• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    ESKALA
    ESKALA --- ---
    JENDAR
    JENDAR --- ---
    EVUSE
    EVUSE --- ---
    77WHITE: no počítali jsme, že nejdražší položky by byly dřevo, sláma, folie na střechu a pec, která by se případně dala nahradit kamny, kdyby náklady šplhaly. jinak by bylo stavěno svépomocí, voda vedena jednoduše z průsakové jámy, čistička kořenová svépomocí vybudovaná. jinak omítky ze zeminy z pozemku, musel by na to samozřejmě někdo mrknout, ale vypadala na to vhodně. teď nevim, snad jsem na nic nezapomněla.
    EVUSE
    EVUSE --- ---
    BURAN: tomu samozřejmě rozumim, jde o to, že když člověk staví ekodomeček o malých rozměrech, na pronajatém pozemku, je asi jasný, že to zrovna nebude člověk, co zaplavuje ulice horama aut. a navíc vyžadují garáž zastřešenou, nestačí, že by na případné auto bylo na pozemku vyhrazené místo...
    BURAN
    BURAN --- ---
    EVUSE: v Praze se to da pochopit, tam uz je aut na ulicich dost.
    NGANASAN
    NGANASAN --- ---
    NGANASAN
    NGANASAN --- ---
    NGANASAN
    NGANASAN --- ---
    NGANASAN
    NGANASAN --- ---
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    mě by spíš zajímal ten rozpočet, domek nad 25 metrů za 150 tisíc?
    EVUSE
    EVUSE --- ---
    jo a ještě ta garáž musí bejt napláclá na ten domek, nemůže být někde zvlášť...
    EVUSE
    EVUSE --- ---
    je to prej nový nařízení, ale asi se to týká jen tý Prahy, taky jsme argumentovali, co když auto nemáme, odpovědí bylo co není, může být, kdo ví, jestli třeba za 3 roky mít nebudem...tak to radši berou plošně bez rozdílu. no blbost.
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    to je pakarna fakt takze clovek co ma pozemek chce bydlet nevlastni auto ani ridicak tak musi mit garaz nebo vycleneny stani pro auto..!!!

    ze se jeste necemu divim
    EVUSE
    EVUSE --- ---
    M4DLENKA: no hele divila byses, ale chtěli po nás normální zastřešenou garáž se všim všudy. tak nevim, kde je pravda. prej jsou to nový předpisy. každopádně jsou i nějaké výjimky, ale nějak se jim nezdálo, proč bychom zrovna my měli být výjimka.
    jinak ohledně té KČOV byli jsme i za vodohospodářem a je tam potok a to se mu zdálo jako lepší varianta pouštět to do potoka, páč to pak nejde do spodních vod, to by se mu zas moc nelíbilo.
    a tak šťastnej člověk nejsem, naopak nás od toho všichni odrazovali, pozemek máme pronajatej, kdyby byl náš, asi jsme trochu jinde:).
    no nevypadalo to nemožně, nicméně miminálně složitě a zdlouhavě a to nám nějak přišlo, že k tomu nepatří, každopádně to vypadalo dráž, než jsme chtěli a taky bychom museli ustoupit z našich představ...
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    EVUSE: myslim ze garaz nebude ten nejvetsi problem .. predpisy pozaduji misto pro parkovani na vlastnim pozemku, ccz nemusi znamenat garaz... jenom proste plochu, na kterou se vejde auto. jestli se nemylim, tak v praze potrebujes u rodinneho domku takova mista dve - pro sebe a pro pripadnou navstevu.
    s tim ostatnim mas uplnou pravdu, napr. na korenovou cisticku je treba prokazat dostatecnou plochu na vsakovani (jestli mas takhle velkej pozemek v praze, tak jses hodne stastnej clovek) atd atd. dostat povoleni na alternativni stavby je vzdycky mnohem narocnejsi nez na bezne domy, pokud to neni zcela nemozne :(
    EVUSE
    EVUSE --- ---
    Ahoj, chtěla bych se s vámi podělit o aktuální zkušenost, možná to někoho bude zajímat. Plánovali jsme stavět domeček něco ala Simon Dale, prostě takovej hobití domek ze dřeva, slámy, hlíny. Chtěli jsme to udělat co nejvíc v souladu s přírodou, tedy např. vodu jsme chtěli používat průsakovou, čističku kořenovou, kamna na dřevo, atd., kdyby někoho konkrétně zajímalo, můžu dovysvětlit. Potíž nastala asi jednak v tom, že se samozřejmě nevešel do té výměry 25m2, takže bylo nutno řešit ohlášku, jednak že měl být na území Prahy. Včera jsme byli na ouřadě, a ač byli ouředníci ochotní, dost jasně nám dávali najevo, že tohle asi neprojde. Jako na první problém jsme narazili na garáž. Prostě by to pojali jako rodinný dům a ten musí mít garáž (v případě, že by to bylo mimo Prahu, dalo by se to pojmout jako chata a takový problém by to asi nebyl). Nechtěli si nechat vysvětlit, že k hobitímu domečku garáž prostě nepatří. Plus tedy by musela splňovat požární předpisy, takže jsme došli k tomu, že by musela být asi z kamení, abychom skloubili jejich a naše představy. No a pak jsme narazili na spousta dalších povolení, které po nás chtěli, prakticky vypracování dokumentace jako při stavebním povolení a ještě si to člověk musí všechno oběhat sám. Drahé projekty, na domeček, na kořenovou čističku, atd. Samozřejmě tento domeček měl být nízkonákladový, měli jsme rozpočet cca 100.000,- až ,- 150.000. Vypadá to, že jsme to vzdali...
    GREGI
    GREGI --- ---
    Untitled
    MLOK_
    MLOK_ --- ---
    INK_FLO: Nu, levný to není, ale holt náklady organizátorů taky nejsou malý. Rozhodně na tom nikdo (snad krom toho dána) nechce vydělávat, bude holt záležet jak cenná zkušenost by to pro koho byla, netvrdím že je to kurz pro každýho.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    MLOK_: hm, 5500 kč za to, že někomu pomůžu postavit kamna.....
    MLOK_
    MLOK_ --- ---
    Rozestavěnej domeček na jehož stavbě se taky podílim.
    Je to dřevěná konstrukce vyplněná slaměnýma balíkama, který jsou oplácaný několika vrstvama hliněný omítky. Už se nám stavba táhne pár let a pořád to není hotový, ale je to holt daň za to, že to stavíme sami a máme tam z prahy dost daleko :)
    A mimochodem, kdyby někoho zajímala problematika vytápění podobných chaloupek, pořádáme v dubnu workshop, kde se na to pokusíme názorně odpovědět :) viz události

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam