• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.


    Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

    odkazy na blogy a stránky na nástěnku

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    BURAN
    BURAN --- ---
    77WHITE: hm, resi se to proste nejakym ojebem, soupacky, ktery jsou porad otevreny... protoze to je proste byrokratickej predpis, uplne zbytecnej, jako ty soupacky :)
    a koupelna s WC hned u loznice mi prijde jako prakticka vec, zvlast v samostatnym dome, kde kazdej prostor musis vytapet.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    77WHITE: Odkdy to platí?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    BURAN: no jasný, to platí pro novostavby. A řešíš to tak, že dáš do chodby šoupačky, který sou furt otevřený. Mě osobně to ale přijde zcela správný.
    VXP
    VXP --- ---
    BURAN: on musi byt hajzlik i dvoje zaviraci dvere od mistnosti kde se ji/pripravuje jidlo... a v mnoha restauracich tomu tak neni... :)
    BURAN
    BURAN --- ---
    co se tyce nalezitosti stavby pro "bydleni", vzpominam si ted, rikal mi projektant co mi kreslil podkrovi, ze mezi WC a obytnou mistnosti musi byt alespon 2 dvere, tj. nejde mit koupelnu se zachodem hned vedle loznice (jsem chtel, prijde mi to prakticky). proste hajzlik _musi_ byt pres chodbu.
    tudiz vetsina tech mini projektu co tu vidime by stejne neslo zkolaudovat pro stale bydleni!
    byrokrati...
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    ale to je samozrejme extrem!
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    GREGI: na cokoliv co obyvas a nema to kola ve smyslu ze to prijelo na zahradu a muze to odjet a je to vpodstate neco jako obytny automobil tak musis mit minimalne ohlasku.. takze kdyby si chtel bydlet dejme tomu v krabici 2x2m tak by si to mel správně ohlasit jako obytnou "stavbu"
    GREGI
    GREGI --- ---
    a co maringotka a k ni pristavenej kontejner? je to pak mobilni nebo ne?
    BURAN
    BURAN --- ---
    musim teda rict, ze ty predpisy jsou PEKNE PRISNY !
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    BURAN: :D
    BURAN
    BURAN --- ---
    ROBOOTEK: kua ani reaktor tam mit nemuzu bez ohlaseni :/
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    :)) no asi vpostate jo ale to je otazka jestli to zas neni docasna stavba treba a ta ma zas jiny podmínky..

    nicméně

    kdyz se vejdes do tohodle tak to nemusis ani ohlasovat.. ale bydlet v tom "nesmíš"

    1. stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o jaderná zařízení;

    pokud ses do 150m2 staci ohlaska ale k tomu uz potrebujes plno vyjadreni a povolení včetně souhlasu sousedů, vyjádření napojení na sítě komunikaci atd. viz § 104 Jednoduché stavby, terénní úpravy a udržovací práce vyžadující ohlášení v tom článku a níž..

    BURAN
    BURAN --- ---
    ROBOOTEK: tomu stavebnimu zakonu tedy podleha absolutne cokoli, co nekde postavim, a ma to vic jak 25m2? treba obrovskej stan?
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    tady:

    Stavební zákon - Část IV. - Hlava I. - Díl 1. - Povolení a ohlášení
    http://business.center.cz/business/pravo/zakony/stavebni/cast4h1d1.aspx
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    BURAN: no stavebnií zákon řiká že pokud zastavíš víc jak 25m2 tak už je to stavba
    BURAN
    BURAN --- ---
    ja myslel nomalni kontejner, neupravenej a nezasitovanej.
    nebo nejakou jinou velkou bednu.

    vite nekdo, od kdy je vec stavebni dilo?
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    77WHITE: no prave hlavní půvab je v tom že to můžeš dle potřeb rozšiřovat..přistavovat a rozhodně s menšíma zasahama jako do dřevostavby nebo domku z cihel.. jenže veškerej půvab právě padá s tim že to stejně spadá do staveb. povolení.. tim pádem už je opravdu lepší si dát na zahradu obytnej nákladák a může bejt po tom každýmu hovno :) ale kontejner polozenej na základovou desku už neokecas :/
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ROBOOTEK: aha promiň :) No je to prostě životní styl, taky si myslim že malá dřevostavba tě nevyjde o tolik dráž a má určitě lepší vnitřní klima jak neprostupnej kontejner, ale zase když se podívám např na tohle http://www.youtube.com/watch?v=xqLg3Mxnqrc tak to má nezpochybnitelnej půvab :)
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    BURAN: no dat si to tam samozrejme muzes do toho nikomu nic neni ale aby si v tom pak legalne bydlel uz je vec druha.. prave by me zajimalo co a jak by resili kdyby to clovek zacal obyvat a tim ze do toho udelas okna napojis to na site atd tak uz je z toho stavba ale je to prave sporny.. co je komu po tom v cem chces bylet.. ale zname jaky dokazou bejt sousedi kdyz se jim neco nelibi.. viz ta kauza monovanyho altanku s bauhausu kde soused postval stavebni urad protoze uz to bylo rozmerove o neco vetsi.. ale byla to posrana skladacka tak si predstav jak by se tvaril nekdo takovej na bydleni v kontejneru..
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    BURAN: Až tě soused práskne tak jo. Z wiki výtažek ze zákona: "Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání. Dočasná stavba je stavba, u které stavební úřad předem omezí dobu jejího trvání.". Pokud tvůj nad 25m^2 kontejner bude určenej a upravenej na obývání (a to je zákonem taky definovaný), např vyříznutý okna, tak uz to splňuje výše vypsaný.
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    77WHITE: s architektem neni problem sam do toho delam :))
    ..vsak to pisu ze to bohuzel neni tak jednoduchy jak se na prvni pohled zda a ze ta vyhoda toho snadnyho smontovani + pripravy na bydleni + usazeni na pozemek a penez bohuzel diky tem urednickejm oserum pada.. nehlede na to kdyby to chtel clovek cely jet pres hypoteku treba
    BURAN
    BURAN --- ---
    77WHITE: no tak to je zjevnej ojeb z jeho strany, ze ano. sklad dreva ve tvaru domu :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam