• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RENFRIDiskuzni arena pro kazdeho
    Vyvinula se v nejake diskuzi zajimava, ale off topic debata? Stoji za to to doresit, mate k tomu jeste hodne co rict, vasi oponentni maji zajimave argumenty, ale ostatni vas uz odkazuji jinam? V diskuzni arene neni zadne tema off topic ( krome urazek a hrubeho chovani), muzete sem presunout jakoukoli zajimavou diskuzi z jinych klubu, ktera ma na diskuznim serveru sve misto. Vitejte.
    rozbalit záhlaví
    PIZI
    PIZI --- ---
    LOPIK: podle toho co psal, tak něco takového dohodnuto bylo.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Morální je držet na čem se dva lidi dohodli. Je to jednoduchý. Byla dohodlá záruka, že to za měsíc a půl bude chodit? Ne.. Zaklínat se morálkou a vytáhnout jí jen až když se cítím poškozeně je trapný.
    PIZI
    PIZI --- ---
    GENTIANA: směšuješ morální a legální.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    aha, tak to není vtip. No, to mám z toho, že diskuse čtu chronologicky.

Ale abych se taky přidala, morálka je hezká věc, ale poučena reálným kapitalismem se řídím pravidlem, že dobré smlouvy dělají dobré přátele. A že ústní dohoda má cenu papíru, na kterým je napsaná. Pak ty morální povinnosti a podobné věci fungujou mnohem lépe, hladčeji a radostněji.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    GAF: To je vtip, žejo, protože tohle nemůže nikdo myslet vážně.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GAF: hele mě třeba těžká realita potkala - de facto jsem dírou v zákonech přišla o několik milionů a hrozí, že budu doživotně splácet hypotéku na něco, co mi vůbec nepatří, aniž bych udělala cokoli nelegálního, neopatrného a aniž bych mohla jakkoli tušit nebo zjistit, že ten problém nastane. A přestože jsem s prominutím nas*aná až na půdu, nepřála bych nic takového nikomu.
    XAJA
    XAJA --- ---
    GRANTORINO: tu to bolo napísané, škoda opakovať zas a znovu: [ PIZI @ Diskuzni arena pro kazdeho ] "kupoval sis kartu která mohla vydržet libovolný časový interval. Statisticky samozřejmě čím je výrobek starší, tím pravděpodobnější je jeho porucha. Takže nekupuješ si kartu která by měla vydržet měsíc, nebo rok. Kupuješ si kartu o které nevíš jak dlouho vydrží. Stejně jako to nevíš u nové, ale tam platíš zároveň i za to, že prodejce zaručuje nějaké řešení pokud se pokazí dříve než za dva roky."

koľko mala vydržať? rok, dva, desať?

a to o vrátení peňazí... no, bez "papiera", teda riadnej zmluvy so stanovenými podmienkami by som to brala tak, že proste prídem domov, zapojím, no a ak nefunguje, tak predávajúci vráti peniaze.

inak totiž by to mohlo dôjsť do extrému - dokedy (bez jasnej dohody) by toto inak malo platiť? čo ak by umývala ešte desať rokov a potom sa pokazila, aj tak by platilo, že si kupujúci bude uplatňovať nárok na vrátenie peňazí? kde je tá hranica? aj o tom tu už niekto písal.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    JUPIII: to je pravda no, tady to nikdo vyresit nemuze...
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    GRANTORINO: Hlavně nechápu, proč si to ti dva nepořeší mezi sebou. Proč bychom tomu měli soudcovat z hlediska morálky a vyššího principu mravního. Proč, když se nám tu napíše: "Prodal mi myčku a rozbila se mi.", se očekává sborové volání: "To je ale podfukář, ať mu vrátí nějaké peníze!"

Nevíme o tom vůbec nic. Nevíme, co to bylo za značku, protože některé značky, něco vydrží a jiné, co po záruce odcházejí, nevíme, kolik byla původní cena, co se pamatuju některé extra myčky stávaly i ke třiceti tisícům, nevíme jak často ta myčka byla používaná, jak vypadala...
    My prostě nemůžem posoudit smluvní cenu mezi těmi dvěma, proč a jak k ní došli. Víme, že ji oba akceptovali a k prodeji došlo ve shodě. Tak proč bychom měli plivat na prodejce. Myčka po prodeji fungovala, myla. Zřejmě byla v pořádku i po prodeji.
    Nevíme jak došlo k tomu, že přestala fungovat, co je to za závadu, kdo ji způsobil nebo se na ní spolupodílel, ani kolik bude stát oprava a jestli se vyplatí opravovat.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    takže reklamace byla v podstatě jakžtakž domluvená...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    [ GAF @ Diskuzni arena pro kazdeho ] ...předtim tvrdil, že mi dokonce vrátí peníze, kdyby s ní něco bylo
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    GRANTORINO: nerozpadla se hned, ale po měsíci a půl, to se holt u sedm let starého spotřebiče může stát. Zákazníkovo riziko.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    GRANTORINO: prosila bych o vysvětlení, co znamená "jen tak prodat starší myčku" :-)))))
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ten clovek mel mycku, ktera by se rozpadla jemu nebo nekomu dalsimu, asi zrejme, ale on na tom samozrejme uz neprodelal, dokonce na tom vydelal, ten je ale chytrej panecku a ten kdo si to koupil je blbecek... hm?? takhle nejak? podle meho mineni by mel vratit aspon tisicovku, ano nejsme nikde v zaruce a ano nikdo nemava zakonikem,

kdyby byl aspon trochu slusnej, tak se vyrovna, ale zrejme mu slo vic o penize a zbavit se kramu, nez proste jen tak prodat starsi mycku...

no stavaji se i jine veci, a a no každý se občas napálí, ale brát to jako normu? nechapu
    GAF
    GAF --- ---
    Hurra Torpedo - Total Eclipse Of The Heart (live) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=ysUjYAi0WcQ
    GAF
    GAF --- ---
    Jděte všichni někteří doprdele. Přeju vám, ať vás ta těžká realita brzo potká. Protož vy v ní rádi žijete tak to nebude mít dlouhýho trvání a určitě si vzpomenete :)

Jo jasně, já jsem totiž prej ten vychcánek co nikdy nikomu nepomohl a snaží se vožulit kde může nebo co? Njn, hlavně že toho o mě tolik víte, kolik jsem co komu v poslední době dal nebo pomohl. A hlavně to asi nějak ve vašich chorých mozcích oblbnutých těžkou realitou a konzumem nějak souvisí s tim, že já bych tu polovinu bez problémů do půl roku dal zpátky. A že 2500 za osm umytí je úžasně moc. A vůbec kdesi cosi. Naserte si chátro :) Ne počkat, vám někdo brzo nasere, nemusíte se ani snažit!

A vám třem ostatním, co jste se tady snažili se nad něčim zamyslet díky. Pár podnětů od vás zaznělo dobře.
    XAJA
    XAJA --- ---
    super, som tiež rada, že sa starých vecí zbavujem v zbere. naraziť na niekoho, kto by odo mňa chcel na vec, ktorej už dávno skončila záruka, "morálnu" záruku, to je fakt dobrý fór. a kto by mal zaplatiť tomu, čo ti tú práčku, či čo to bolo, predal. keby sa pokazila jemu, mal by "morálne" právo žiadať podiel od pôvodného predajcu? alebo od výrobcu? na 7 rokov starú vec?

vieš čo? apeluj na poslancov, aby predĺžili záruku na každý výrobok na dlhšiu dobu. na nekonečno najlepšie.
    GAF
    GAF --- ---
    LONESTAR: ty už mi radši nic neříkej :D Ruku to nepodá, sám si sedí na bohatství, a pak vrazí nůž do zad -.-
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    GAF: vítej v realitě, mnohé dnešní spotřebiče vydrží v průměru tak pět let, sedm už je úspěch. A ne, ruku mi podávat nemusíš.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    GAF: a seš si jistej, že té tvé myčce nepomůže jen drobná oprava?
    (jestli tě to potěší, tak já jsem našim koupil v dražbě za 1500,- myčku, která už jim slouží sedmým rokem :))
    GAF
    GAF --- ---
    LONESTAR: s drobnýma opravama by léta taková věc vydržet měla. Jinak na tom co říkáš něco je, pravda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam