• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.


    Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

    odkazy na blogy a stránky na nástěnku

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    EGGH: hodně přehnaně - tak se přestěhuj na Haiti, postav si co chceš a napiš na nyx po zemětřesení/ nějaký supr nemoci/ požáru... Spousta těch přikázání zní otravně, ale když už nic jinýho, tak ti spousta nařízení prodlužuje a v podstatě zkvalitňuje život. Mě osobně vadí v principu jen dvě věci -
    1) povinnej odstup od hranic pozemků/ okolních budov (kterej jde ale obejít/ vyjednat)
    2) povinnost zateplení, jehož hodnota se neustále zvyšuje a začíná limitovat architekty i klienty
    A potom ta formální stránka, podivný dělení dokumentace, ale to už je jen detail :)
    MASOO
    MASOO --- ---
    BURAN: nevyresi, ale bude se ti lepe spat;)
    mluvime z vlastni zkusenosti...

    EGGH: jde, muzes si zrusit trvaly pobyt na uzemi CR, ale pak taky nemas nikde zastani... a pak tedy nevim, jak bez toho pobytu si sehnat pozemek a cokoli stavet:D
    EGGH
    EGGH --- ---
    77WHITE: Nemá to základy, podle fotek to stojí na betonových patkách a jestli to má fakt do 25 m2, tak na to povolení nepotřebuje. I když tam zmiňuje položku "Papíry (projekt a další "razítka") do 40 000 Kč".

    Ale stejně pořád nechápu, proč by si člověk nemohl na svém pozemku postavit to, co chce. Pokud tím nebude škodit druhým. Jde nějak vyhlásit nezávislost na Česku? :)
    BURAN
    BURAN --- ---
    KCE: to je rada nad zlato! dekuji! to uz jsem dlouho potreboval aby mi nekdo poradil. mir a slunce v dusi vsechno vyresi. haha :D
    KCE
    KCE --- ---
    GREGI: akorat teda skladat kazdej den spani musi bejt peklo uz v obytnaku, natoz pak v dome:)
    BURAN: vzdycky te nekdo muze vyhnat, to se neboj;) prestan zit v imaginarni budoucnosti a uzivej pritomnost:)
    BURAN
    BURAN --- ---
    77WHITE: jeste jsem neslysel ze by socialka posuzovala bydleni podle projektu. socialka to chodi posuzovat osobne. normalne prijde pani a ty ji musis pustit dovnitr :-)
    BURAN
    BURAN --- ---
    JESSE_MORENO: ok, tobe treba nevadi v pripade potreby se prizpusobit a uredniky obelstit, ale ja neco takoveho vubec nechci delat. nerikam ze to nejde, ale nesplnuje to moje predpoklady pro klidne a bezpecne zazemi, jestli rozumis.
    BURAN
    BURAN --- ---
    77WHITE: no tady 600k typek tam ten projekt ale nepostavil, viz diry na vodu a tak.

    takze to je nezkolaudovany asi.
    btw s udanim se musi pocitat imho vzdy :-) jsme v cechach.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    BURAN: jakmile máš stavební povolení na projekt, kterej tam doopravdy postavíš, tak si už zpětně paní ze sociálky vymejšlet nebudou a ani vlastně nemůžou, je to záležitost stavebního úřadu. Pokud tvoje děti nebudou chodit do školy jako totální vodníci a někdo tě neudá, ale to už je problém jak se staráš o děti, do baráku ti nikdo kecat zpětně nemuže.


    JESSE_MORENO: Jestli nahrazoval doopravdy stávající půdorys něčím do 25 metrů, nemusel to vůbec ohlásit a tudíž mu jsou normy ukradené.

    GREGI: super, hodně vkusný!
    GREGI
    GREGI --- ---
    EGGH: jj takova komunita by me fakt bavila...
    EGGH
    EGGH --- ---
    GREGI: Já bych rád viděl i fota těch minidomků tam v pozadí. Taky vypadají dobře :)
    GREGI
    GREGI --- ---
    MLEJNIS: KETA: oboji bylo uz vickrat:) davejte na ten idnes bacha sou hrozne pozadu;D
    MLEJNIS: nasel sem jen obrazky bohuzel... ani google nepomaha:/
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    GREGI: zdroj ?:-) bozi !!!!
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    Fotogalerie: OBRAZEM: Nenávidí hypotéku. Rodině postavil dům za 86 tisíc
    http://bydleni.idnes.cz/...4626_dum_osobnosti_web&foto=&thumbs=1#WEB3e048a_profimedia_0103336756.jpg
    GREGI
    GREGI --- ---
    GREGI
    GREGI --- ---
    tak tohle je top:)



















    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    BURAN: podivej ja jsem priznivcem velkeho punku ale dycky zalezi na okolnostech, kdyz se chci jeste normalne zivit praci ve meste tak toho punku snesu min nez kdyz bych na vsechno uz sral a chtel bejt nejakej minizivnostnicek a off the grid....

    rekneme si to takhle, vyuzivani staveb k jinemu ucelu nez k tomu ke kteremu byly postaveny muze bejt problem, zvlast pokud by doslo na takovy veci jako ze treba v miste kde je zakazano stavet garaze kvuli prosakum ruznych sracek do podlozi si postavis neco cemu budes rikat na stav. uradu treba sklad, dilna nebo neco podobneho a pak tam budes parkovat karu. v takovem pripade ti teoreticky muze hrozit pokuta jako prase (mam pocit ze tam je nejaky petikilo, pokud jsi v ochranem pasmu lesa tak snad az takovej blazinec jako dva miliony). Problem ale je ze tyhle veci se dost blbe dokazujou, navic urednici ze stavebnich uradu (zaplatpanbuh) nemaji o moc vyssi pravomoci nez vetsina dalsich uredniku takze musi nahlasovat kdy prijdou na kontrolu a ty s tim taky muzes nesouhlasit a pozadat o posun atd.

    zkusme modelovou situaci, soused je zmrd a potom co si postavis takovou chysi oficialne jako kulnu nebo sklenik nebo buhvico te vyfoti skrz okna jak sis tam dal postel a spis tam a prijde s tim na urad. To neni trestny cin takze se to nebude dat posuzovat na zaklade neci fotografie takze te obesle stavebni urad ze chce na kontrolu, ty das postel pryc a reknes ze to je nesmysl ze bys prece nespal ve skleniku.... souseda pak zazalujes za stalking a pravdepodobne par dalsich chutovek, ten dostane podminku a zakaz priblizovani se a pravdepodobne ho ty roupy na nejakou chvili zas pusti :o)


    rozumej ja tu nenavadim k tomu delat uplny praseciny v chranene krajine... ja jen rikam ze ceskej stavebni zakon je dost zastaralej, ma stejne jako jine vyhlasky a zakony silene moc pozustatku po sociku coz z nej dela uzasnej nastroj na sikanu obcana ze strany uredniku kdyz chtej ale na stranu druhou je nastesti i dost deravej a nedobre dokoncenej na to aby kdyz si ho prostudujes a dasi si pozor jsi mohl udelat i dost veci ktere ti pri prvni schuzce na stavebnim urade urednik uplne zatrhne a bude se tvarit jako nejvyssi kontrolni arbitr kterej vi co rika.

    co se tyka tech deti a socialky tam je samozrejme dulezity mit nekde trvaly bydliste a to misto tomu musi bejt prizpusobeny aby socialka nemohla nic namitat.... jeste by byl ulet pripad kdyz by ti nekdo prokazal ze treba na trvalym bydlisti u rodicu se s detma vubec nevyskytujete a tudiz je to lez a ve skutecnosti s nema bydlite v te chysi... ale to jsou uz extremni pripady kdy nejaci posahani urednici potrebovali udelat exemplarni pripad a stava se to za prepokladu ze si clovek vybere jit hlavou proti vsem systemovym zdem naraz a jeste je u toho drzej a hlasitej... takze stavet si barak z nepovolenych stavebnich materialu na zahrade u centra prahy, zavest si tam vodu na cerno, kanal nacerno solar pak chtit domaci porod, deti bez vakciny co nebudou chodit do skolky ani skoly tak si asi koledujes.... ale delat to co tu jednu dobu delala pulka naroda (zvetsovani pudorysu budovy ruznejma externima schodistema, zimnima zahradama, sklenikama, skladama drivi atd aby tim ziskali vetsi obyvaky a kuchyne) te urcite do vetsich problemu neprivede :o)
    KETA
    KETA --- ---
    Ze školního autobusu vytvořili originální mobilní domov – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...-trendy/312127-ze-skolniho-autobusu-vytvorili-originalni-mobilni-domov.html




    BURAN
    BURAN --- ---
    ptam se kvuli tomu, ze levny alternativni bydleni je jedna vec, ale nerad bych se v takovem obydli dostal do situace, kdy mi si nejaky pan z uradu usmysli, ze nechce abych tam bydlel, vezme do ruky razitko a zacne delat problemy. kdyby tam bydlely deti tak to kor uz vubec, na tom by si pani ze socialky s drdulkem smlsly :D
    a ted vazne, me osobne nejake predpisy vubec nezajimaji, naopak si myslim ze kdyz budu chtit mit zachod uprostred kuchyne tak je to moje vec, ale jde mi o to, aby me proste odtamtud nemohl nikdo vyhnat, jinak to neni domov ;)
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    "Nový domek mohl stavět jen na půdorysu původní chatky ve tvaru úzkého obdélníku..." imho tedy koupil starou chatu, tu zboural a místo ní si postavil tohle- papíry z chaty mu tak zůstanou.

    JESSE_MORENO: Pouze dveře mezi záchodem a kuchyní nestačí, musí tam být chodba.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    BURAN: ee dneska k trvalymu bydlisti uz potrebujes snad dokonce i pevnou linku jestli ted nerikam bludy? :o))) voda, zachod, elektrina a ten telefon....

    nemluve o vecech jako vejska stropu, velikost loznice, dvere mezi mistnostma obzvlast pak zachodem a kuchyni.... muzem jmenovat jeste asi peknou radku. To musi jit uplne stranou kdyz chces stavet za 600k off the grid :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    BURAN: nemusí to bejt vedený jako obytná budova. Nebo to taky nemusí mít vůbec žádný papíry. Já bych tipnul to druhý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam