MICHAL_R: Ano, určitě, patří to tam, protože pod tím celým je náboženská ideologie, naprostej souhlas s tím, co píšeš, je to tam pořád, přestože v ateistických zemích, jako je naše, se tomu tak už neříká.
Jsou to v zásadě dvě věci:
- měnit si vědomí něčím, co společnost nedovolila, je špatné, je to vždycky nezdravé, nebezpečné, zkrátka Bůh vás potrestá
- i zmastit se něčím, co společnost dovolila, je vlastně špatně, a dělat byste to neměli (i když vám to dodáváme po miliardách kusů nebo litrů a s mega reklamou), pokud děláte, vaše chyba, to je ten prvotní hřích....
ZABAKOVA: Pokud jsou to skutečné hluboké morální hodnoty, tak je to určitě tak. Člověk je pak takový celkově ukotvený ve světě, ví kdo je, kam jde, co je důležité, a proto dokáže k různým požitkům přistupovat s rozumem.
Na druhou stranu, viz. výše, často jsou to spíš taková povrchní "neměl bys", kdy přirozené lidské potřeby jsou "jako" zakázané, takže se člověk má vlastně cítit špatně, že jim podléhá, a to podle mě závislost a jiné nezdravé chování spíš podporuje.
Vlastně mi přijde, že se zapomíná na to podstatné: na rozdíl v tom JAK se to dělá. Není špatnej alkohol, ale nadměrné a destruktivní pití. Není špatnej tabák, ale výroba cigaret obsahujících stovky šílených chemikálií, a jejich kouření celej den. Není špatné zmastit se, ale dělat to v nesprávnou dobu, na nesprávném místě, příliš moc, příliš často, nebo jinak nevhodně.... A o tom takovéhle články nemluví.
Např. nevím, jaká je spotřeba alkoholu v Austrálii, asi menší než u nás, ale když jsem to tam viděla, přijde mi, že u nás je s alkoholem rozhodně menší problém, přestože ho daleko méně démonizujeme a potlačujeme (tam je po něm nesrovnatelně víc rvaček a násilí). Jenom o spotřebě to není.