? Nejaka demoska na podporu lidra? Neslysel jsem o ni...
- z toho lze usuzovat, ze se jednalo o umelou, nikoli spontanni akci
3) Je pozoruhodne, ja se media ohaneji "reakcemi na internetu". Nemohl jsem si nevsimnout, ze velmi casto, kdyz se v mediich mluvi o "puci v CSSD", tvrdi se, ze to na diskusnich forech na internetu vre pro Sobotku.
- z toho lze usoudit, ze propagacni oddeleni ma pod palcem Sobotka (protoze ho mel pod palcem behem cele kampane, coz mu bylo vycitano prave Haskem a spol.) a ze tedy neexistuje zadna realna odezva od volicu CSSD smerem ku podpore Sobotkty.
4) Je zajimave, ze "slusny Sobotka" ziskal mene hlasu nez "hajzl Zeman" a "grazl Paroubek", ackoli proti Sobotkovi byla vyvijena daleko nejslabsi protikampan z vyse zminenych, tak zvana pravice tu vladla dve volebni obdobi a jsme v globalni krizi, jejiz dopady se naprosto trivialne kydaji na doposud vladnouci skupinu.
- z toho jasne vyplyva, ze Sobotka osobne odpudil volice CSSD
Abych to shrnul: Bylo by mi uplne jedno, jestli by byl premierem Hasek, Sobotka nebo nejaky jiny, pro me nevolitelny clovek, kdybych niterne necitil, ze je Sobotka dosazen navzdory vysledku voleb prave tou skupinou lidi, kteri halasne vykrikuji, ze volici nevedi, koho voli, a kteri dostavaji zretelne velky prostor v mediich. Tusim, ze se jim rika pravdolaskari.
Na zaver: doufam, ze nebudu celit trapnym utokum, ze jsem si nasel sveho nepritele, sve illuminaty, a podobne.