• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BIGTRAGEDDrogy s rozumem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CONTINUITY: nedavno si vzpominam...

    Šestiletý chlapec zemřel, když mu matka přestala dávat inzulín. Poradil jí to léčitel – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...apec-zemrel-kdyz-mu-matka-prestala-davat-inzulin-poradil-ji-to-lecitel.html

    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Dělat paušální úvahy o oboru je nefér i samo o sobě.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: Myslím si, že Chobot není dobrý příklad. Především, je to jednotlivý případ.

    Posledních 20 let u nás působí doslova tisíce všech možných praktikujících různých alternativních metod, od lékařů provozujících homeopatii až po šamanské léčitele nebo vedoucí meditačních kurzů, a neslyšela jsem o tom, že by se někdy stalo něco dalšího takového. Vždycky se může vyskytnout výjimka, buď soubor nešťastných okolností nebo nezodpovědně jednající jednotlivec, nepřijde mi ale fér dělat podle někoho takového pak paušální úvahy o oboru, kde se drtivá většina chová opatrně a zodpovědně.

    A vůbec, už jen uvádět pana Chobota jako příklad této skupiny lidí, mi nepřijde úplně vhodné, protože ty jeho aktivity byly opravdu hodně moc na okraji, pokud vím, šlo o nějaký druh totálně undergroundové esoterické terapie. Kdo jde do něčeho takového, činí tak vždycky na vlastní nebezpečí... Můj příspěvek se týkal spíš odborníků na nějaký druh léčení, kteří praktikují oficiálně, jako jsou třeba ti lékaři-homeopati, léčitelé-bylináři, ájurvédici, ard atd, lidé, kteří něco velmi reálného umí a pomáhají s tím, jen to nehradí pojišťovna a neřekne ti o nich obvodní doktorka.... Myslím si, že spojovat je s Chobotem není na místě.
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Nikdo, kdo se pohybuje na okrajích nebo mimo oficiální medicínu a léčí lidi, se neodváží udělat něco, co by mohlo pacienta nějak ohrozit,

    ...o čem si myslí, že by to mohlo pacienta ohrozit. Ale to neznamená, že neudělají něco o čem si myslí, že to pacienta neohrozí. Chobot, nebo jak se jmenuje, otrávil lidi houbovým čajem, nebo co to bylo. Ne proto, že by chtěl.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    VYHULENY_UFO: Myslím, že žádní lékaři, léčitelé, apod., kteří by poradili něco tak zjevně nebezpečného, neexistují. Že představa někoho takové je stejná urban legend (nebo spíš urban paranoia), jako ta populární představa o týpcích, co prodávají drogy před základní školou ;-D

    Z jednoduchého důvodu, že i kdyby dotyčný sám za sebe skutečně věřil, že je nějakou standardní léčbu lepší ukončit, v životě si nelajsne to někomu doporučovat. V praxi to vypadá přesně naopak: alternativní terapeuti ti budou do omrzení zdůrazňovat, ať oficiální léčbu nezanedbáváš, ať se vždy radíš s běžným lékařem, atd.. Maximálně ti poskytnou informace, na základě kterých se můžeš nějak rozhodnout sám. U většiny oficiálně neuznávaných terapií musíš podepsat, že to nenahrazuje léčbu.

    Nikdo, kdo se pohybuje na okrajích nebo mimo oficiální medicínu a léčí lidi, se neodváží udělat něco, co by mohlo pacienta nějak ohrozit, protože kdyby se pacientovi něco stalo, má průser jak mraky.

    Velká škoda, že to nefunguje i obráceně, přijde mi, že právě ti, kdo např. předepisují dětem speedy, nebo takové "léky" uvádí na trh a propagují, by měli nést za následky daleko víc zodpovědnosti. Ale protože to je "oficiální", tolik se to zjevně neřeší.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CONTINUITY: a tedka si predstav, ze tyhle kombinace se davaj i duchodcum....
    jedinej duvod proc se tesim na duchod je ten, ze nebudu muset konecne fety a klepky shanet na cernym trhu... "a pane doktore, nemel byste neco na spani, ja tak blbe spim" :0))


    _BENNY: to je asi asi jasny, ze nesmi to bejt clovek, kterej rekne cukrovkarovi at vysadi inzulin, protoze by to narusovalo lecbu kosmicko energii...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: souhlasím
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: spis celkove by bylo dobry, kdyby jakykoliv osetrujici lekar byl zaroven profesional a odbornik, at uz jede psychofarmaka nebo bylinky. aby vedel kdy sam nevi a kdy je treba zkusit neco jineho. celostni pristup sam o sobe nepomuze, kdyz budou lekari ignoranti.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Tak, to chápu, že děti, resp. lidi opravdu mají reálný psychický problémy a problémy s pozorností, kterej potřebuje léčbu.
    Akorát některé druhy léčby se jeví být dost nerozumné a nešťastné. A je to škoda zvlášť vzhledem k tomu, že je tolik dalších možností.....to níže uvedené z ájurvédy je určitě jen jeden z mnoha celostních přístupů, které můžou fungovat, a bylo by fajn, kdyby se o jejich existenci člověk dozvěděl hned u obvodního doktora :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: jemu to takyze nesedlo a tuhle ritalinovou lecbu brzo prerusil (pravda, taky po mem informovani matky). nicmene to neznamena, ze by tehdy nejakou lecbu nepotreboval. jedna vec je, ze nevychazel s lidmi okolo sebe, dulezitejsi ovsem bylo, ze se tim sam vylucoval ze spolecnosti ostatnich a ve finale tim sam trpel a mel z toho psychicke problemy.

    ale mozna by stacilo byt trpelivy, pockat si 10-20 let a treba z toho vyroste :-)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: brrr

    Tohle mi fakt hlava nebere, co je to za lidi, co tohle vymysleli, podávat milionům dětí od mala takový chemikálie, přes den speed, večer sedativum...když se dobře ví, že všecky ty léky jsou toxický a mají závažný fyzický i psychický vedlejší účinky i na dospělý.
    A jak je možný, že tolik rodičů slepě věří "autoritám", že je to v pořádku.

    ale to už přesahuje rámec tohohle klubu.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    MATEJICEKKK:

    V zásadě stačí hodit do googlu ayurveda a ADHD

    Tady ten článek http://www.care2.com/greenliving/8-ways-to-treat-adhd-naturally.html uvádí ty základní věci, které jsem zmínila, tedy že stimulanty stav zhorší, že podstatou stavu je nerovnováha typu váta, a co to znamená, a popisuje pár základních kroků terapie.

    Tady to je odbornější text víc do hloubky, http://www.ayurvedacollege.com/articles/students/ADD, možná tam pro tebe bude příliš ájurvédských pojmů, ale je tam užitečně popsáno, jak ta nerovnováha funguje v mysli...k příčinám patří nadměrná a zbytečná mentální aktivita, speciálně pokud není vyvážená dostatkem pohybu, starosti, obavy, příliš mnoho informací, nekvalitní četby, televize (tj dráždění mysli), zvláště negativní a extrémní podněty z médií, toxické a chaotické vnější prostředí, jakýkoli nedostatek stability (např.nadměrné cestování dopravními prostředky...), průmyslové potraviny s nedostatkem výživné hodnoty a obsahem dráždivých chemikálií.....zkrátka životní styl a podmínky, které jsou běžné, a citlivé dítě typu váta mohou totálně vyhodit z rovnováhy.

    "To fully treat ADD Ayurveda seeks to reverse the cause of the imbalance. This is paramount and must be looked at and dealt with for healing inattention, compulsive behavior, and hyperactivity. To reverse the cause of ADD, a lifestyle that is first and foremost regular must be experienced. Regularity of sleep patterns, eating patterns, and avoiding anything that disrupts, or over stimulates the senses. Steady routines stabilize Vata and negate the ill effects that irregularity causes. Individuals with ADD also must limit activities like TV, internet, and travel. They must avoid stimulants like refined sugar and caffeine. The relief an individual may experience by using stimulants to see through the fog of inattention is momentary. The use of stimulants will increase the disturbance to Vata, and will weaken the nervous system. Over stimulation of any kind must be completely avoided, and is vital for successful long term treatment. Building Ojas (core vitality of the body) is key to having and maintaining healthy minds, nervous systems, and bodies. Healthy levels of Ojas will help stabilize the mind and counter the symptoms of inattention, compulsive behavior, and hyperactivity. Ojas will also protect people from substances or environmental factors that cause Vata disturbances. Creating consistent patterns in our life, avoiding mass media, building Ojas, and clearing Ama (accumulated toxins) in the the mind and body will heal ADD."
    ---------------------------
    :) dík, že jsem to díky tobě hledala, koukám jsou tam věci, co jsem si potřebovala připomenout, třeba to, proč že nemám požívat ten kofein a cukr :o)

    Piracetam jsem tenkrát užívala taky, myslím si, že to není taková příšernost jako Ritalin, je rozhodně pro tělo i mozek přijatelnější, není tak toxickej, ale taky je to stimulant, a tím pádem taky celkově žádná velká výhra. Tím, jak zlepšuje prokrvení mozku, zvyšuje duševní výkonnost, možná proto ten dojem, že pomáhá.
    S tím, co vím dneska, už bych si ho nedávala, když se na to podívám zpětně, celkově mě spíš rozhazoval, měla jsem po něm tendenci k neodůvodněnýmu nadměrnýmu sebevědomí - pokoušet se dělat a zvládnout víc věcí, než na kolik jsem skutečně měla kapacitu.
    Zajímalo by mě, jak je definováno to zlepšení u těch dětí, říkala máma, v čem to spočívalo?...že jsi se třeba lépe soustředil nebo učil ve škole?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    imho k tomu ritalinu:

    Methylphenidate - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Methylphenidate

    Erowid Methylphenidate (Ritalin, Concerta) Vault
    https://www.erowid.org/pharms/methylphenidate/methylphenidate.shtml
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Conty: Můžeš prosím tě nahodit link, co si četla o ADHD v souvislosti s ajurvédou? ADHD ( dříve LMD) mám diagnostikováno už od mala a předepisovali mi na to Piracetam ( nyní volně v prodeji)..Prý to dost pomohlo, podle matčiných slov..Když jsem ho měl párkrát nedávno, žádný pozitivní změny jsem nepociťoval.. A kdyby mému malému bráchovi, kterej to má dost pravděpodobně taky předepsali Ritalin, tak to nevím jestli bych rozdejchal..Jinak amfetaminy, konkrétně třeba speed mi pozornost rozhodně nezlepšuje..Nebo teda, nedovedu si představit že bych měl vykonávat nějakou smysluplnější činnost..Vždycky jsem to trochu obdivoval jak si někdo dá pecku a napíše za noc půlku diplomky..:))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: proto takove dite, ktere ma predepsany Ritalin, vedle nej vyfasuje i druhou pilulku "na spani". bracha s ADHD to mel jeden cas taky takto predepsane. skoda ze jsem mu ho tehdy nevzal :-)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    VYHULENY_UFO: :) Těší mně, že se shodnem.

    Jasně, na metodě nezáleží, hlavně když je lidská, rozumná, zajímá se o celek a skutečnost, ne jen o okamžitý potlačení příznaků...

    S těma dávkama, ano, doktor nepředepíše takové dávky, jaké si dávají feťáci, na druhou stranu ale zase má tendenci předepsat užívání každý den.

    Což mi zrovna u těch stimulantů přijde dost šílený. Kolikrát ani člověk, kterej má s nějakým speedem trochu problém, si ho nebude dávat denně, dá si, když má chuť, resp. má pocit, že to k něčemu potřebuje. Ale nějakej Adderal nebo Ritalin lidi klidně denně užívají, a i když jsou to menší dávky, než čára pika, být na něčem takovém nonstop, podle mě dělat dobrotu nemůže.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: tedy pokud ta metodika neni nejaka ujeta typu svedci jehovovi, zejo.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CONTINUITY: ona v podstate kazda medicina muze byt droga, ze jo. i ty opiaty se v medicine pouzivaji. jedna vec je, ze doktor pravdepodobne nikdy nepredepise davku jakou si bere beznej fetak, ale souhlasim, ze dlouhodobe brani mediciny skodi taky. je to jak s ohnem, dobrej sluha, ale zlej pan.
    co se tyce adhd souhlasim s tebou i v tom, ze jednodusi je to dite nadopovat (amerika je krasna ukazka toho, ze na kazdou detskou bolistku mame prasek, a pak se neni co divit, ze ty decka strilej jiny decka) nez s nim pracovat takrikajic lidsky (a je jedno jestli podle ajurvedsky, waldorsfsky nebo jiny metodiky ci jen proste s citem potreb ditete).
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: lol, pochutnala jsem si na Kratomu, a výsledkem byl menší grafomanskej zásek :)....je ale celkem k tématu, řekla bych logicky navazuje na otázku užitečnosti stimulantů, takže ho tu nechám ;0)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    VYHULENY_UFO: Ano, to v daném okamžiku funguje, ale na příčině problému se soustředěním se nezlepší absolutně nic, naopak. Problém se užíváním jakýchkoli stimulantů ještě prohloubí a zhorší, takže je pak člověk na té droze závislej, kdykoli potřebuje něco udělat, protože bez ní už se soustředit nedokáže fakt vůbec.

    To mi přijde ještě větší pitomost než užívání jako takové, a že něco takového lidem ordinuje oficiální medicína, je fakt smutný.....teda spíš, je to jedna z těch nejvíc šílených zvráceností, které se vymyslely, aby farmaceutickej průmysl získal další miliony pacientů, co něco "musí" užívat každej den.

    K tomuhle postřehu jsem došla zaprvé sama: jeden z hlavních důvodů, proč jsem užívala piko, byl těžkej problém se soustředěním. Kdybych s tím bývala šla k psychiatrovi, zcela nepochybně by mi diagnostikoval ADHD a mohla jsem smažit legálně. Ještě štěstí, že jsem o té "možnosti" tenkrát nevěděla, a tak jsem se snažila "zamedikovat" jen nelegálně, a měla jsem příležitost přijít si sama na to, jak to funguje:
    - po malé dávce P jsem se skvěle soustředila na cokoli libovolně dlouho (teda, max 24 hodin, než začal být mozek nepoužitelnej z vyčerpání
    - v dalších dnech, bez P, jsem byla JEŠTĚ roztěkanější, zejména první den po bylo prakticky beznadějné soustředit se na cokoliv
    - když jsem se z toho dostávala, naučit se znova soustředit bez byl nepředstavitelnej boj, naštěstí jsem ale intuitivně přišla na to, co musím udělat: změnit celej životní styl, změnit pracovní režim na rozumnej a realistickej, změnit stravu (z fastfoodu na rozumnou), zredukovat příjem informací, chodit na dlouhý procházky.....atd., mraky věcí, zkrátka ZPOMALIt, ZKLIDNIT, ZREDUKOVAT....
    - "medikace" ani trochu neřešila centrální a hlavní příčinu problému: to, že jsem nesnášela tu hlavní věc, na kterou jsem se "měla soustředit": překládání obrovského objemu zbytečných a nesmyslných textů.... na to bylo potřeba vytáhnout hlavu z písku a pochopit, že dementní práce je dementní práce, i když je dobře placená a společností uznávaná, a že se nesoustředím hlavně proto, že mě z ní bolí duše.....
    ----------------------
    A nedávno jsem si zagooglila a našla jsem si, jak se na "ADHD" dívá ájurvéda.
    A koukala jsem: v článcích psali úplně přesně to samé, na co jsem tenkrát přišla.
    V ájurvédě je příčina a povaha toho problému přesně popsána: je to porucha, která postihuje lidi určité konstituce (typ váta, který je svými vlastnostmi k roztěkanosti náchylný), a je způsobená současným životním stylem: přetížení příliš mnoha podněty a informacemi, často zbytečnými a nekvalitními, přeskakování z podnětu na podnět, nepřirozenej denní režim (ponocování...), přílš mnoho stimulantů (cukr, kofein), nezdravá a málo hodnotná strava......
    A druhej důvod: právě nucení se do činností, které jsou pro daného člověka ve skutečnosti nesmyslné, například biflování zbytečných dat ve škole nebo nějaká otupující robotická práce....to je zneužívání duševní kapacity, a pokud se to dlouhodobě přehání, a člověku to nedojde a nejde dělat něco, co by měl rád, citlivé vědomí na to může reagovat vyhlášením stávky....

    Léčí se to hlavně změnou životosprávy, fyzické a informační: naučit se filtrovat informace, jíst hodnotné jídlo, vynechat zbytečná dráždidla, pravidelnej pohyb, kterej uzemňuje, dechová cvičení, meditace.... U dětí často prý pomůže už jedno jediné opatření: zcela vynechat cukr.
    Silné stimulanty takovýhle stav mohou logicky jen zhoršit, a jejich podávání je čiré šílenství.
    --------------------
    Samozřejmě nevím, jaké jsou všechny možné typy a stupně závažnosti ADHD, a netvrdím, že to je takhle řešitelné vždycky, ale jsem naprosto přesvědčená, že pokud někdo trpí poruchou, pro kterou je charakteristické, že má chronicky předrážděnou nervovou soustavu, dráždit ji ještě víc je proti zdravému rozumu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam