• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    NYA: Bacha na to je to jen klamavá reklama, těch slavnejch 50% je z tý jejich "katalogový" ceny a v reálu to prodávaj o 30 - 40% levněji, takže z 50% se dostáváš na 10-20% slevy díky níž se dostaneš na cenu netovejch shopů. Kde si srovnatelný zboží koupíš za tu cenu běžně, bez jakýkoliv extra akce. ;)
    NYA
    NYA --- ---
    v Mountfieldu je teď nějaký výprodej, 50% z ceny na všechno asi.
    jsou tam sekačky, křoviňáky, venkovní sprchy, čerpadla, bazény, motorové pily, nářadí

    kdyby se někomu hodilo
    EMK
    EMK --- ---
    MAESTRO_007: neremcat a koupit. :)
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    MAESTRO_007: stara dobra nemka. za ty prachy skvely. ja koupil podobnou za 23k, ale ve dreve. plechy lepsi. doufam teda, ze to ma aspon nejaky dalsi okno, jinak budes mi paradni temnou kobku :]
    PEEP
    PEEP --- ---
    MAESTRO_007: dobra cena, urcite to ber
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    /ahoj... mam moznost koupit zachovalou maringotku za 30k (i s odvozem na zahradu) ..vevnitr je docela ok a jako vikendove prespani se da pouzit hned... zajima me jestli to je dobra koupe za ty penize... je to puvodne kancelar na stavby... diky za reakce (je mi jasne ze z obrazku to nejde ohodnotit, ale pro predtavu by to mohlo stacit, v cenach se neorientuju :)



    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Mám 2 u podlahy a 2 u stropu a hlavně pořád dveře dokořán. Ale na zimu nic moc, to je pravda :)
    TIKKTEKK
    TIKKTEKK --- ---
    KOOTCHA: jestli máš okýnka jinde než u podlahy, tak jako by tam nebyly, PB plyn je těžší než vzduch a drží se u země, okýnkama ho neodvětráš..
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Já jí mám teda vedle sporáku, vařim na tom denně a na jaře mi to tam smrdělo plynem, tak jsem zjistil, že mám spuchřelou hadičku, tak sjem jí upajcnul a jedu dál. Trošku jsem z vás tady dostal strach, ale o blbý odvětrání se bát nemusim teda rozhodně :)) Mám tam 4 otvírací větrací okýnka a ty jsou otevřený nonstop.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TIKKTEKK: jen propan je taky možnost, nicméně většinou velmi složitá a drahá

    pokud láhev pouze zaizoluju, tak to nic neřeší, proto musí bejt v zemi. Jinak by zmrzla taky :-(
    Uvnitř ji právě nechci a děravou k-ci vnitřku taky ne.

    PEEP: s bezpečností hazardovat nechci, vím dobře co plyn umí
    Kolik vydrží láhev netuším, já tím chci i topit: http://www.gas.cz/product/mora-top-maia-2-kw:6722/
    žádnej stupidní komín a nesmyslný přetápění malýho objemu dřevem. Ale je to vykoupeno cca 4ma lahvema navíc za rok
    PEEP
    PEEP --- ---
    CUKI: videl jsem spoustu instalaci kde to nikdo neresil a mel 10Kg lahev v polici vedle sporaku, zadne odvetravani - proste nula bezpecnost - a jeste zijou.

    Idealni je mit nejaky prostor uvnitr mariny, ktery je zaroven temperovany a spodem odvetravany kvuli uniku plynu (neni potreba dira jak do pekla), protoze kdyz ji das pod marinu, tak v zime pouzijes jenom polovinu naplne (propan).
    predstavoval bych si to jako malou skrinku nahore s otvorem pro proudeni vzduchu.
    Druha varianta je na pankace jak pisu navrchu a detektor plynu :)

    Jeste by me zajimalo, jak dlouho vydrzi 10kg lahev na vareni+peceni na velkem sporaku - my mame 2kg lahev, dvouplotynkovy vysokotlaky varic a vdycky vydrzela minimalne dva mesice a to jsme na tom varili denne.
    TIKKTEKK
    TIKKTEKK --- ---
    CUKI: co udělat utěsněnej box vyplněnej nějakou (předimenzovanou) izolací? S dvířkama kvůli výměně bomby a odvětráváním pod bombu? Podle mě by to mělo fungovat i v -20 ... kdyby bylo nejhůř, tak na zimu holt čistý propan místo PB, butan se v teplotách pod nulou neodpařuje ... já si jedu v obytňáku jen propan, celoročně ... ale je fakt, že tu bombu pak nevyměníš na každý benzínce..
    CUKI
    CUKI --- ---
    PEEP: a kam jí tedy umístit?
    PEEP
    PEEP --- ---
    TIKKTEKK:
    CUKI:
    plynova "bomba" by nikdy nemela byt pod urovni terenu, takze zakopavani neni vhodne (kvuli odvetravani)


    CUKI
    CUKI --- ---
    TIKKTEKK: jj hromadící PB je v zemi možná problém, ale na druhou stranu kde ji mít jinde? V zimě na mrazu je pak využívaní dost neefektivní.
    TIKKTEKK
    TIKKTEKK --- ---
    CUKI: prodávají se i 5m přívody, nejsou ale určený pro připojení PB bomby (popravdě nevím k čemu jsou mimo svářecích souprav apod.)
    V principu by celé vedení mělo být trubkou pokud to jde.. pokud na konec potřebuješ připojit "výměnné" zařízení typu PB bomba, pak by ta hadice neměla přesáhnout 1,5m délky a z vlastní zkušenosti ji doporučuju kontrolovat a po těch 5ti letech vyměnit, stojí pár korun.. pokud povede hadice někam pod marínu, pak bych jí dal určitě do chráničky (proti kunám, myším a dalším ničitelům kabelů a hadic).
    Já mám rozvod v obytné dodávce v oceli napojeno přes pertlovací soudky, dělá se dost i měď, o plastu jsem neslyšel. Rozvod od bomby mám 1m hadici, pak dál už trubkou k větvení na jednotlivé spotřebiče, na rozvětvení mám na každý spotřebič zvlášť uzavírací ventil.
    Bomby bych se v maríně nebál, pokud bude dost daleko od zdroje tepla/jiskry a bude mít odvětrávání pod sebe mimo obytný prostor. Což znamená, že kolem bomby v zimě potáhne, proto doporučuju dát jí do uzavíratelný utěsněný skřínky s odvětrávaným dnem.. nebo jí zakopat pod marínu jak píšeš.. ale i tak by jí dal do nějakýho boxu, už kvůli tomu aby se do vykopané díry nestahovala voda a bombě neureznul ventil, taky by jí pak možná nechtěli zpátky v plnírně když bude celá od bláta a rzi.
    Nevýhoda umístění bomby pod marínu pod zem je ta, že nejde zajistit odvětrávání bomby pokud by z ní někde trochu PB unikalo, tzn. PB se tam bude hromadit a čekat na případnou jiskru. Zas na druhou stranu nevím jak by se ta jiskra k bombě zakopané pod zemí dostala.. howg
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    CUKI: plast na na vedeni plynu uziva bezne, nevim, zda ve vsech pripadech a kdy se voli med/ocel, ale:

    ČSN EN 1555-1 - Náhled
    http://csnonlinefirmy.unmz.cz/html_nahledy/64/68375/68375_nahled.htm
    CUKI
    CUKI --- ---
    TIKKTEKK: Proč se běžně prodávají i 5m hadice když je limit 1,5m?
    Uzávěr od spotřebiče 1,5m je jasnej, prostup dál je pak možné udělat jakkoli dlouhým pevným spojem?

    Podle mě ani 10Kg láhev v marině nemá co dělat, takže bych ji umístil pod zem do výkopu kterej by alespoň trochu držel teplotu. Na to poklop a na to nějakej izolant a pytle s pískem.
    Otázkou je čím vést pevnou část. V plastu to u nás tuším ještě schváleno není.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam