• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek
    CUKI
    CUKI --- ---
    SUOTAM: Promiň, ale za takovýto blábol ti musím dát mínus. Protože se toho pak ještě může chytnout někdo další.
    Pleteš si paropropustnost a nasákavost. To jsou dvě naprosto rozdílné věci.
    A uzavřenou strukturu buněk 99% nedosáhne ani ta "ideální" z fabriky co se s ní vyplňují panely. Ty co se používají na místě mají mnohem horší vlastnosti a většinou i mnohem menší hustotu.
    Obecně by měla ta jakákoliv tvrdá pěna mít nad 90% uzavřených buněk. To ale neznamená, že jsou uzavřeny parotěsně! Ale uzavřené jsou právě jen pro tu vodu v tekutém skupenství. A to je problém. Protože pára bude izolací procházet dál. U klasických opláštěných PU izolací je dosáhnuto parotěsnosti právě tím plechem. Ale u stříkané pěny tam budeš muset udělat nějakou bariéru. U stěny je to jedno jestli tam je dřevo, tak nebude mít větší μ než cca 60-150 což odpovídá té PU izolaci. Tam ti to dokonce bude fungovat jako taková parobrzda a dosáhneš tím difuzně otevřené stavby.
    Ale u stropu, kde budeš mít pravděpodobně plechovou krytinu, zevnitř jen těžko dosáhneš lepší μ (respektive Sd) než u toho plechu. Z mého pohledu je to v rozumném měřítku neřešitelný problém a po pravdě netuším jak to vyřešit, abych měl jistotu, že se z mého bydlení nestane do pár let mykologická laboratoř. :-(
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    tahle tvrda pena je parotesna,respektive propousti max 1% vlhkosti.ma uzavrenou bunecnou strukturu,takze i po seriznuti vlhkost nepusti. na upevneni je tam rost,kterej ted neni videt,musim z nej ubrousit prebytecnou penu. zvenku bude dreveny oblozeni,taky na rostu. mozna dam dovnitr jeste sunflex folii,hlavne kvuli odrazeni tepla zpet do mistnosti
    CUKI
    CUKI --- ---
    SUOTAM: Recyklaci by jsi právě plánovat měl, na někoho ten černej petr prostě zbejt musí :-(

    SUOTAM: Ten sádroš hodně pomůže, dřevo už se tolik neprojeví, a upevňovat to do toho budeš jak? Jak vyřešíš parotěsku u předpokládám plechové střechy? Tam už si bohužel nevím moc rady, abych nesebral moc prostoru a zároveň abych tam za 2 roky neměl všude schovaný penicilin. Na stěnách máš z venku dřevo?
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    CUKI: povrch zevnitr jeste nevim nekde asi sadros,nekde drevo,parkety,prkna,dlazba..
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    CUKI: nijak ji recyklovat neplanujem,budeme v ni bydlet dokud nas to bude bavit, pak se do ni nastehuje urcite rad nekdo dalsi
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    pro akumulaci doporucuju par poradnejch sutru na kamna na zpusob sauny. nebo i obyc cihly. pro ezomaniaky klidne trochu feng-shui ;-) stacej fakt velky sutry, at se ma drak na co posadit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SUOTAM: vata i EPS se dělá od 0,031, takže to už pak takový rozdíl není. Ale hlavní výhoda je v tom, že tím vyřešíš různé problematické technické detaily a máš to zaručeně beze spár. A některé jsou i UV stabilní a tedy mohou řešit izolaci z venku a zároveň fungovat i jako izolace proti vodě.
    Jak bude finálně vypadat povrch zevnitř?
    CUKI
    CUKI --- ---
    SUOTAM: Upozorňuji právě na ty negativa, se kterými se musíš nějak poprat a nebo je ignorovat. akumulace nábytku sice taky funguje, ale kolik ho tam budeš mít? Navíc nejdůležitější je akumulovat do plochy. Šamotky kolem kamen ti v létě moc nepomůžou, ta letní absence akumulace tě bude asi trápit víc. V zimě zalezeš dovnitř a prostě budeš furt roztápět na novo.
    A malé levné bydlení je vcelku pochopitelné. Ale ne každá maringotka je k tomu vhodná. A všechny mají ten blbej nešvar, že jsou dost úzký. Kdybych chtěl maringotku předělat na trvalé bydlení, tak z ní použiji pravděpodobně jen podvozek a nebo ji zaizoluji z venku a rovnou tím vyřeším difuzi a přesah střechy.
    Ale dotaz na tebe. Co s tím plánuješ udělat až ti doslouží? Jak ji budeš recyklovat?

    TSOH: Cca o 20-33% lepší lambda než EPS (cca 0,023). Má taky mnohem větší difuzní odpor. V případě dřeva z venku by se jednalo o difuzně otevřenou k-ci. Bohužel u plechu to prostě nevyřešíš. A střecha je z plechu skoro vždy - a to vyřešit neumím :-(
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    u vaty se uvadi 0.035 - 0.045, u tvrde peny 0.023, navic vyplni vsechny skviry a mezery v mym pripade hlavne odpadlo vyrezavani slozitejch tvaru na miru slozity konstrukce maringotky
    TSOH
    TSOH --- ---
    SUOTAM: asi laický dotaz - jak je ta tl. 6 cm v porovnání s izolací minerální vata, polystyren ? Nebo jaký má součinitel tepelné vodivosti ?
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    D_B_M: jj povedlo se jim to celkem dobre


    CUKI: zajimalo by me,jak bys chtel izolovat maringotku ty, kdyz bys vzal v potaz,ze nemuzes ubirat moc mista zevnitr, abys mel kde bydlet a nemuzes pridavat moc zvenci,abys vubec nekam projel.

    co se tyce akumulacni hmoty, ta tam logicky na stenach zadna neni ,ale akumuluje i nabytek a veskery vybaveni,plus treba samotky kolem kamen atd

    je treba si uvedomit,ze se jedna o maringotku,tam se s kompromisem pocita,zase je 10x levnejsi nez dum.
    CUKI
    CUKI --- ---
    D_B_M: Co se týče izolace z vnitřní strany, tak je to jedna z mála fungujících možností, které se u maringotky dají vůbec použít, vzhledem k její vnitřní šířce a výšce. Má to ale nejedno ale.
    1) nedá se bezpečně použít u plechových variant. (obecně ty jsou na jakoukoliv rekonstrukci velmi nevhodné)
    2) čím a jak to zakryješ?
    3) Jak se pak taková maringotka bude dát recyklovat? Což je asi pro mě ten největší problém.
    4) to co použiješ v bodě 2 bude tvá prakticky jediná akumulační hmota.
    Upravoval jsem kdysi jeden takto upravený lodní kontejner a museli jsme to celé pokrýt SDK a vylít betonovou podlahu, aby se v tom dalo topit elektrickým přímotopem, pokud tam budou kamínka, tak ten šílenej efekt nestálých teplot u maringotky bude ještě mnohem horší, než když se nezaizoluje.

    Zatím jsem nepřišel na to jak tu pěnu rozumně použít :-(
    D_B_M
    D_B_M --- ---
    SUOTAM: to vypada rozhodne zatim nejlip ze vsech pokusu o foukanou izolaci do kary/maringotky, co jsem kdy videl..tesim se, az to uvidim nazivo..
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    izolace:




    strikala to firma http://www.inteizol.cz/ , poptaval jsem to u nekolika firem, tihle meli polovicni ceny a v porovnani s autem co si nechal u jiny firmy strikat znamej, je vysledek podstatne lepsi.

    m2 vysel i s dopravou a jejich centralou na 353 bez dph, tloustka 6cm
    CUKI
    CUKI --- ---
    PHRASE: Přes ty všechny nevýhody, co zde byly i nebyly řečeny. Hlavně přesah střechy, absence odvodu vody, titěrné okna (světlík beru spíš jako mínus) a mnou neoblíbené překližky,... přes to všechno to má něco do sebe. A tvar má nějaký smysl, protože je uzpůsobený těm válcovaným svitkům plechu... Za mě je v tom pokus o něco nového a nejen maringotka na 1000 a jeden způsob.

    Otázkou je co je tam v reálu k-ně? Přijde mi že se tam nemůže vejít rozumná izolace, což v kombinaci s těmi světlíky a střechou přes přesahů, je docela problém. A ty plachty jsou pěkné tak na oko fotografa, tohle nemůže ustát sebemenší poryv větru.
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    TSOH:
    1) Světlo - dva světlíky nahoře mi přijdou jako docela hodně světla, na takto malou stavbu
    2) Déšť - Netušíš, co je pod tím fasádním dřevem, i bych i čekal, že tam bude taky oplechování a dřevo s podfukem. Navíc je to očividně opalovaný a třeba i modřín = prakticky nesmrtelný a hydrofobní.

    Co dále? Mě na tom maximálně sere, že to není symetrickej bobek, ale to je holt otázka designu.
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    Tak ono to neni asi urceny pro trvaly bydleni, ty mouchy by se vychytaly :)
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    PHRASE:
    TSOH: souhlas s TSOHem ale je to teda krásný, mýmo oku to hodně lahodí
    TSOH
    TSOH --- ---
    PHRASE: Zajimavej tvar... škoda, že si neumí hrát s vodou... nemá to žádný okap (asi by to bylo rušivý nebo co :) ). Zrovna tak přesah střechy - takhle všechna voda pujde rovnou na dřevo... a malá okna/málo světla v interieru... jako na pohled pěkný, ale vidim tam hodně much (z hlediska praktičnosti)..
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    maringotka Černá fazole
    https://www.janosik.cz/homepage/5281id/maringotka-cerna-fazole/

    Maringotka +Cern8 fayole, autor: Krištof Kintera. Pěkný

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam