• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BIGTRAGEDDrogy s rozumem
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    VYHULENY_UFO: :) Těší mně, že se shodnem.

    Jasně, na metodě nezáleží, hlavně když je lidská, rozumná, zajímá se o celek a skutečnost, ne jen o okamžitý potlačení příznaků...

    S těma dávkama, ano, doktor nepředepíše takové dávky, jaké si dávají feťáci, na druhou stranu ale zase má tendenci předepsat užívání každý den.

    Což mi zrovna u těch stimulantů přijde dost šílený. Kolikrát ani člověk, kterej má s nějakým speedem trochu problém, si ho nebude dávat denně, dá si, když má chuť, resp. má pocit, že to k něčemu potřebuje. Ale nějakej Adderal nebo Ritalin lidi klidně denně užívají, a i když jsou to menší dávky, než čára pika, být na něčem takovém nonstop, podle mě dělat dobrotu nemůže.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: tedy pokud ta metodika neni nejaka ujeta typu svedci jehovovi, zejo.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CONTINUITY: ona v podstate kazda medicina muze byt droga, ze jo. i ty opiaty se v medicine pouzivaji. jedna vec je, ze doktor pravdepodobne nikdy nepredepise davku jakou si bere beznej fetak, ale souhlasim, ze dlouhodobe brani mediciny skodi taky. je to jak s ohnem, dobrej sluha, ale zlej pan.
    co se tyce adhd souhlasim s tebou i v tom, ze jednodusi je to dite nadopovat (amerika je krasna ukazka toho, ze na kazdou detskou bolistku mame prasek, a pak se neni co divit, ze ty decka strilej jiny decka) nez s nim pracovat takrikajic lidsky (a je jedno jestli podle ajurvedsky, waldorsfsky nebo jiny metodiky ci jen proste s citem potreb ditete).
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: lol, pochutnala jsem si na Kratomu, a výsledkem byl menší grafomanskej zásek :)....je ale celkem k tématu, řekla bych logicky navazuje na otázku užitečnosti stimulantů, takže ho tu nechám ;0)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    VYHULENY_UFO: Ano, to v daném okamžiku funguje, ale na příčině problému se soustředěním se nezlepší absolutně nic, naopak. Problém se užíváním jakýchkoli stimulantů ještě prohloubí a zhorší, takže je pak člověk na té droze závislej, kdykoli potřebuje něco udělat, protože bez ní už se soustředit nedokáže fakt vůbec.

    To mi přijde ještě větší pitomost než užívání jako takové, a že něco takového lidem ordinuje oficiální medicína, je fakt smutný.....teda spíš, je to jedna z těch nejvíc šílených zvráceností, které se vymyslely, aby farmaceutickej průmysl získal další miliony pacientů, co něco "musí" užívat každej den.

    K tomuhle postřehu jsem došla zaprvé sama: jeden z hlavních důvodů, proč jsem užívala piko, byl těžkej problém se soustředěním. Kdybych s tím bývala šla k psychiatrovi, zcela nepochybně by mi diagnostikoval ADHD a mohla jsem smažit legálně. Ještě štěstí, že jsem o té "možnosti" tenkrát nevěděla, a tak jsem se snažila "zamedikovat" jen nelegálně, a měla jsem příležitost přijít si sama na to, jak to funguje:
    - po malé dávce P jsem se skvěle soustředila na cokoli libovolně dlouho (teda, max 24 hodin, než začal být mozek nepoužitelnej z vyčerpání
    - v dalších dnech, bez P, jsem byla JEŠTĚ roztěkanější, zejména první den po bylo prakticky beznadějné soustředit se na cokoliv
    - když jsem se z toho dostávala, naučit se znova soustředit bez byl nepředstavitelnej boj, naštěstí jsem ale intuitivně přišla na to, co musím udělat: změnit celej životní styl, změnit pracovní režim na rozumnej a realistickej, změnit stravu (z fastfoodu na rozumnou), zredukovat příjem informací, chodit na dlouhý procházky.....atd., mraky věcí, zkrátka ZPOMALIt, ZKLIDNIT, ZREDUKOVAT....
    - "medikace" ani trochu neřešila centrální a hlavní příčinu problému: to, že jsem nesnášela tu hlavní věc, na kterou jsem se "měla soustředit": překládání obrovského objemu zbytečných a nesmyslných textů.... na to bylo potřeba vytáhnout hlavu z písku a pochopit, že dementní práce je dementní práce, i když je dobře placená a společností uznávaná, a že se nesoustředím hlavně proto, že mě z ní bolí duše.....
    ----------------------
    A nedávno jsem si zagooglila a našla jsem si, jak se na "ADHD" dívá ájurvéda.
    A koukala jsem: v článcích psali úplně přesně to samé, na co jsem tenkrát přišla.
    V ájurvédě je příčina a povaha toho problému přesně popsána: je to porucha, která postihuje lidi určité konstituce (typ váta, který je svými vlastnostmi k roztěkanosti náchylný), a je způsobená současným životním stylem: přetížení příliš mnoha podněty a informacemi, často zbytečnými a nekvalitními, přeskakování z podnětu na podnět, nepřirozenej denní režim (ponocování...), přílš mnoho stimulantů (cukr, kofein), nezdravá a málo hodnotná strava......
    A druhej důvod: právě nucení se do činností, které jsou pro daného člověka ve skutečnosti nesmyslné, například biflování zbytečných dat ve škole nebo nějaká otupující robotická práce....to je zneužívání duševní kapacity, a pokud se to dlouhodobě přehání, a člověku to nedojde a nejde dělat něco, co by měl rád, citlivé vědomí na to může reagovat vyhlášením stávky....

    Léčí se to hlavně změnou životosprávy, fyzické a informační: naučit se filtrovat informace, jíst hodnotné jídlo, vynechat zbytečná dráždidla, pravidelnej pohyb, kterej uzemňuje, dechová cvičení, meditace.... U dětí často prý pomůže už jedno jediné opatření: zcela vynechat cukr.
    Silné stimulanty takovýhle stav mohou logicky jen zhoršit, a jejich podávání je čiré šílenství.
    --------------------
    Samozřejmě nevím, jaké jsou všechny možné typy a stupně závažnosti ADHD, a netvrdím, že to je takhle řešitelné vždycky, ale jsem naprosto přesvědčená, že pokud někdo trpí poruchou, pro kterou je charakteristické, že má chronicky předrážděnou nervovou soustavu, dráždit ji ještě víc je proti zdravému rozumu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    INK_FLO: vis proc se davaj amfetaminy (dextroamferamin) v malem mnozstvi detem s adhd? protoze ne ze uklidnuji nebo zpomaluji, ale umoznuji tem pacianetum se soustredit na jednu vec dele a ne litat v jednu chvili mezi deseti myslenkama nebo cinnostma.
    muj poznatek z uzivani amfetaminu je totiz ten, ze kdyz se na necem zaseknes a tak proste jedes, i kdyby to melo bejt jen celonocni honeni pera a nebo uklizeni....
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    CONTINUITY: nj, já to mám naopak, máky mě stimulují a stimulanty mě uklidňují :-) (což by mohlo naznačovat jemnou inklinaci k ADHD :-))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    INK_FLO: Tak to je samozřejmě pravda, že vůči tomu lidi mají zbytečné předsudky.

    Ale to z toho ještě nedělá pracovní pomůcku pro každého.

    Opravdu si myslím, že na práci je to jen pro někoho, pro ostatní na odpočinek :)...a do které skupiny patří, na to si musí přijít každej sám.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    CONTINUITY: s tím vzorkem lidí ohledně maků nevím, moc lidí neznám, kteří by užívali. Imho je to o tom, co nakousl banán - že lidi vůči tomu mají zbytečný předsudky, přitom v těch nízkých dávkách je to daleko lepší alternativa než třeba alkohol nebo podobné věci. Teď si vybavuju akorát kámoše, který dělá překladatele a pravidelně na práci používá kratom a velice si to pochvaluje
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    INK_FLO: Přijde mi, z dlouhodobého pozorování, že lidi se dělí zhruba na dvě skupiny, podle toho, jak reagují na opiáty.
    Jedni, kterých je mnohem víc, jsou z nich obecně utlumení, a to i z nízkých dávek (a třeba 6 makovic už mi nepřijde jako nízká dávka:).
    Druzí, menšina, ke které patříme zjevně třeba my dva :), jsou z nich nakoplí, a pokud to opravdu nepřeženou, mohou na nich nespat, pařit, pracovat, fungovat.

    Z toho pohledu si myslím, že tvoje doporučení většině lidí nebude moc fungovat. Pro lidi, kteří na opiáty reagují útlumem, je makovej čaj vhodnej jen k relaxaci.

    Ale možná máš jinou zkušenost, vzorek lidí, co mi řekli, co jim dělá makovej čaj, není zas až tak velkej, řádově desítky lidí, jaké reakce jsi pozoroval ty? :)

    A ještě malá teorie k tomu rozdílu:
    Přijde mi, že to souvisí s hladinou napětí v těle. Pokud člověk žije s chronickým svalovým napětím, což třeba já ano, tak na to napětí se neustále spotřebovává hafo energie. Opiáty to uvolní. Tím se ta energie ušetří a je k dispozici v systému, a ta úspora je tak velká, že výsledná svěžest a nabuzenost přebije i sedativní účinky (to je teda jenom moje hypotéza, může být mimo, může to mít jinou příčinu...)

    INK_FLO: Tak, to funguje docela jednoduše, tomu člověku se dobře pracuje pod vlivem ;) Vzhledem k tomu, že spousta běžných zaměstnání je nudná a robotická, člověk na tvrdých drogách je může vykonávat dokonce i lépe než střízlivý (neprudí ho to, nebolí ho to, soustředí se...). A i tvořivou práci dělat lze. Musí ale být schopen jistého stupně disciplíny, především dokázat si dát tak akorát, ne moc, a v případě perníku, dokázat se přimět zaseknout se na práci, ne na něčem jiném ;) (což je docela umění a může vyžadovat dlouhý nácvik). A pokud je někde v kanclu, musí zvládat sám sebe tak, aby vypadal normálně, resp. přijatelně, ale i to lze (na P i na H jsem byla tlumočit, to na tebe kouká spousta lidí, žádný problém...).
    Problém je pak spíš dojezd. Jak udržet normální výkonnost, když je člověku blbě a je úplně vycuclej. TO je výzva ;D
    Je to prostě trochu opačný přístup, než tvůj. P mi nikdy nepřišel super zábavnej, a vnímala jsem ho spíš jako extrémní pracovní pomůcku, než něco, o co bych stála ve volném čase... A takových lidí je taky dost, zrovna jsme se o tom bavili s kamarádem, který to měl podobně, je to přitažlivé třeba pro jedince, co mají problém se soustředěním nebo je jejich práce strašně sere, ale nevěří si, že by mohli dělat něco lepšího.... Tady u nás v Bille se třeba smaží o 106, lol ;D
    S tím chozením do práce si myslím, že je to hlavně o motivaci, tedy ten člověk sice v danou chvíli chce smažit, a nedokáže si to odepřít, ale taky chce vést normální život, není nastavenej tak, aby se na něj vysral, chce normálně bydlet, být nezávislej, fungovat, nestojí o to být někde mezi fetkama....no tak to prostě skloubí, musí...
    Samozřejmě ale, pokud ho to včas nepřejde, může to blbě dopadnout, protože ta sračka člověka fakt ničí. Znala jsem naštěstí spíš ty lidi, kterým to došlo a které to přešlo.
    BBAN4N
    BBAN4N --- ---
    Přesně, to vysvětluju lidem stále dokola, když se mě s předsudkama na mák ptají, že se na tom dá i sportovat a psát bakalářka :-) Podobně funguje i Kratom.. Božský rostliny :-)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    jinak pokud někdo vyloženě řeší situaci, kdy chce zůstat vzhůru a aktivní déle, než je v jeho běžných silách, tak bych doporučil pro někoho možná trochu paradoxně znějící substanci - máky. Co se týče fyzického dopadu na tělo, tak jsou daleko jemnější než amfetaminy a pokud si člověk dá rozumné množství (podle odolnosti třeba čaj z 2 - 6 makovic), tak to působí stimulačně. Není potřeba spánku, stačí si třeba na hodinu až dvě lehnout a odpočinout a druhej den fungujete skoro stejně dobře, jako byste spali. Prostě to má lehce stimulační efekt (ale narozdíl od kofeinu nebo amfetaminů tam má člověk jakoby volnější pole působnosti, protože to tolik neroztěkává a nehrozí tam tolik nebezpečí neužitečných záseků) plus mírné zlepšení nálady
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    CONTINUITY: já právě nechápu, jak to někdo dokáže dlouhodobě skloubit s klasickým pracovním poměrem po-pá od 9 do 5. I když bych si dal v pátek, tak do neděle to povalí a minimálně do úterý a středy se z toho budu vzpamatovávat, což se asi na pracovním výkonu projeví. Ale přitom takových lidí je spousta, kteří to takhle dokážou táhnout i hodně let....
    SHA208
    SHA208 --- ---
    máte někdo zkušenosti s f.u.n.k.y., které teda už není k dispozici a nebo s alfa p v p ??
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CONTINUITY: no vidis, tebe uz nebavi herak, das si radsi opium, ja taky klesnul z methu na amfetamin, kdyz uz tedy mam chut na poradnou jizdu a ne na nejaky srani mlada pani, zejo. :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    VYHULENY_UFO: Mezi efedrou a methem je hodně velkej rozdíl.
    Efedra je léčivá rostlina, po tisíciletí používaná v ájurvédě. I tak je extrémní, je indikovaná jen na určité situace, a může člověka rozhodit, speciálně některé konstituce.
    Ale směs účinných látek v ní je určitým způsobem vyvážená, jak už to v rostlinách bývá.
    Pokud z ní vezmeš jednu účinnou látku, a tu ještě zredukuješ na něco ještě extrémnějšího, dostaneš naopak věc velmi nevyváženou, která se v živém světě normálně nevyskytuje a proto s ní živé organismy nepočítají a je těžké si s ní poradit...

    Vím, že mě s takovou úvahou pošleš do háje na druhou :), pohoda, ty amfetaminy miluješ, já si o nich zas myslím tohle....
    Nic proti lásce k nim samozřejmě...
    Úplně stejnej případ je heroin, což je zas látka, kterou jsem měla fakt ráda já, ale uznala jsem, že něco tak extrémního si dávat prostě nejde, protože to psychiku a tělo rozhazuje příliš, a spokojím se s opiem, což je podobný případ jako efedra :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    INK_FLO: jak nepovedena substance... je to velmi stara substance jejiz historie se tahne az do 19stoleti a vychazi z rostliny jmenem efedra.... to ze jen malokterej varic umi udelat opravdu meth a jeste ho vycistit je vec druha... ale muzu ti garantovat, ze kdybys dostal na spicku noze laboratorne vyrobeny meth, konecne poznas co je orgasmus.... :0)
    navic po tech letech uz tak nejak vime experimentalne jak pusobi na lidi, coz se o novych rokama a armadou neproverenych substancich neda az tak rici :0)

    pozn: toto je muj nazor a nemusi se shodovat s nazory ostanich, to kdyby mel nekdo potrebu komentovat moji lasku k amfetaminum a methamfetaminum.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    INK_FLO: jojo, s tím bych taky souhlasila, profil účinku perníku je naprostá haluz, je to příliš "do hlavy", strašně těžký nějak to zvládnout a zaměřit se na konkrétní činnost a neztratit se v nějakých haluzích, zbytečně toxický, a těch nechutných 12 a víc hodin, kdy už to nejede a nejde spát......čistej masochismus to požít....když už, tak rozhodně lepší amfetamin, kterej dělá spíš jen energii a míň chaosu okolo, a za rozumných pár hodin dojede.... S těma ostatníma, co zmiňuješ, zkušenosti nemám, ale věřím ti, že to bude podobný :)

    Ale tohle je individuální, nezobecňovala bych to úplně, protože jsou třeba lidi, co ten perník snáší daleko líp, např. si ráno můžou jít normálně lehnout;), a ti to pak budou vidět jinak.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: Heleď, ale to je zase úplně stejnej druh příkladu, jako předtím, když jsi mluvil o situacích, kde jde o život.

    Jasně, pokud by se mi naskytla příležitost vydělat milion do zítra, a jedinej způsob, jak to zvládnout, by byl dát si speed, tak o tom bych vážně uvažovala ;) Protože milión by se mi na projekt, co teď mám, fakt hodil, a taky by šel investovat tak, abych už v budoucnu podobné úlety dělat nepotřebovala....
    Zkrátka, to by byl natolik velkej gain, že by mi možná přišlo jednorázově i přijatelné se kvůli tomu vyčerpat a pak se měsíc zotavovat....
    Ale teda, viz. předchozí příspěvek, umím si těžko představit situaci, kdy by to NUTNĚ musel být zrovna speed. Pokud by šlo o to, být tu noc vzhůru, pozorná a aktivní, udělala bych si koktejl z maté, Kratomu a směsi ájurvédských bylin, výsledek by patrně byl LEPŠÍ (čistá energie bez záseků)...

    A jak často jde o tak velkou příležitost? Pochybuju, že často.
    Když jsem to dělala tenkrát, byly výsledkem peníze v řádu tisíců, maximálně 10.000, rekord tuším 20.
    A kvůli něčemu takovému výsledku bych to teda už neudělala ani omylem.
    Tenkrát jsem se na to dívala z pozice přesně takových hodnot, o jakých mluvíš. Šlo mi o peníze. Chtěla jsem žít "rychle a naplno". Neřešila jsem "jak dlouho".
    Zkušeností jsem zjistila, že takovej přístup prostě nefunguje. Bez ohledu na to, co chci, nemá žádnej smysl spálit se na sračku. Zneužívat sám sebe vede akorát k tomu, že člověk nemá nic, ani peníze, ani energii, ani zdraví. A jak život pokračuje, zjistila jsem, že bych jaksi ráda byla živá a zdravá i dál. Ta představa, že "je mi to jedno", byla ujetá, od reality odtržená iluze, jakmile to začne bolet, už to jedno není.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    VYHULENY_UFO: když srovnám meth s ostatními stimulanty, se kterými mám zkušenost (3-mmc, 4-mmc, 4-mec, mdma, mdai, 3-fa, 4-fa, mpa, pentedrone, mdpv) tak společně s mdpv ho považuju za nejhorší z nich. Poměr toho, kdy se něco děje (cca 6 - 10 hodin) a toho, kdy se už nic neděje, akorát člověk bzučí (20 - 40 hodin) je absolutně nevyváženej a nevhodnej. Většina těch ostatních speedu ho má daleko rozumnější. Plus po perníku jsou zdaleka nejhorší dojezdy, u některých těch věcí vpodstatě nepostřehnutelný, u perníku po jednorázovém užití několikadenní vyčerpanost, bolesti ledvin atd.

    fakt mi je záhadou, jak může někdo preferovat tak nepovedenou substanci oproti spoustě jiným a daleko lepším alternativám ("lepším" samozřejmě v rámci speedu, protože jak psala conti, dlouhodobě nebo při častějším užívání jsou to jedovatý sračky všechno bez rozdílu, i ty "nejjemnější" z nich)

    já jsem to měl navíc celkem specificky tak, že s perníkem jsem měl pár zkušeností (právě abych měl srovnání s těmi ostatními látkami a zjistil, proč je tak oblíbený) až po zkušenostech s těmi ostatními speedy a fakt jsem byl překvapenej tím, jak moc nepovedená substance to je

    napadá mě jediná možnost - neinformovanost uživatelů, frčí na tom prostě jen kvůli tomu, že je to věc, která je na ulici nejdostupnější, tak to neřeší. Navíc i ta pouliční cena je často hodně přehnaná vzhledem k tomu, jaká je to sračka. Nebo v porovnání s tím, že většinu těch věcí, co jsem jmenoval na začátku člověk sežene na netu v čisté formě z laboratoře, váženej gram většinou za 300 - 600 kč....za tyto prachy na ulici seženeš možná tak nějakou usmolenou 0,3 nedosušenýho perníku (o tom, že to navíc může být nepovedenej var a stav být nepříjemnej a vycukanej ani nemluvím)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam