• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BIGTRAGEDDrogy s rozumem
    VOP
    VOP --- ---
    Mi to nedá ještě se nevrátit k tomu "hřešení" - myslim že právě v našem ateist Česku už to slovo ztratilo svůj původní, vyloženě křesťanskej kontext a získalo daleko obecnější význam.. cca ve smyslu že "člověk něco podělal" .).. i třeba já to občas ve spojení s drogama používám, a necejtim u toho nic náboženského).. navíc pro toho, kdo to slovo chápe čistě nábožensky, jsou drogy etc. opravdu hříchem v původním slova smyslu.. ateistickej mainstream si to pak vyloží jako nějaké porušení "normálních" pravidel a předepsanejch státních zákonů.. a my si to vyložíme jako že holt trošku zlobíme mno a čau .))
    Ale osobně jsem se nad tím vbc nepozastavil (původně .).. to bych pak musel v každym článku polemizovat i nad slovama jako je třeba "pravda" (pravda díky soudnímu rozsudku? / subjektivnímu názoru? / etickému kodexu? / matematickému důkazu?/) apod.

    Btw, v tom linknutém článku je pak to slovo uvedený v uvozovkách (min. 1x)..
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    INK_FLO: :)

    Tohle je určitě taky pravda, i když to možná není přesně, co jsem myslela, protože dělání nebezpečných věcí mě té potřeby rozhodně nezbavuje. Spíš naopak, pokud jsem ve stresu, musím si dávat sakra bacha ;)

    Zdá se mi, že ten druh "nebezpečí", kterej tu potřebu sníží, je ten, jít do věcí, které opravdu hodně chci, myslím, že jsem to tam psala. Což je druh dobrodružství, ale nemusí to obnášet žádný doslovný "nebezpečí", nebo spíš ta nebezpečí existujou většinou jen v hlavě (takové to "co když to nebudu umět?" "co když mě odmítne"?)

    Ale i tak to možná zůstane. Zdá se mi dnes, že to spíš je jedna z přirozených lidských potřeb, občasná ztráta kontroly, extáze. Spíš je otázka, jak ji uspokojovat nedestruktivně. Tuším o tom dneska víc než před rokem, ale to už se mi na net psát nechce :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    CONTINUITY: "Třeba ten, že mám v sobě nějakou část, takovou "divokou", která po tom volném zmaštění se velice touží a je to pro ni důležité. A nejde ji nějak úplně potlačit, a asi by to ani nebylo žádoucí, zřejmě správné řešení je se s ní domluvit, na způsobech, které jsou celkově ok"

    jj, přesně tohle jsem v sobě taky identifikoval, že mi jde často o to, že dělám něco nebezpečnýho, prostě adrenalinovej rush. Ale ten se dá navodit i jinak než drogama, už z principu to asi nikdy nebude uplně v pořádku a bezpečný, ale když v sobě něco takovýho holt mám, tak když to nejde potlačit (případně ani zatím není potřeba či chuť to vůbec potlačovat), tak to jde aspoň přesměrovat na něco jinýho, než jsou drogy...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    MICHAL_R: Ano, určitě, patří to tam, protože pod tím celým je náboženská ideologie, naprostej souhlas s tím, co píšeš, je to tam pořád, přestože v ateistických zemích, jako je naše, se tomu tak už neříká.

    Jsou to v zásadě dvě věci:
    - měnit si vědomí něčím, co společnost nedovolila, je špatné, je to vždycky nezdravé, nebezpečné, zkrátka Bůh vás potrestá
    - i zmastit se něčím, co společnost dovolila, je vlastně špatně, a dělat byste to neměli (i když vám to dodáváme po miliardách kusů nebo litrů a s mega reklamou), pokud děláte, vaše chyba, to je ten prvotní hřích....

    ZABAKOVA: Pokud jsou to skutečné hluboké morální hodnoty, tak je to určitě tak. Člověk je pak takový celkově ukotvený ve světě, ví kdo je, kam jde, co je důležité, a proto dokáže k různým požitkům přistupovat s rozumem.

    Na druhou stranu, viz. výše, často jsou to spíš taková povrchní "neměl bys", kdy přirozené lidské potřeby jsou "jako" zakázané, takže se člověk má vlastně cítit špatně, že jim podléhá, a to podle mě závislost a jiné nezdravé chování spíš podporuje.
    Vlastně mi přijde, že se zapomíná na to podstatné: na rozdíl v tom JAK se to dělá. Není špatnej alkohol, ale nadměrné a destruktivní pití. Není špatnej tabák, ale výroba cigaret obsahujících stovky šílených chemikálií, a jejich kouření celej den. Není špatné zmastit se, ale dělat to v nesprávnou dobu, na nesprávném místě, příliš moc, příliš často, nebo jinak nevhodně.... A o tom takovéhle články nemluví.

    Např. nevím, jaká je spotřeba alkoholu v Austrálii, asi menší než u nás, ale když jsem to tam viděla, přijde mi, že u nás je s alkoholem rozhodně menší problém, přestože ho daleko méně démonizujeme a potlačujeme (tam je po něm nesrovnatelně víc rvaček a násilí). Jenom o spotřebě to není.
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    MICHAL_R: no ono to desatero prikazani a jiny nabozensky moralni hodnoty vlastne zachranujou cloveka pred zavislosti a konzumem, ale kdyz ma clovek vlastni rozum, tak nepotrebuje tuhle berlicku
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    "Hřích"... :-D

    Mně přijde, že to není ani špatný překlad, ani špatná novinařina. Evropská civilizace, i tato naše dnešní společnost kterou bychom chtěli vidět jako ryze liberální, je ve své podstatě civilizací křesťanskou: náboženské ideje a ideály stojí u jejích morálních, společenských i právních základů. Lidi na to občas zapomínají, a obzvláště lidi v Čechách - slavném to národu "ateistů" - na to rádi zapomínají.

    Krom toho "válka proti drogám" je válkou v podstatě náboženskou a ideologickou, takže mě nijak nepřekvapuje, že se v proti-drogovém diskurzu čas od času, jako nenápadné freudovské přeřeknutí, objeví ryze náboženský moment. Protože když je něco hřích, tak to není třeba dále vysvětlovat :-)
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    CONTINUITY: jj to bud spatne prelozili, nebo chteli bejt zajimyvy, to uz lip vizni ta dekadence
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ZABAKOVA: uf, slovo "hřích" mi dělá husí kůži, co to dělá ve 21. století ?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ZABAKOVA: no je videt, jak to tady zvladame s prehledem a rozumem... :)
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    Takze jsme na prvnim miste na svete v uzivani vseho nekaleho, skoda ze mame prvenstvi v tom chlastu
    Bloomberg: Česko je nejhříšnější země na planetě - Svět kolem nás
    http://www.svetkolemnas.info/novinky/zahranicni/301-bloomberg-cesko-je-nejhrisnejsi-zeme-na-planete
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    BIGTRAGED: To zní jako by existovaly LSD tripy, kde člověk není zkoušen :-O To chci taky! :D
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    Changa obsahuje, kromě DMT napuštěného do rostlinného materiálu, také inhibitory monoaminooxidázy (IMAO; takže pozor na užívané léky). Nástup účinků je o něco pomalejší, účinky pak trvají o trochu déle. Hlavní výhoda je, že se changa dá pohodlně kouřit (samotné DMT se kouřit v podstatě nedá, protože se skoro vždy "spálí"; je to mnohem vhodnější vaporizovat).

    Jak u DMT tak i changy ale platí jedna zásada: je dobré mít přesnou váhu, aby to člověk nepřehnal. Víš co: hlavně s rozumem :-D
    BBAN4N
    BBAN4N --- ---
    Já myslim, že acid je mocnej až až, to ale člověk na půlčičce ani na jednom nepozná, to neni zdaleka psychedelická dávka.. Kdo se nebál a založil víc silných papírů, ví o čem je řeč.. a možná se bát začal :-) Za mě veeelkej respekt..
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BIGTRAGED: nene, to nebyla samanska skusenost. Gizmo je pekne zakotvenej v realite a dobre dela, dokonce ani nehraje Shadowrun.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    CONTINUITY: ok skusim ejste jednou.
    Palim psychicky rezervy. Neresim ze se ztrapnim. Proc taky, kdyz mam kamose co me odvezou do klubu, pomuzou mi po schodech, zvednou me ze zidle, a zapoji mi serato, a neresej ze sem krypl.... mam "servis" jak na cervenym koberci - alespon ve srovnani s tim co bylo, kdyz sem zacinala jako DJka. Fyzicky rezervy nepalim, ty ani palit nesmim. Naopak sem tedka odvolala seminar o energetice, pac je mi malinko soufl.
    Nicmene, zdravej clovek nejsem. To co nezaziju ted uz nebudu mit sanci dosbirat potom. Nejaky odklad dusevniho nebezpeci na dobu az bude lip pro me nema moc smysl, zadny lip nemusi bejt. (Takle vypada zivot kdyz te limituje zdravotni omezeni... neni to tragedie, tragedie sou ty lidi co se tvari ze je to tragedie, jen se posunou hodnoty, takze riskuju, ze me lidi nebudou chapat)
    Jinak ne, nehodlam skouset DMT ted hned vcil. Pravdepodobne ho nehodlam zkouset vubec, jen se mam potrebu sverit.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: zdroj: jeden inteligentní a vzdělaný šaman :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BIGTRAGED: nedávala bych rovnítko mezi DMT a ayahuasku, přijde mi to kvalitativně úplně jiné
    ostatně, v účinku ayahuasky hraje velkou roli i ta druhá rostlina
    Indiánům připadá legrační, jak se bílí zasekli na představě, že je to jen o DMT, protože to je ta jedna psychoaktivní složka, kterou máme identifikovanou ;)
    BIGTRAGED
    BIGTRAGED --- ---
    SHEALA: DMT, krátce? To snad záleží na formě podání ne? Ayahuaska mi teda nijak krátká nepřišla.

    SHEALA: Řekl bych, že jde jen o jeho osobní zkušenost, která obecně příliš neplatí. O DMT se říká, že na rozdíl od LSD pokaždé uživatele zkouší .... pokouší se ho vtáhnout do nepříjemných stavů .... a mé zkušenosti to jen potvrzují.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SHEALA: tomu úplně nerozumím, po pravdě

    každopádně DMT podle mně nikomu moc nepomůže s bolestí ani energií na party, působí příliš krátce a nestimuluje
    na to je lepší makovej čaj (a ten navíc není psychedelickej ;)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    CONTINUITY: Palim rezervy. Dospela sem k nazoru, ze rezervy sou pro ty co nemusej resit, ze odpadnou bolesti na party.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam