• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANDOSZákulisí filmu - Vše co není vidět na plátně, filmové zajímavosti.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Nevím kdo jste ještě neviděl Deadpool & Wolverine, tak radši spoiler :)

HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    KEB: Anjelica Huston and Jack Nicholson arriving at Yankee Stadium for Ali v Norton in 1976.

ARAON
    ARAON --- ---
    Aliens (1986): Hadley's Hope, colony on Acheron/LV-426

Art by Ron Cobb

N_I
    N_I --- ---
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    Přelet nad kukaččím hnízdem

PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    2001: A Space Odyssey

BOBESH
    BOBESH --- ---
    Total Recall

FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    NELLAS: No ale zas to dal z youtube :))
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    As you can hear in this full recording, the Wilhelm scream guy was doing a bad job until the recordist told him to do it better, resulting in the iconic sound effect.

So everyone, give your supervisor a li'l kiss on the cheek this Friday.

x.com
    https://x.com/CDisillusion/status/1816205633219145798
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    L4MA: Je to fakt zajímavý, rozhodně si to dej celý :)
    L4MA
    L4MA --- ---
    FRK_R23: kk, to pak jo. video jsem videl tady, ale na ty dalsi dily jsem pak zapomnel.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    L4MA: Možná jsem se špatně vyjádřil. Nesmyslný popírání CGI ve filmech je asi lepší. Projdi si proma na Top Gun a uvidíš, jak strašně tlačej "no cgi" atp. A to je to, o čem je ta 4dílná série.

Pokud jsi neviděl, tak doporučuju. Typ se celým tímhle fenoménem zabývá důkladně a všechno hezky vysvětluje.
    L4MA
    L4MA --- ---
    FRK_R23: "nesmyslnej" hejt na CGI se ale netyka filmu typu Top Gun nebo Alien, ale zumpy typu komixy nebo fast and furious, ne?
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    SPIKE411: Jenže to je právě ono. Pointa efektů pro filmy by měla být v tom, že použiješ vhodný nástroj. To v praxi znamená, že kombinace praktického a digitálního efektu bude nejlepší.

Například Top Gun: Maverick. Pomohlo filmu, že opravdu létali v letadlech? No jasně. Ublížilo filmu, že na plátně vidíme full cgi letadla? Samozřejmě že ne.

Tedy pokud v Alien: Romulus jedou hodně věcí prakticky, stejně jako Miller v Mad Max například, tak je to samozřejmě super. Herci mají s čím interagovat atp. Já jsem jasně pro praktické efekty.

Jenže to co mně vadí, a co čem je celá ta série, je marketingový honění se za "no cgi", ačkoli jak nám ukazuje graf níže, vfx/cgi je jasně nejpočetnější skupina lidí pracující na filmu.

Prostě by mi přišlo fér, kdyby se při promování praktické stránky věci nezapomnělo na tu armádu lidí u kompů, kteří ten film dělaj.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    FRK_R23: Tak ta kritika není úplně nesmyslná, pokud něco vypadá (obzvlášť v dnešní době) jako pěst na oko, gumově, uncanncy valley apod., tj. tvůrci nedokázali limity (tvůrčí, rozpočtu, technologií) nějak kreativně zamaskovat, uplatnit nějakou zdrženlivost. :)

Tady zas v poslední době pozoruju nějakou svatou válku proti jakýmkoli zmínkám o praktických efektech. :)

Jako marketing to komunikuje to blbě, ale faktem je, že je typicky velkej rozdíl mezi tím, jestli VFX/CGI umělci/lopaty to dělají podle prakticých předloh, nebo ne.
    Jasně, v Mad Max Fury Road bylo v každém záběru tuny vizuálních efektů, ale nebejt toho, že většina "stunts" měla reálnou předlohu, tak by to prostě nevypadalo tak realisticky.

Relevantní mi k tomu přijdou i tyhle District 9 / Dune VFX videa:
    [SPIKE411 @ Zákulisí filmu - Vše co není vidět na plátně, filmové zajímavosti.]
    [SPIKE411 @ PŘIZNEJME SE...]
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Ten graf vznikl jako reakce na tenhle tweet.

@fedalvar
    We went to extreme lengths in #AlienRomulus to avoid CG sets. This is Jackson’s Star colony on the first night of shooting…. And btw, where did you see that RED neon sign before?
    x.com
    https://x.com/fedalvar/status/1814730405775397117
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    FRK_R23: tyjo, jsem na to nakonec možná narazil právě tady :D ten moderní trend, vydávat filmy za "no CGI" když CGI team má stovky lidí mě neskutečně prudí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam