CUKI: ta statistika takto vypadá děsivě. mě teda spíš zajímá, jaký podíl na těch otravách mají zdroje na tuhá paliva v obytných prosotorách a jaký třeba nezrevidované nebo jinak odbyté vafky třeba na TUV nebo jako solo topidlo v místnosti. Protože lidí, co topí primárně tuhými palivy v obytných prosorách je imho naprosté minimum. udělat si jednou za týden romantiku u krbovek není primární zdroj tepla. atd. atd. ale to odbočuju. a tu pohádku o brácení tahu plnohodnotného komína bych prosil taky rozvést. já neříkám, že když ti na teplý komín sedne sova, protože se chce ohřát a tobě to začne padat zpátky do místnosti, se nemůže stát. ale není to to samé jako inverze. inverze je u nás 4 z pěti měsíců, kdy se tu topí. i když sem měl totálně zasrané komplet spalinové cesty (včetně útrob sporáku) tak, že sporák už při sebemenším vánku dýmyl do kuchyně, tak zavřený pořád táhnul. za to ti ručí kominík, který ti postaví komín podle požadavků výrobce kamen nebo kamnáře. atd. prostě mi přijde úsměvné, jak na jednu stranu hlásíš, jak topení pevnými palivy odsuzuješ, nejlepší komín je ten, který neexistuje apod. a na druhou stranu se pasuješ na odborníka, který hrozí, že když ti netěsní petry, tak určitě do rána pojdeš na otravu CO.
a další věc, kolik kamen s externím vzduchem konkrétně znáš? a ten cenový rozdíl za takovou "prkotinu" už podle katalogů zas taková prkotina, jak to prezentuješ (připlatit si pár korun), opravdu není. opravdu je nekoupíš za bůra v obi jako to, o čem se tu vede řeč. krom toho, ten vzduch musíš taky mít odkud přivádět. atd. atd.
na druhou stranu udělat pod kamnama v maringotce malou díru, kudy přichází čerstvý vzduch na spálení nejkratší cestou do kamen (a může tudy odejít CO nebo CO2) není taky žádná raketová věda. a ta díra stačí fakt malá. odtah ze sporáku máme 120 průměr a přívod hlavního vzduchu má plochu bajvoko tak 5 cm2.