• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    GREGI
    GREGI --- ---
    XLOBOX: nejaky navoda na korenovou cisticku? ta mi prijde nejlepsi... max tam clovek zabije kytky ktere na to byly vysazeny...
    GEEK
    GEEK --- ---
    MATT: Vyleje k sousedům na zahradu:) Ne, my to měli odvedený do jímky a jednou za čas ji prostě vyčerpali. Ale ideálnější by bylo to vsakování do nějakýho štěrku, aby se člověk nemusel o to starat.
    Nicméně nějakou vodu jsme taky použili na zalití těch chcanek (asi jen hrnek), jinak by ten záchod smrděl jak na nádraží.
    D4NIX
    D4NIX --- ---
    MATT: budto se redi 1:10 s vodou a zaleva se stim travnik anebo se necha vsakovat do zeme.
    MATT
    MATT --- ---
    XLOBOX: přesdně jednak mi ta nádrž evokuje splachovací záchod a pak tý vody je hrozně moc.

    ale teď mě napadá, co se dělá u separačních záchodů s tou močí?
    XLOBOX
    XLOBOX --- ---
    JESSE_MORENO: pohodlnejsi teoreticky jo, kdyby ti nevadilo tu vodu z ty "cisticky" vylevat volne na zahradu, coz me by treba vadilo, kdyz tu mam studnu, ale tu ekologicnost v tom moc nevidim. Potrebujes elektrinu a znecistujes vodu, ktera pak asi moc ok nebude, kdyz si vezmu co vsechno ten lidskej odpad obsahuje. Kdyz budes odpad ze separacniho wc kompostovat a nechas tam privod vzduchu a hmyzu, tak bych veril, ze se dosahne lepsich vysledku.. Neco jinyho by to bylo treba ve spojeni s korenovou cistickou, ale to uz je jina pisnicka..
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MATT: tak tohle je pro me tenkej led jak jsi zacal rikat nitrifikace tak nevim, jen vim ze takhle proste fungujou komercni cisticky ktery jsou pro pouziti v rodinejch domech schvaleny normou a pouziva se to tak treba i v sousednim rakousku ktery je na tyhle ekoveci docela haklivy...

    ale kdyz to teda vezmem suma sumarum tak souhlasite ze udelat si takovou malou vec by bylo nejen pohodlnejsi pri pouzivani ale i ekologictejsi nez ruzne kompostovaci a pilinove toalety? :) protoze ty jak to chapu nemohou z principu dosahnout ani te urovne cisteni jako mnou zminena minicisticka... tak to teda chapu ja.
    GEEK
    GEEK --- ---
    JESSE_MORENO: chudák pan Hankey:)
    TSEGER
    TSEGER --- ---
    AC24.cz - Farmář si postavil hobití dům za 5 tisíc korun
    http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/3132-farmar-si-postavil-hobiti-dum-za-5-tisic-korun
    MATT
    MATT --- ---
    JESSE_MORENO: věčinou se ty procesy řetězí, ale možná jen ve velkejch ČOVkách. Nejsem odpaďák, abych to vysypal z rukávu.

    co jsem tedka narychlo nastudoval, tak za aerobniho rozkladu ti z amoniaku vznikaj dusicnany (nitrifikace), ktery jsou mozna dobry na hnojeni, ale jakmile to vypoustis do vody, tak je to problem. pak tam musis zaradit anaerobni rozklad, kdy ti z dusicnanu a dusitanu vznika vzdusnek dusik (denitrifikace). taky tusim, ze v anaerobnim prostredi se zbavujes ruznejch sloucenin fosforu.

    mas pravdu, ze to co hlavne smrdi je asi cpavek a toho so prave zbavujes nitrifikaci

    a kytky ti budou bujet i u obycejnyho trativodu, takze tim bych moc neargumentoval ;)

    pokud by chtel nekdo nastudovat, tak jsem napr. potkal metodiku z MZ ČR ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD JAKO NÁSTROJ K
    OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ V ZEMĚDĚLSKÉ PRAXI A NA VENKOVĚ

    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MATT: nevim jestli nejsem ted mimo ale mel jsem zato ze anaerobni rozklad je ten co se deje v zumpe bez pristupu okyslicovani a ten je prave spatne, s tim se nema delat nic jineho nez to odvezt hovnocucem... to co dela z cisticky cisticku je to okyslicovani, tim pochcipaj anaerobni bakterie, zacnou zit aerobni ktery ty hovna papaj a vznika ten tzv. kal kterej je naopak uz dobrej ne?


    MATT: no tim septikem to je prasecina to souhlasim ale byl jsem u DIY cisticky a cuchal jsem k ni kdyz byla v chodu, zadnej smrad z toho nesel a v miste kde to bylo vypousteny se darilo vsemu zivemu tisickrat lip nez tam kam se lila destovka... dokonce jsem slysel o pripadu kdy to mel majitel schvaleny vypoustet do potoka a tam ty male kousicky kalu zobaly i ryby...


    GEEK:
    77WHITE: znova opakuju viz vyse rozhodne nenabadam k zalejvani hovnama!! :) ten proces sedliny je tam prave proto aby z te cisticky sla jen precistena voda bez toho kalu...

    zde krasna animace ktera popisuje jak funguje komercni cisticka pro domacnosti, na tom zarizeni fakt neni nic sloziteho http://www.youtube.com/watch?v=4A-IncqXnXw

    co je slozitejsi je ten legalni proces schvalovani a "homologace" takze znovu, ten kdo to chce normalne k baraku kterej ma celej legal na stavebni povoleni predpokladam ze pujde cestou nakupu od firmy a schvalovani... ten kdo nema jine moznosti, ma chatu nebo je to hippik a bydli v necem polomobilnim bez stavebniho povoleni atd. a nechce nosit kyblik na kompost tak to muze resit takto a pokud bude hypereko a bude chtit udelat jeste vic nez co se bezne uz povoluje jako oficialne precistena voda tak tu vodu z cisticky jeste muze prohnat tou korenovou cistickou a pak uz se v tom budou rodit i jednorozci co serou duhu :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    Jako zalevani nebo i hnojeni mi prijde zcestny, co si matne vzpominam tak je to i nebezpecny... ledatak to musi projit dlouhym kompostovanim za urcitech podminek a to taky neni buhvijak vonava zalezitost, o kyblíku s pilinama ani nemluvim...
    GEEK
    GEEK --- ---
    MATT: No právě
    GEEK
    GEEK --- ---
    JESSE_MORENO: No, nám to vodohospodáři nepovolili kvůli tý velikosti pozemku, to je celkem běžný. Kdybych měl velkej pozemek v nějaký zastrčený díře, tak neřeším nic. My máme ten pozemek v tomhle na hovno, 400 metrů a terasovitej. A jakmile bych vykopal kráter, tak je to dost na očích.
    Zalejvání hovnama se taky už nepovoluje. Hlavně u nás bych to měl po celý zahradě:D
    Každopádně teď máme už kanalizaci, takže to naštěstí neřeším.
    MATT
    MATT --- ---
    jeste mala poznamka, vodou ze septiku obcas zalejvaj sousedi na chate, a nikomu bych takovy sousedy nepral.. ;)
    MATT
    MATT --- ---
    JESSE_MORENO: imho aby to byla aspon "cisticka", tak bys tam mel mit i anaerobni rozklad. tohle je takovej bublinkovej septik. jak pises na zasakovani potrebujes souhlas certifikovanyho hydrogeologa, ale imho neexistuje zadna ustalena metodika. dalsi z variant je jeste zemni filtr nebo korenova cisticka, ale to uz zabere nakou plochu.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    XLOBOX: princip je uplne jednoduchej, nadrz na vodu do ktery das vzduchovaci talir (pouziva se v jezirkach) napojenej na dmychadlo a jeste tam ponoris kalovy cerpadlo. Funguje to tak ze tam celej den to dmychadlo zene vzduch do talire kterej z toho dela bublinky a hovna se tim pekne rozkladaj, jednou za den v dobe kdy se to nepouziva (vetsinou to bude noc ) se to vypne, necha se to hodku az dve stat, tim si sedne kal (to je odbornej nazev pro ty rozlozeny hovna) a separuje se cista voda, po te dobe se sepne cerpadlo a vycucne tu horni cast s cistou vodou a zas se zapne bublinkovani.

    lowcost varianta umim si predstavit ibc nadrz 1000L z druhe ruky za litr, kalove cerpadlo klidne nove za litr a ten talir s nejakym dmychadlem dohromady za trojku by taky slo poridit... do peti tisic na pomery cisticek sice pank ale ve srovnani s pilinama a vynasenim kbeliku je to imho uplne jinde.


    GEEK: hele ono asi zalezi v jake rovine se bavime :) pokud rodinej dum kde mas vsechno ofiko pak to samozrejme objednavas novy profi a mas k tomu povoleni a prijde te to na neco mezi 40 - 50k pro beznou rodinu, o velikosti pozemku nic nevim, vim o zasakovani a pokud vim tam to je o posudku hydrogeologa a pokud je normalni zasakovatelnost spatna porad lze resit velkou jamou vysypanou sterkopiskem. dalsi jsem slysel neco o variante ze kdyz budes mit posudek ze te vody nebude moc tak se da myslim schvalovat i to ze to budes pouzivat jako zalivku na zahrade... tohle se nechci dohadovat nejsem stavar a vychazim z veci co mi byly receny jestli mas stopro info ze stavebniho zakona tak mas mozna pravdu ty. Ja vim ze hodne tech veci vychazi taky z lokality a z toho jak moc urednik na stav. urade je nebo neni informovanej, jak se mu chce atd. nekde neni problem vubec, nekde se delaj uplne smesny zakazy jen proto ze je tam lenost a je lepsi donutit cloveka ke kanalizaci.

    Ja jsem ale nejak mozna spatne pochopil ze tu resime ruzne DIY male nezavisle offgrid bydleni kde se sere do kybliku protoze je problem ze tam kanalizace vubec neni... v takovem pripade myslim ze cisticka muze byt reseni a jak jsem napsal umim si ji predstavit i velmi jednoduchou, navic by me zajimalo kdyz by ta cisticka nebyla zakopana v zemi a fakt by se pouzivala na zalivku jak by se na to urad tvaril, vodni dilo to imho je kdyz je to stavba, pokud z toho udelam techniku polozenou na palete nebo schovanou ve sklepe chaty tak by me zajimalo proc tohle ne ale kompostovaci nebo chemicke WC ano :)
    GEEK
    GEEK --- ---
    JESSE_MORENO: Nevím, jaká je výhoda miničističky od normální čističky. Mě napadá jen menší kapacita, což je nevýhoda. Každopádně těch možností čističek je hodně, ale na vsakování potřebuješ minimální velikost pozemku 1000 m2, jinak ti to nepovolí. Je to už vodní dílo.
    GEEK
    GEEK --- ---
    77WHITE: Když to máš odvětrávaný komínkem, tak to celkem jde. Ale trochu to smrdí vždycky, v létě horší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam