• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEYMASTER: v tomhle mimochodem neprezentuju zatím žádné "svoje myšlenky" (nebo max. ve formě odkazu, pro případné nově příchozí, abych to uvedl na pravou míru). moje myšlenky zde začali prezentovat úplně jiní lidé (často zkresleně).

    tohle je klub o solárních letadlech obecně - ne o mojí osobě. o té se může dle libosti bavit kdekoliv jinde (kde to nebudu muset číst). jistě nejsem zvlášť příjemná osoba, ale s tímto na téhle planetě fakt nejsem jediný.
    KEYMASTER
    KEYMASTER --- ---
    Mě fascinuje, jak xchaos brečí, že si nevážíme jeho myšlenek, ale vždycky je připravenej šmahem odsoudit všechny cizí myšlenky opravdových odborníků, co něco dokázali (letečtí konstruktéři tupě papouškují, co je učili ve škole, knížka XYZ má "nepřiměřenou cenu").

    Dále mě fascinuje, že xchaos je ochotnej riskovat životy 40 lidí tím, že je posadí do papírovýho letadla bez pohonu a vynese 20km vysoko s nulovou rezervou výkonu, ale není ochotnej "riskovat" dobírku z amazonu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ne. chci tu ale udržet ty, kteří mají zájem o toto téma, a nezaměřují se na mojí osobu.
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    DANYSEK: a ty si taky koleduješ :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GRENDAL: a o to mu jde... ;)
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    XCHAOS: člověče, nechci ti radit, ale když pojedeš dále na téhle vlně, tak tu za chvíli nebudeš mít s kým diskutovat
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    debaty o to, kdo komu v nějaké jiné diskuzi na NYXu nadával nebo nenadával, jsou tu offtopic a já jsem varoval předem.

    bylo by super, kdyby sem pro změnu napsal někdo něco k tématu.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Nevím, kdy jsem ti nadával nebo urážel - Nerozumim. Chces snad tvrdit, ze jsi mi nikdy nenadaval? Nebo chces rict, ze kdyz to bylo "odvetou", tak se to nepocita a porad ti to dava plne pravo po me pozadovat abych ti dal zadarmo neco za co jsem zaplatil?

    popravdě, naposledy, kdy jsem tu někomu nadával bylo, když se objevil ten fake twitter - nepravda. Opet nezbyva nez dumat nad tim, jestli tomu sam veris, nebo proste vedomne lzes.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: popravdě, naposledy, kdy jsem tu někomu nadával bylo, když se objevil ten fake twitter - a to si pokud vím nebyl ty (jestli jste zdvojená identita, tak stačí říct...). Nevím, kdy jsem ti nadával nebo urážel (max. to bylo stylem "oko za oko" - debil za idiota - v tomhle klubu si už ale nenadáváme, pokud nechceme od moderátora dostat ban, že)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Diskuze o českém fair-use (při zapůjčování jedné a té samé kopie tištěné knihy někomu jinému) je v tomhle klubu offtopic. Koho to zajímá, může se zeptat zde [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] (já se o tom ale dál bavit nebudu).

    Popravdě je pro mě samozřejmě zajímavější trefit se do nějakého parametru (čehokoliv) dříve, než si na toto téma přečtu nějakou učebnici. Nejsem součástí akademického prostředí - a více si vážím lidí, kteří k nějakému poznatku došli vlastními silami než těch, kteří to samé znají jen z učebnic - jakkoliv v praxi jsou pak oba způsoby poznání rovnocenné (resp. "učebnicové" vědomosti mohou dobře posloužit k ověření či vyvrácení těch "intuitivních").

    Popravdě - poskládat komplet použitelný návrh jen z toho, co jsem zadarmo našel na Internetu, bych pokládal (sám pro sebe) za důkaz, že moje "sázka na Internet" (před více jak 15ti lety) bylo správné životní rozhodnutí. Mělo by to pro mě osobně větší význam, než si jen přečíst učebnici.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A hlavne mi prosim vysvetli, proc po tech vsech urazkach, lzich a nadavkach cos na moji adresu napsal automaticky predpokladas, ze bych s tebou mel cokoliv sdilet? Kde to zijeme, kdyz v jedne zprave pises ze jsem troll a v druhe ze tim mam zadarmo dat neco za co jsem zaplatil?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Tak mi to prosim ukaz v tech ceskych zakonech. A nejde o tistenou publikaci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: Fair use podle amerických zákonů (což u anglické wiki předpokládám) nemusí být totožná s fair use podle českých zákonů. Silně pochybuji, že by česká fair use nezahrnovala možnost zapůjčení jedné a té samé kopie tištěné publikace (nejsem právník, ale nějak to předpokládám).

    Ty ale nemáš zájem dělit se o informace... ty máš zájem trollovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Víceméně vyhlašuju, že za současné situace opravdu žádné dary nepřijímám (kromě převodů na již zmíněný transparentní účet - aby bylo zcela jasné kolik a od koho to bylo, a aby bylo možné příspěvek kdykoliv vrátit, kdyby došlo k jakýmkoliv pochybnostem o tom, za jakým účelem byl vynaložen).

    Co se nějakého osobního převzetí knihy a její úhrady hotově týče - tam by to aspoň byla záminka vylákat někoho z vás k osobnímu setkání, což by mohlo celkový tón debaty snad změnit. Do dobírky asi ale nepůjdu.

    Dál bych tohle téma uzavřel a kdo to chce řešit, tak soukromou poštou.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: já jsem se rozhodně nedožadoval ničeho nad rámec fair-use - tady mas clanek o fair use: http://en.wikipedia.org/wiki/Fair_use . Prosim, ukaz mi v nem, na zaklade ceho si myslis ze fair-use je kdyz jeden clovek zaplati za copyrightovane dilo a pak ho "nasdili" nejakemu nahodnemu kolemjdoucimu, navic takovemu kterej otevrene hlasa ze planuje zalozit firmu zabyvajici se danou technologii. Prosim, prosim, ukaz mi to, zduvodni to: at na to koukam jak koukam, me zadne zduvodneni nenapada. Tedy, krome toho ze tvoje dilo by byla parodie, coz ale asi neni to co planujes 8))

    mohlo by jít o stručný výtah - strucny vytah uz jsi dostal. Takze zase lzes nebo nectes co ti pisu. Ach jo 8)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Tahle nabidka uz tu je alespon mesic, spis dyl.
    Dej mi link a adresu, mas to tam nez se vratim ze Singapuru (kam poletim 12h a je tam zrovna monsoon season, takze solarne bych to nezkousel :-) )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: tohle je aspoň jednoznačná nabídka... já ale prostě jen nemám zřízený Paypal... a prostě nepoužívám Amazon. pokud mi někdo objedná ten Stratospheric flight, zaplatím přiměřenou částku (podle aktuálního kurzu,asi) hotově při převzetí. (nebo třeba na dobírku českou poštou.. to je fuk)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: no kdyby ses zvládnul chovat jako běloch a slušně by sis poprosil redguye, tak by ses možná dočkal jinech výsledků, než když pobíháš okolo s pěnou u huby a křičíš kde to sme?
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Znovu nabizim, rekni co bys rad za publikaci, ja ti ji v ramci sireni osvety koupim. Elektronicky, papirove, necham poslat domu, do prace, PO Boxu, proste si rekni.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    REDGUY: Ja jen doplnim (nez zase zmizim), ze misto nasdileni sem byl ochoten zaplatit regulerni kopii.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: já jsem se rozhodně nedožadoval ničeho nad rámec fair-use. pokud někdo má k dispozici potřebné informace, vysmívá se mi, že já je nemám, a současně je odmítá sdílet způsobem, který by nepřekračoval hranice fair use (mohlo by jít o stručný výtah, o krátkodobé zapůjčení originálu, cokoliv) - ten podle mě nemá absolutně zájem na žádné konstruktivní spolupráci.

    pokud nechápeš, že s autorským dílem, jehož kopii si zakoupil, máš možnost provádět určité operace, aniž by si porušil zásady fair use, a tedy není důvod sebe nebo někoho jiného označovat za "zloděje" - tak jsi trouba, který ani nezná svoje práva.

    ostatně, i zcela neoprávněné užité toho díla by bylo něčím jiným, než "krádeží" - to je spíše jazyková nuance, ale ne každý trestný čin je hned "krádež" - z mého hlediska je neoprávněné užití díla málo nebezpečný trestný čin (zvlášť pokud za ním není komerční zájem)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam