• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek
    CLOWN
    CLOWN --- ---
    Co docela funguje v jiznejsich zemich a hlavne v poustnich polopoustnich oblastech je si vyrobyt takzvanou druhou strechu, Tim padem se ti utvori pruvan v oblasti mezi obouma vrsvami a celkove ochladi hlavni strechu karavanu ci maringotky. No a dalsi vychytavka je si udelat stresni okno nebo 12v ovetravaci system, hodi se i v zime kdyz ti zacmoudej kamna nebo si pretopis, ale nechce se ti otevirat okno ci dvere.

    Viz pic.




    MASOO
    MASOO --- ---
    KRALIK: to jsem si rikala doted, kdy lezim v saune s horeckou a moc mi tu ani pruvan nepomaha
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    PETPET: ja mam (zevnitr -- ven): sololit, 3 cm polystyren, hydroizolace obyc terpapir (= dehet, karcinogenni :), palubky.
    strop nevim. ale je tam mineralni vata, je videt v dire na komin.
    cechy jsou kraj, kdy vetsinu roku slunce spis chces nez nechces. tech par horkejch letnich tydnu se da vydrzet..
    PETPET
    PETPET --- ---
    KRALIK: pruvan uz jsme nastesti udelali - jedno okno navic a je to mnohem lepsi. A jakou mas skladbu sten? myslim tloustku izolace a material... mas nejakej typ kde to sehnat levne? se ted prohrabavam netem a je to peklo trochu...
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    PETPET: urcite kdyz ji postavis oknama na sever, pujde ti tam aspon chladnej vzduch. si sahni v nejvetsim vedru na steny/strop, at vis, jak je to zahraty. ja mam ve stenach 3 cm polis, strop nevim, nejaka mineralni vata (a plech). tak ve 3–4 odpoledne je to uz docela teply (zevnitr) a teplota zacne stoupat... a nevychladne to az do noci. okna i dvere mam jen na jih. pomohlo by kopnout diru na sever a udelat pruvan.
    MASOO
    MASOO --- ---
    KRALIK: prave, mam neco na ten zpusob slibeno, ale neni to jednoduche
    PETPET
    PETPET --- ---
    MASOO: Izolace je jasna vec - jen jsem spis premyslela, do jake miry se tim da zabranit vedru uvnitr a jak by se tomu dalo pomoct umistenim maringotky jinam... :-)
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    MASOO: ani ja ne a za chvili je pozdim :)
    velka maskovacka neni nejlevnejsi zalezitost.
    MASOO
    MASOO --- ---
    KRALIK: to bych taky rada, jen tu maskovacku furt nemam...
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    PETPET: postav pergolu pres celou maringotku (i nad strechou) a hod na to maskovaci sit.
    MASOO
    MASOO --- ---
    PETPET: izolace tak jako tak
    PETPET
    PETPET --- ---
    Ahoj ahoj! Mam dotaz ohledne umisteni maringotky na pozemku... Mame totiz zahradu, kde neni nic (myslim jako zadny strom...) - proste rovna plocha, u plotu par lisek. Takze tam vsude sviti slunicko. My jsme puvodne dali maringotku otocenou na jih, ale zjistili jsme, ze koukame primo sousedum do loznice, ted jsme ji otocili na jiho-zapad a vzhledem k sousedum dobry, ale je tam teda mega vedro. Myslite ze pomuze otocit ji na sever? Anebo jak bojovat s horkem uvnitr? Vic izolace? Marina je drevena s plechovou strechou... Diky!
    BUSSMAN
    BUSSMAN --- ---
    zdar,vite nekdo prosim jaka je maximalni šiřka maringotky aby se mohla pohybovat po ceske silnici?
    V2SV
    V2SV --- ---
    KATCHABABA:
    Rockwool je fajné řešení a nemám proti tomu ani popel. Až na formaldehyd .)
    Sory za rýpnutí, nějak si nemůžu pomoct když vidím jak nás vychovali pro život v ne uplně košér materiálech.
    Úsporu místa naprosto chápu, ale sám to v zimě prubnu a obeskládám kamna abych zjistil zda to na tak melém prostoru má měřitelný efekt.
    Každopádně tu latičku pro přerušení tepelných mostů bych doplnil o drobný detail. A sice bodově umístěné podložky z nesavého materiálu (např. guma ala pneu nebo pásoví dopravník) které mezi dřevem a ocelí vytvoří mezeru (cca 3-5mm bo víc). Tím zabráníš rosení na styku dřevo-železo. Ono už samo o sobě stačí že je ve dřevě vrut, nebo hřeb a dělá to neplechu.
    KATCHABABA
    KATCHABABA --- ---
    V2SV: Za kamnama mám plech a pod nim samozřejmě rockwool (i nad) nic okolo kamen jsem neskládala, jelikož tyto kamna jsou nové a dobře těsní a navíc nechci změnšovat už tak málo prostoru :) myslím,že by se teplný most dal vyřešit dřevěnou 1 cm lištou kterou dáš na tu konstukci, pak v tom případě 6cm polystiren aby to bylo stejně vysoke a pak folii. (ale to je moje domněnka, otázka jak se bude chovat to dřevo v těch podmínkách) já před jižní stranu mariny postavila rajčata a těm se tam nesmírně líbí, jak tam žhne to sluníčko od plechu...
    V2SV
    V2SV --- ---
    KATCHABABA:
    Díky za vše objasňující odpověď ,)
    Je mi jasné že dotaz se může v rámci diskuze opakovat. Na přístě si projdu všechny starší příspěvky, ale když už jsme TEĎ u toho, tak se ještě zeptám :)
    Zvažovali jste, nebo máte kolem kamen vyskládanou nějakou akumulační hmotu (kamení, cihly apod.)?
    Tepelné mosty v plechové maringotce asi člověk nemá moc šanci řešit pokud ji z vnitřní strany celou nezmenší o další vrstvu izolace kterou překryje rámovou konstrukci?
    Bo na to je nějaký fígl?
    Polystiren jsem měl v té zmíněné plechovce a z 5 cm místy hlavně na jihu a kolem kamen po pár letech nezůstalo skoro nic... Prostě se vypařil pod náporem vysokých teplot. Další z mích zážitků, které mě přesvědčili že touhle cestou opravdu nee. Proto když už polystiren, tak marínu natřít světlou barvou a ještě lépe stínit jižní stranu aspoň v létě kdy je plech rozžhavenej jak plotýnka na placvajco...
    KATCHABABA
    KATCHABABA --- ---
    V2SV: už jsem to tu jednou psala, izolace polystyren 5 cm, dve plastova dvouskelna okna, jedno drevene dvouskelne okno, parovzdorna folie, novodobé "Petry" , letos v zimě jsme nepoužívali uhlí a teplota při topení se pohybovala nad 25, takže jsme doma chodili ve spodkach, nebo větrali, rano se probouzeli do 15 + když bylo venku -10 (asi). Problem je akorat když chodíš do práce a příjdeš domů, tak je tam prostě kosa, pokojové rostliny nepřežijou, pokud jim neuděláš nějaký vyhřívaný inkubátor. Ale jako za mě, přežít se to dá, mám za sebou třetí zimu. Ta druhá byla ve špatně zaizolovaném náklaďáku a taky to bylo krušné, vstávání běžne do 0°C pokud se člověk co tři hodiny nebudil a nepřikládal, jednou budíček v - 10°C.... Takže ano, dobrá izolace se vyplatí (a nezapomenout na tepelné mosty, žeáno:)!
    V2SV
    V2SV --- ---
    PHARAO:
    Abych pravdu řekl, tak vyrobit repliku je podle mě nesmysl.
    Rovnou můžeš koupit Orličana na repas a máš to levou zadní, oproti výrobě nevé kce.
    V případě totální přestavby bych to nenazíval replikou a určil si prioritu ve smysl chci bydlet levně a přesun realizovat jen víjmečně, nebo chci jezdit často?
    Pak si umíš odpovědět do jakých rozměrů se musíš vejít. Pokud ti nejde o nízkoenergetickou máňu, chceš víc místa a zároveň jezdit, tak kup slušovickou.
    Tomu pak udělej např. výsuvný box jako tady a máš vyhráno http://nakladni-uzitkove-vozy.hyperinzerce.cz/...-26quot-3Bslusovice-26quot-3B-nabidka-praha-vychod/
    Naopak pokud chceš bydlet a ne kočovat, tak pust uzdu fantazii do rozumného rámcé tvé peněženky a postav si třeba kostel ,)
    Ještě je tu varianta zlegalizovat podvozek jako to dělají zemědělci když vozí velké balíky slámy a při případné silniční kontrole nástavbu označit jako "náklad". Ostatně může to tak fungovat i reálně. Prostě stěhovatelný domek, který si necháš sundat z podvozku a nemusíš šlapat po schodech... Nicméně pak je rovnou lepší varianta trailer. Můžeš to udělat větší a stejně tě vždycky někdo musí naložit a složit atp.
    Umístění vchodu je zásadní otázka a ovlivní zbytek prostoru. Vem papír a nakresli si to.
    Při našem plánování to vyřešily vystřihovánky. Zařizovací předměty jako sporák, stůl, kuchyňka a pod. jsme pak přesouvali z místa na místo až bylo jasno ,)

    Osobně jsem koupil dvě máni. Dřevěnou ze které zůstal podvozek a plechovku ala hladové okno. Obě jsou připravené na přestavbu. Vzhledemk tomu že chceme se ženou rodinu tak je spojím a nějáká zvíšená patra budou také.
    Už několik let stavím domy z přírodních materiálů a tak je pro mě volba jasná > dřevo, sláma, hlína.

    Rovnou navážu dotazem. Je vás zde dost, kteří v máňách žijete.
    Jak je to v klasice přes zimu? Kolik protopíte a jak rychle to vychladá? Bydlel jsem dva roky v obytné dodávce a tam zima byla docela krušná. Tak si selským rozumem dopočítávám že to v máňe s 5cm nějaké izolace v našich podnebných podmínkých nebude žádná lambáda...

    KATCHABABA
    KATCHABABA --- ---
    PHARAO: já mám dveře na konci, ale myslím si že pokud je máš ve prostřed, můžeš lépe využít oba konce mariny, třeba jeden postel, druhý sprchovací kout, nebo kuchyň a obývák uprostřed s tím že do něj rovnou skočíš dveřma z venčí:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam