• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek
    JOHY
    JOHY --- ---
    Historická hodnota? IOriginál po berouskovi stály v podobnym stavu pade...a to měly zachovalý středový předělky...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: no paronepropustnost certisu neni nic moc, ale horší OSB desky jsou taky na podobnejch hodnotách. Otázka je proč to chceš delat s takovech úzkejch proužků a jestli jsou P+D? Pokud ano tak se stejně ulepíš k smrti :-) Ty spáry musej bejt dokonale přelepený jinak je to jako když tam nic nemáš.

    Vetší problém bude, ten jekl. Pokud ho chceš použít, budeš muset tu izolaci dát do 3 různejch vrstev, tak aby jekl nikde napříč všema vrstvama a budešš jej muset nějak odělit z pohledu tepelné vodivosti, což nevím jak chceš provést..
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: mám teď hromadu cetris desek 1250x300x28mm (15 kg/deska). Napadlo mě, že by mohly sloužit jako parozábrana/parobrzda(?) a zároveň i jako akumulační hmota (mají 1150-1450 kg/m3).
    Skelet bych volil spíš z jeklu.

    Skladba stěna by z vnitřní strany byla:
    - palubky / cetris
    - izolace (160mm rockwool/isover)
    - modřínový obklad

    U Cetrisu se ale obávám, že to při převozu popraská, minimálně spoje. Palubky jsou v tomhle asi lepší.

    Teď budu dělat malou (3x2m) jako guest house pro návštěvy. Je to jeklový skelet (40x20mm), vnější strana je pozink a na vnitřní byl sololit a černej koberec, no útulno^2 :D
    izolace byla 40mm PS

    je to víceméně na jaro-léto-podzim, takže netřeba nějakou hc izolaci, spíš si na tom chci vyzkoušet různé postupy a pak se pustit na velké :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    GESTO: U baráku ještě ano, i když by jsi stejně měl mít asi UPI, de facto stejnou jako na tý louce, ale tam se to dá prohlasit za stavbu, takže do 25m2 jsi v pohodě. Na tý louce když to prohlásíš za stavbu tak ti to zakážou, bohužel, oni sami (respektive nový stavební zákon) ti to za stavbu prohlásí. Dříve platilo, když to není spojené se základy a do 16ti m2, tak na to nic nepotřebuješ. I když je pravda že tu UPI jsi potřeboval stejně. Nicméně to nebyla stavba, tak na tebe stavební úřad nemohl, jen obec mohla dělat bububu, ale to je tak všechno.
    Od 1.1. 2013 je to stavba jako každá jiná a díky tomu se dá její porušení předpisů snadno vymáhat.
    GESTO
    GESTO --- ---
    CUKI:

    btw to ji nebudes moct mit ani u baraku pro navstevy treba?nebo jak to je?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: No když jsem hledal našel jsem asi 3 různě po republice za nějakou normální cenu (od 7-15k Kč). Ale někde jsem našel ještě něco lepšího, tuším, že možná i zde v některém starším příspěvku psal někdo že se dá za rozumnej peníz udělat podvozek i s papírama. V dnešní době je to přeci jenom trochu bezpečnější vůči úřadům, navíc se to snáž převáží.

    1) ano, vzhledem k tomu že vnitřní objem není zrovna velký, dochází uvnitř k enormní tvorbě vlhkosti (spánek, kuchyně, koupelna) která se díky rozdílným parciálním tlakům snaží dostat přes k-ci ven.
    Díky tomu je ryziko kondenzace větší než k klasických velkých obydlích, bude tam nárazově mnohem větší vlhkost. Tedy riziko kondenzace uvnitř konstrukce daleko větší. Není to nutnost, udělat difuzně otevřenou k-ci, ale je to dobrá pojistka i kdybys udělal sebelepší parotěsnou zábranu.
    2) vzhledem že půjde pravděpodobně o dřevěný skelet, tak určitě nějakou kamennou vatu větší měrné hustoty (50-65Kg/m3) Navíc zlepší akustické vlastnosti, trochu i hořlavost.
    PIR a PUR je sice krásná alternativa s lambdou limitující k 0,02, ale cena je když seženeš hodně levně tak za 5k Kč/m3 (Vata i EPS je na cca 15-20% této ceny.
    3) záleží podvozek od podvozku, pokud to chceš převážet, tak se musíš dostat do normované váhy podvozku a ta mude mnohem (řádově) menší než zatížitelnost té konstrukce jako takové
    4) 2,55m pak už potřebuješ konvoj a povolení pro přesun po komunikaci.

    Jdeš IMHO správným směrem, pokud postavíš novou, tak nebudeš limitovanej nedostatky těch stávajících...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: ten podvozek mě zajímá. Hledal jsem, ale nic nenašel. Měl bys tip, kam na podvozky? :)

    A obecně mám pár dotazů k rekonstrukci, neb se chystáme na "novostavbu":

    1) má smysl řešit difuzně otevřenou konstrukci resp. jak se řeší případná kondenzace vody v obvodovém plášti?

    2) jakou izolaci? Co jsem koukal, tak asi nejlepší parametry mají PIR panely s Alu reflexní folií, navíc jsou P+D, tak se s tím dobře pracuje. Kámoš z toho má nadkrokevní izolaci (160mm) a i v těch letošních vedrech měl v podkroví poměrně příjemně, což jsem v podkroví zažil vůbec poprvé :)

    3) jaká je zatížitelnost podvozku u mariny cca 9x3m? Teda, jestli se dělá takovej rozměr?
    Narážím na možnost nějaké akumulační složky (vodní nádrž, obezdívka apod.)

    4) jaký je vlastně tak max rozměr "standardních" maringotek?
    Je mi jasný, že se dá spáchat cokoliv, ale s ohledem na převoz atd.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GESTO: já se taky nechci hádat dokola, skoro mi to příjde jak kdyby jsme spolu smlouvali o ceně :-)
    Z těch fotek když se pozorně koukneš je vidět dost, stejně tak že ta hromada palubek jsou obyč smrk.

    A k tý ceně když trochu počkách budou mariny diky našemu stavebnímu zákonu zadarmo. Vem, že během pár let se jich bude muset cca 80% přemístit na stavební pozemky, většina lidí se jich bude muset zbavit a bude nabídka mnohem větší než poptávka...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Souhlas s CUKI, taky jsem nepochopil, co ma v inzeratu tak vysokou hodnotu, kdyz je to komplet na predelani. To uz je opravdu lepsi samotnej podvozek, protoze odpada prace s odstrojenim. Za 80k je to dle me vysmech. Ono kdyz se clovek dohodne primo na pile, tak to nevyjde zas na tolik penez a hlavne to bude NOVY a cisty. Ani bych nechtel videt, jak vypada ta vrchni cast pod plechem..
    GESTO
    GESTO --- ---
    CUKI: Hele a tys ji tuhle osobne videl anebo tohle vsechno tvrdis na zaklade 10ti fotek?
    Argumentace ze v rumunsku sezenes levnejsi je trochu invalid :)
    Nebudeme tady ale resit jednu maringotku porad dokola je pravda ze ta cena je trochu moc...ale treba za polovinu by pro nekoho mohla bejt fer...
    CUKI
    CUKI --- ---
    GESTO: to je právě to! Po zateplení! Jsem zvědav co by ti z toho tedy zbylo k rekonstrukci, když by jsi to chtěl zateplit. Prostě mi přijde, že je v celku jedno jestli koupit tenhle kousek, nebo nějakej jinej šrot, pokud v tom budeš chtít slušně bydlet, zbude z toho stejně jen ten podvozek.

    Jo kdyby ty žebra ve stropu byli v pořádku, to by byla jiná, ale do tohoto kousku dlouho pršelo, je to vidět nejen na tom stropě, ale i na stěnách které jsou nerovnoměrně seschlý.

    Na "předměstí" Craiovy (ale i na spoustě podobnejch míst.) seženeš lepší kousky za cca 1200 až 1500lei.
    Cirkusáci v tom totiž už dávno nebydlej. Před cca ani ne 15ti lety jsem v jednom cirkusu pár dní pobýval, tohle používaly spíše jako nouzové sklady na harampádí a podle toho to taky vypadá. Oni samy bydleli v obytňácích a karavanech..
    GESTO
    GESTO --- ---
    CUKI: Jase te neptal co a za kolik zvladnes postavit :) V tomhle by se taky dalo bydlet po zatepleni..a znova rikam ze fakt nevypada jako srot za 10ku sezenes nejvic srot podvozek a co tim se neda argumentovat muzes sehnat i nejakou sracku za odvoz a co?Nerikam ze ta cena neni trochu vyssi, ale oproti nejakejm hnusum nove pretrenejm za 50k mne to neprijde jako tak strasnej ulet jak jsi na to reagoval..
    CUKI
    CUKI --- ---
    GESTO: Podvozek se dá sehnat do 10k Kč, Když už tak bych šel do delšího. Za ty prachy tvrdím že postavím to co tam opravdu zůstane, pokud se v tom rozhodne někdo bydlet. Udělat nějakou rozumnou marinu by stálo mého případného zákazníka cca 200k Kč, ale stavěl bych něco co je rozumě izolované, tedy min dvojitá izolace cca min 15cm VŠUDE ne jen tam kam se vejde. Okna trojskla dveře. Rozvody 12V kompletní příprava na FVE. Uvnitř komplet nábytek, úložné prostory a vybavení jako je kuchyně, ideálně sprcháč a WC, rozvody vody i odpady...

    Mám kamaráda co takovejhle šrot koupil a pořád to opravoval a vylepšoval. Stálo ho to hodně času i peněz a nakonec to prodal a koupil novější, použitelnější k přestavbě.
    GESTO
    GESTO --- ---
    CUKI: Material jsem myslel celou tu marinu :) ty o tom mluvis jakoze bys za 80k postavil to samy novy coz mne prijde nesmysl imo tolik by cloveka stalo udelat ten podvozek je tak 80 k mozna vic o tom jsem mluvil. A mne na pohled z tech fotek neprijde v tak spatnym stavu aspon se to nevydava za neco co to neni jako 90% tech ostatnich kolotocarskejch...
    CUKI
    CUKI --- ---
    GESTO: Kterej materiál? ty smrkový palubky? Toho modřínu tam je troška (pokud to vůbec je modřín). A zbytek po odstrojení částí na výměnu ti zůstane de facto podvozek.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SMYSLOV: Promiň ale já tam žádný modřínový palubky nevidim :-) To na tý hromadě dám za to krk je cca 50m2 obyč smrkovejch palubek za cca 112Kč/m2. Ta málá hromádka pravděpodobně modřínovejch palubek nestojí ani za řeč. Vidim tam jen tu dubovou kostru, která bude ale stejně vesměs celá na výměnu je vidět že do toho dlouho pršelo, prostě pokud to chceš poctivě zrekonstruovat tak ti z toho nic nezbude.

    Jinak se přiznám že nemám tu touhu rekonstruovat dubovej klenutej rám, takovou marinu bych jen tak nepostavil nemám na to zkušenosti, vybavení i čas. Zajímám se o nízkorozpočtové stavby v mnohem lepším standardu (co se bydlení týče) což tahle marina není ani v jednom případě.
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    CUKI: hele napsal si, že jí člověk dokáže dát dohromady sám za takovudle cenu...
    a já to rozporuju... když dodržíš původní postup a maringotka bude mít dubovej rám a oblkad a vnitřek z modřínovejch tenkejch palubek co se dělali speciálně na lodě a mariny... tak se na 82tisíc ani nedostaneš v materiálu a to myslím jen to dřevo... ten pán nerestauruje tak, že by schnilé věci neměnil novými... o to nejde ale kde je dub je dub... atp to si zase nerozumíme :)
    GESTO
    GESTO --- ---
    CUKI: imo nesmysl, potom tvem prispevku jsem cekal ze bude tak za 200k...82k mne neprijde zase tolik. Jak pise SMYSLOV jenom ten material ma dost velkou cenu..
    CUKI
    CUKI --- ---
    SMYSLOV: Teď tě asi nechápu, 82 tisíc v materiálu? co to znamená?
    Restaurovat znamená přiblížit se co nejvíce k původní podobě a původním materiálům. To ale u mě není to samé opravovat za každou cenu materiál co už to má za sebou.

    Pro mě bude nově udělaná marina z nového materiálu která bude identická jako ta stará mnohem cenejší než rádoby restaurovaná marina na které stejně postupně vyměním všechno, ale už to nebude nikdy ono.

    Ta co je na fotce to z mého pohledu má za sebou, protože stěžejní část ten rám klenby už je zdevastovaný a amatérsky opravovaný. Je také vidět že už dlouho byla vybydlená a ponechána povětrnostním vlivům. Zajímalo by mě jak by jsi ji chtěl zrestaurovat?
    Mimo jiné tyhle cirkusový mariny se dají třeba v maďarsku nebo rumunsku sehnat v mnohem lepším stavu za pakatel
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam