• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NECROMANNFC - Near field communication
    KEJML
    KEJML --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: Hle, další majitel N9. Používáš NFC ještě k něčemu dalšímu, kromě načítání si vlastní vizitky? :)
    WAKI
    WAKI --- ---
    Zdravim muze mi prosim nekdo z vas vysvetlit rozdil mezi Sony NT2 Xperia SmartTags NFC čip a Sony NT1 Xperia SmartTags NFC čipem?
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    MAIMONIDES: tak, jen bych doplnil, ze uprostred - mezi bankou a operatorem - je vetsinou dalsi bazmek pro secure komunikaci.. napr. nase firma na to ma tohle:

http://www.gemalto.com/telecom/linqus/mfs/mobile_nfc/index.html
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    MAIMONIDES: ad nekompatibilita: jak to? myslel jsem, že to funguje jako s XML, prostě zapíšeš nějak otagovaná data a je na každé aplikaci, jak si je interpretuje.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: No, vizitka je pěkná, ale kompatibilita bude kulhat. Můj telefon jí nenačte.

U plateb máš pravdu napůl. To musí řešit banky a operátoři, protože jinak než pomocí operátora to bezpečně neuděláš.
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    MAIMONIDES: náhodou, já mám třeba NFC vizitku, hlavní výhoda je cca 6x rychlejší načtení kontaktu do telefonu, než v případě QR kódu (alespoň na N9). ale jinak s těma platbama, hlavní problém u jiných transakcí, než jsou mikroplatby, je požadavek bankovní licence a ten něco stojí, nebo je ještě teoreticky možné se dohodnout s existujícíma bankama, což ale u nás v praxi moc nelze :)
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    MRAKY: Naopak, nfc je nadmnožina rfid.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Podarilo se mi vyzkoumat a zprovoznit spousteni libovolne aplikace na Windows Phone 8 telefonu pomoci NFC tagu:
    How to launch app using NFC tag on Windows Phone 8? - Stack Overflow
    http://stackoverflow.com/questions/13534571/how-to-launch-app-using-nfc-tag-on-windows-phone-8/13535811#13535811
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    FURYAN: nfc je soucast rfidu...
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    Nj, ale na to preci neni nutny NFC, na to staci jakykoli RFID "cip" preci...
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    hmm ted jsem koukal na
    Android Appliances From Touch Revolution - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=ouP-CgLfANw

a to by bylo fajn vyuziti... lednicka automaticky rozpozna vlozenou potravinu a hlida dobu spotreby
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Tak uz vse vyreseno, domluvil jsem se s kolegou na Twitteru a sesli jsme se, Tagy byly za 5 minut naformatovane a uz je mohu v pohode cist a zapisovat s moji HTC 8X... ale teda shanet Android kvuli tomu, abych mohl pozuivat tagy na WP8, to zas neco v Redmondu nedomysleli
    ADAMFC
    ADAMFC --- ---
    MRAKY: tak reklama, o který mluvim, byly například "regály" o straně 30x30 cm, takže stejně u toho stojíš na blízko.. ale to je fakt jenom příklad.
    Ty to můžeš udělat třeba jako hru, kdy po městě budeš hledat dva schovaný výrobky - takovou bojovku. Něco podobnýho udělali ve velký británii na promo google maps nebo něčeho - jelo to skoro rok. Tam si teda potřeboval počítač a luštil si příští lokaci dalšího klíče. Ale když schováš někde do omítky, nebo na lavičku - tak je to super. Navíc principem tý hry samozřejmě je dostávat z lidí informace, takže tam dáš čtečku, která zaznamená tvuj pohyb, uvidíš kdo participuje atd atd...
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ADAMFC: no stale je to proti nfc ( ktere chce vzdalenost v cm) hodne
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    ADAMFC: jo jooo, jasny, sem tam mi lidi nahazou do posty a ruzny socialni site vselijaky viraly. :)) Stejne tak na me vyhledavace "cílí" misto toho, co skutecne hledam, tuny sracek, ale uz jsem si zvykl na to, ze proste ziju v dobe, kdy nejvic vydelaj ti, kteri se snazi ostatnim agresivne nacpat vylesteny prdy s nulovou hodnotou :)
    ADAMFC
    ADAMFC --- ---
    MRAKY: v metru malokdy beres QR z dalky.. Ja osobne sem to snad nepouzil dal jak na pul metru a to jeste jen proto, abych to zabrall
    FURYAN: ja ti zarucuju, ze si soucasti nejaky reklamy a ani o tom nevis. Uz jen tim, ze mas telefon treba :)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ADAMFC: no jenze nfc ma maly dosah. QR esi clovek muze vyfotit z dalky
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    Jedno prakticky vyuziti me napadlo - platba MHD presne dle poctu projetych stanic. At system domysli jini, ale pokud jedu jednu stanici, nechapu, proc platim 24 korun, kdyz muzu platit 3 kacky. Pipnu se pri nastupu, pipnu se pri vystupu. Vymastino :)

Co se tyka reklamy, asi to pro hodne lidi muze byt zabava. Ono ostatne ten posun
    reklamy smerem k zabave probiha uz i u nas.

No, se mnou to bude tezsi - nactenych QR kodu - 0, blokovano reklamy - 100%, radio neposloucham, v TV mam zaply vyhradne kanal HDMI1, a tam reklamy nejsou, asi nejsem cilovka :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Dorazily NFC tagy z eBay, ale jak jsem zjistil, tak nejsou naformatovane a WP8 umi pracovat jen s tagy naformatovanymi na standard NDEF, takze mam doma ted 12 drazsich nalepek, dokud mi je nekdo nenaformatuje.

Neni tu nekdo s Androidem, co ma NFC? Umi Android naformatovat NFC tagy?
    https://skydrive.live.com/?cid=95288b89ae491155&id=95288B89AE491155%21578&sff=1
    ADAMFC
    ADAMFC --- ---
    Jako člověka, kterej dělá v reklamě, mě napadlo nahrazovat NFC tagem QR kódy, který se sice začali používat docela hojně, ale sem hodně skeptickej k jejich bezpečnosti (každej blbeček si může vytisknout plato QR kódů, přelepit s nima plakáty alzy v celym metru a přesměrovat uživatele kamkoliv bude chtít - u toho NFC je pozitivní ta cena, která je vyšší než u QR.

Obecně ve svym oboru v tom vidim velkej potenciál v reklamě - kdo zaznamenal mall.cz kampaň v metru, že ste si mohli objednat kávovar přes QR kód. Tak si to přes NFC objednam a zároveň si to u čtečky na stejnym plakátu zaplatim. Tohle třeba u nás neni nic moc, ale kampaň, kterou udělalo tesco v korei (kde si lidi objednávali po cestě domu jídlo), tak to bylo hodně fajn..

Neni to zatim moc objevný, ale rozhodně to má velkej potenciál pro vtahování lidí do interakce s prodejcem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam