Tak jsemn si procházel včera net a snažil jsem se najít jakjá je idální kombinace HW pro hru PS2.
Takže pokud se budu držet FullHD rozlišení a Ultra detailu se zapnutým GPU Physixs.
CPU : Core i5 - 3,5GHz (přetočené na 4GHz, ale není podmínka)
VGA : Tady je minimum GTX 680 1GB VRAM. Doporučována je 780, ale co jsem vysledoval, tak 680 stačí. 580 a nižší, již na tomto rozlišení v tomto nastavení nestíhají.
RAM : 8GB, ale moje zkušenost a co jsem dále vytsledoval stačí i 6GB. jakmile, ale máte méně, jak 6 GB, opět již na toto nastavení nemáte výkon.
HDD : kapacita je jedno, ale základem je 7200 otáček, nejlépe nogreen serie s co největší cashe. SSD je sice fajn, ale není podmínkou a co jsem viděl, plotnový disk neznamenal spoždění v FPS.
Při této HW sestavě se Vám FPS budou pohybovat i ve velké bitvě kolem 32 - 60 (32 bylo minimum, níž to neklesá !). Což je na plinulé hraní dostatečné.
Zaznělo tu a i odemně, že ideální je mít 60 FPS. Stále si za tím stojím, ale pokud Vám FPS nepadají pod 30 hra je v klidu hratelná.
Já sem hodím ale svůj postřeh.
Moje sestava je :
CPU : i7 930 2,8GHz (přetočená na 3,9GHz)
VGA : GTX 680 2GB VRAM
RAM : 6 GB
HDD : SSD
Rozlišení : 1920x1200 (je nepatrně vyšší, než FullHD) a druhým monitorem 1920x1080 FullHD
Na této sestavě mi FPS na Ultra bez GPU běží 24 - 50 FPS ve velké bitvě.
Přemýšlel jsem, kde je problém, proč jiným to na obdobné sestavě běží lépe a mě né. Jediné 2 rozíly které tam mám jsou :
1. 2x monitor s rozlišným rozlišením
2. mám starší CPU
Podle reakcí co mám od lidí z Mumble a kteří mají novější CPU a přitom třeba horší grafiku, jsem dospěl k názoru a přesvědčení, že moje stará i7 nepodporuje některé funkce, které PS2 využívá u CPU a mají je až nové i5 a i7. To vše mi potvrzují diskuze na netu a videa, která jsem včera procházel.
Nedalo mi to a včera jsem si hrál s taktováním CPU a nastavováním grafiky ve hře. Moje resůmé bylo, že při defaultní frekvenci CPU 2,8GHz byl rozdíl v FPS minimální oproti přetaktování na 3,9GHz. Domnívám se tedy, že PS2 využívá některé nové funkce v CPU, které starší modely nemají.
Jaké jsou Vaše postřehy ?