• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    ZACATEK

    Me se dvojcata narodila o dva a pul mesice driv, nez mela. To je asi prvni vec, ktera je u dvojcat dost casta. V tele mamy jsou vetsi napnelismy, takze se castejc neco urve, praskne ci protrhne. Nastesti dnes doktori umi zazraky, takze se zas az tak neni ceho bat. Ale stejne jsem byl pokadenej az za usima :)

    Kazdopadne jsme je meli doma o mesic driv, nez bylo planovano a muj pohled na vec je z tohoto hlediska zkreslenej. On totiz ten prvni mesic byl dost snadnej. Deti spaly, po trech hodinach se vzbudily, tak jsme je prebalili, zena s nima zacvicila Vojtovku, dostaly najist (Simon z prsu moc neumi, proto ho krmim ja flaskou, Anicka si da z prirodniho zdroje) a mimina zas hned usnula. Na takovyto rezim nebylo tezke prejit - jen ten spankovy deficit nas ze zacatku dost unavoval.

    Postupem casu se ale rezim narusil, protoze decka byla cim dal akcnejsi, urvanejsi a vyzadujici pozornost. Coz je samozrejme dobre, ale taky mnohem narocnejsi.

    Pracuju z domu a zena se snazi pres den me rusit co nejmene, abysme neposli hlady, ale i tak se casto stane, ze proste rvou obe zaraz a ja musim opustit praci a jit kolibat, dudlat, zpivat a tim uklidnovat jedno z deti, zatimco se zena stara o druhe. To je vzdy prace minimalne na hodinu a s naprosto nejistym vysledkem. Nektere dny jsou lepsi (decka je cele prospi) a jine nekonecne, kdy se k praci v podstate nedostanu. Dost zalezi na tom, jak se mama vyspi. Kdyz spatne, je to zly - malo mlika, podrazdeni a zoufalstvi. V takovym pripade proste musi nastoupit tata a postarat se (nejlip dat je do kocarku a tri hodiny s nima trajdat po venku).

    Nicmene nemysli si, ze se v noci vyspis (teda pokud tvoje zena nezvladne kojit / krmit obe zaraz), protoze se vetsinou budi zaroven a to tak, ze s revem. Takze se priprav, ze budes vstavat co tri hodiny a z tech minimalne hodinu stravis prebalovanim, pripravou jidla, krmenim, odrihavanim a uspavanim.

    Jak jsem psal uz drive, zena se v noci stara o Anicku a ja o Simona (probudi me plac, tak vstanu, sebehnu po schodech do kuchyne, ohreju v rychlovaru pul hrnku vody, strcim do nej odstrikane mliko z lednice (popripade alternativa s UM), postavim ho do toho hrnku s horkou vodou, popadnu kojici lahvicku, donesu to nahoru, vyndam dite z postylky, vybalim ze zavinovacky, prebalim (kdyz se behem toho pocura, tak prevlecu). Behem te doby se mi ohreje mliko, preliji ho tedy do kojici lahvicky, sednu s deckem na kraj postele, nandam bryndak a 10 minut koukam, jak pije a snazim se pri tom neupadnout do komatu. Potom ho dam do sprimene polohy a placam ho po bedrech, dokud si neodrihne. Nasleduje cast, jejiz doba trvani je promenna - uspavani. Zalezi na tom, jestli ma dite prdy, jestli se mu chce spat, jestli mu obvykla davka stacila a jak je na tom to druhy. Obcas se stane, ze neusne az do dalsiho jidla a to ty pak vetsinou taky.

    Jak jsme si to doma usporadali? Zatim spi oba v jedne postylce. Doted spaly vedle sebe, ale jak se nafukujuou, zacinaji se vzajemne rusit a tak je davame nohama proti sobe do protilehlych rohu. Jednu postylku mame v loznici na noc a druhou dole v pokoji pres den. Predpokladame, ze za par mesicu uz se do jedne postylky nepovejdou a tak jsme koupili ohradku 130x140, kterou dame dolu a nahore bud dve postylky. U postylek mame komody a na nich prebalovaky, abysme je nemuseli moc prenaset. To jsou v podstate vsechny bytove upravy, co jsme udelali. Doporucuju velikou pohovku naproti televizi, protoze budea travit hodne casu kolibanim ditete a po uspani se hodi ho mit kam odlozit. Prenaseni do postylky ho vetsinou zas vzbudi.


    CESTOVANI
    kapitola sama o sobe. Vzdy si vyhradte alespon hodinu a pul predtim, nez chcete vyrazit. Obzvlaste v zime je treba deti hodne nabalovat a protahnout ty jejich telicka tema uzkejma otvorama obleceni je obcas dost na dlouho. Navic se jak na potvoru urcite zrovna pokadi/poblijou a je treba zacit znovu.

    Pokud jedes autem, jsou treba, samozrejme, autosedacky. Koupili jsme z druhe ruky (zrovna u autosedacek nema moc smysl kupovat nove) Romer, ktere by mely byt jedny z nejkvalitnejsich. Samozrejme zalezi na tom, co mas za auto, ale nam se vzadu do oktavky vejdou tak akorat ty autosedacky a jeden hodne hubenej clovek. Predtim vzadu jezdil pes, toho ted vozim pod nohama, coz by se policajtum asi nelibilo a ja jen doufam, ze nikdy nebudem bourat, protoze bych mel mrtvyho nejlepsiho pritele a zlamany nohy. Co se da delat, na vetsi auto ted nemam.

    Vetsinou se hodi vozit i kocarek (hlavne do nemocnic), protoze tahat deti v rukou je ponekud neprakticke, pokud mas nekde cekat. Vzdy s sebou mej termosku s teplou vodou, nejake to mleko (at uz prirodni, nebo umele), pleny (latkove i jednorazovky) a vlhcene kapesniky (pokud se dite pokadi, je treba to necim ocistit). Pak pochopitelne zavinovacky, nebo aspon deky, do kterych je zabalis, kdyz je nekam prenasis.

    Kocarek doporucuju kvalitni. My jsme ho vybirali dost dlouho. Slyseli jsme spoustu nazoru a vetsinou prevladal ten, ze ten kocarek moc nevyuzijeme, protoze se nikam nevejde a spatne se s nim jezdi. Nicmene vsimli jsme si, ze nam to vzdy rikaji lide, kteri maji kocarek nekvalitni. Nakonec jsme jeli na vystavu, kde jsme si mohli osahat veskerou konkurenci a rozhodli se pro to nejlepsi a pochopitelne i nejdrazsi:
    Easywalker Duo Plus | Kočárky Daniela
    http://www.kocarky.cz/kocarek-easywalker-duowalker-plus.html

    Ukecali jsme hodne velkou slevu, takze jsme ho meli i s korbickama, fusakama a plastenkou za 22500,- Ve vysledku to bude asi levnejsi, nez kupovat alternativu z druhe ruky na zimu a na lato sportak, ktere by dohromady staly nakych 17000,- ale po doslouzeni bych prodal jen ten novy sportak za par fufniku. Takhle verim, ze za easywalker dostanu na aukru aspon 16000,-, takze to nebude ve vysledku tak hrozna palka.

    Uz ted nelituju, ze jsme ho koupili. Kocarek je to skvelej. Jezdi sam, zataci na miste, projde 80tkama dverma, slozim a nalozim ho za dve minuty. Korbicky se daji oddelat opravdu velmi snadno a dobre se v nich deti nosi. Takze kdyz se vratime z prochazky, sundam je z kocarku i v korbicce a oni treba jeste hodinu spi. Kdybych je vyndal, tak se okamzite vzbudi a rozervou. Samozrejme spani v kocarku je individualni, ale na my deti to plati uplne uzasne.


    OBLECENI
    Na doma se nam osvedcily rozepinaci bodicka a overaly (body je bez nohou zapinani cvockama na rozkroku, overal je na cely telo, zapinani taky na rozkroku a na nohou). To jen rozepnes, pretahnes pod lopatky, vymenis plenu a je hotoov. Na ven sundam overal, nandam puncochace (uzasne udrzuji teply nohy), kalhoty, nejake tricko s dlouhym rukavem, mikinu a bundu. Cepici, rukavice (na ven teplejsi, doma obcas nosi i tenke, kdyz maj studeny ruce) a dite je pripraveny do zimy :D

    Pokud budes mit jednovajecny dvojcata, tak te lituju. Simon je podstatne vetsi, nez Anicka, takze kdyz z neceho vyroste (coz se stava tak jednou za ctrnact dni), nosi to jeste Ani. Spravne mnozstvi oblecku se doctes na chytrych webech, ja jen zkonstatuju, ze toho mame plnou skrin. Aktualni obleceni mame v komode pod prebalovakem, abysme nemuseli chodit porad do skrine. Vetsinou menime obleceni jednou denne, ale obcas i trikrat, kdyz se stane nejaka "nehoda".

    Za obleceni uz jsme par tisic dali a to jsme novyho nakoupili fakt minimum. 95% je obleceni z druhe ruky. Deti z toho totiz vyrostou fakt za par dni a nemaji sanci to obnosit. Proto IMHO nema smysl kupovat nic novyho, leda byste si chteli udelat radost. V obchodech to taky stoji nehorazny prachy... za cepicku das 150kc jen to fikne.


    PLENY / HYGIENA

    V porodnici dostavaly deti plenky Happy velikosti 0, protoze byly fakt malickaty. Kdyz jsme se vratili domu, zkouseli jsme Huggies, co nam dali pribuzni a proti tem Happy to byl des a hruza. Mnohem hur saly, kdyz na ni clovek po trech hodinach sahnul, tak byly vlhke. Pampers dopadly uplne stejne a tak jsme se vratili k Happy, se kteryma jsme naprosto spokojeni. Krasne sedej, nemackaj se, vyborne sajou a kdyz clovek sleduje slevy, vyjdou stejne draho, jako konkurence.

    V akci jsme nakoupili nejakych 14 baliku jednicek, coz vyslo tak akorat. Simon uz z nich vyrostl, ale Anicka je jeste pouziva, i kdyz uz by taky mohla prejit na dvojky. Uz nam zbyva, myslim, jen posledni balik a pul, takze to vyslo idealne. Menime je v podstate kazde tri hodiny, to znamena 7 plen na den. Samozrejme je to +-, protoze se nekdy deti prospi a vyuziji jich jen 6, ale mnohem casteji je to vic, protoze je prece nenechas lezet v hovinku, zejo...

    Po kazdem pokadeni se hodi namazat zadek mastickou, aby ses vyhnul drazdivym vyrazkam. Doporucuje se vzdy umit zadek pod kohoutkem, ale ma zkusenost rika, ze vetsinou staci vlhceny ubrousek (respektive tak 6). Staci byt dost peclivy a vycistit vsechny zahyby. Je to urcite dano i tou plinkou. S tema Huggies to byl des a hruza, protoze meli hovna az za usima :D

    Koupeme dvakrat do tydne. Kdysi se doporucovalo kazdy den, ale prijde mi, ze to je nesmysl. Zkouseli jsme to taky a deti mely vysusenou kuzi i kdyz jsme olejovali co to slo. Takhle maji plet hezkou a jsou porad pekne vonavy.

    by AVATAR



    Proč je hezké mít dvojčata??
    Na dětském hřišti a v parku budete za hvězdu.
    Vaše děti budou mít báječného kamaráda dříve než se narodí.
    Dvojčatům se nevyrovná nejzarputilejší trenér fitness. Zaručují: redukci hmotnosti, zlepšení fyzické kondice a přibírání svalové hmoty.
    Je Vám smutno? Jděte na procházku - dvojčata přitahují lidi jako magnet.
    Nemusíte utrácet majlant za interaktivní hračky. Dvojčata jsou sama interaktivní až až.
    Je pravděpodobné, že nemáte třetí ruku. Přesto se ji při péči o dvojčata naučíte ovládat. Zázrak?
    Je mnoho dobrých důvodů, proč se s někým začít kamarádit. Sdílení radostí a strastí rodičů dvojčat patří mezi ně.
    Nuda? Tak na tohle slovo můžete zapomenout.
    Každý dobrý personalista by měl vědět, že ten, kdo zvládá život s dvojčaty, dokáže zorganizovat kdekoli, kdykoli, kohokoli a cokoli.
    Máte-li dvojčata, máte univerzální výmluvu pro příležitosti, kdy nemáte: uklizeno, navařeno, načesáno, když jdete pozdě, dáte si čokoládu navíc atp.
    Výhoda dvojčat je, že to nejsou trojčata. ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam