• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    MAR_TINA: jasně, to je ideální stav, abys nemusela vytvářet a platit za zbytečně rozsáhlou a většinou vlastně dost zbytečnou dokumentaci a čekat měsíce na stavební úřad. Bohužel sou případy kdy se tomu nevyhneš, když řešíš třeba kanalizaci pro koupelnu/ toaletu tak moc nenaděláš. Buď kopeš, betonuješ a pravidelně vyvážíš jímku a doufáš že si toho nikdo nevšimne/ nikdo tě nenapráská, nebo řešíš ještě složitější varianty různejch filtrací/ čističek. Variantu potok z principu odsuzuju :) Záchod se dá ještě obejít chemií/ kompostováním, ale z plnohodnotný koupelny už moc neutečeš a ne každýmu se líbí sprchování na zahradě. Jestli mluvíš konkrétně o tom domu co sem postoval tak tam byla klasická legislativa, jen tam byly nějaký čachry s dokumentacema, to je popsaný v článku. Vůbec ta legislativa není v principu takový problém, stejně tyhle malý stavby vznikají většinou na venkově bez přísnějších regulací.

    Hele upřímně oslovovat pár architektů a čekat na nabídku, to je jen vroucný přání s tím rozpočtem na malý stavby. Vytvoření nabídky neni možný už bez konceptu konkrétní stavby, a ten se musí vymyslet a zaplatit, jinak by sis taky mohla zadarmo vybrainstormovat pár studií, vyzobat si to nejhezčí, zadat to stavařovi a architekti standartně zapláčou.

    KAIRRA: Imho prostě lidi s malym rozpočtem nechodí z principu za architektama, protože je jim líto utratit sto litrů z milionu jen za počáraný papíry. To že mnohdy dostanou kvalitní produkt, co jim dá bydlení na úrovni po zbytek jejich života už si neuvědomujou, vidí jen tu okamžitou částku :) A taky architekti z principu nechtějí dělat malý zakázky, protože se z toho hrozně blbě vyžije (zjednodušeně řečeno, malý zakázky bývají domy kolem dvou mega). Skoro bych zkoušel apelovat buď na hodně mladý a akční studia, nebo naopak už zaběhlý velký jména co by si z toho mohli udělat oddechovou záležitost mezi projektováním velkejch věcí :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAIRRA: nebude málo zájemců ze strany rodin?
    Onu možnost vyhledat pár architektů (malých staveb) a oslovit je máš. Uvidíš, co nabídnou a koho si vybereš.
    Pokud to si dokážete přibližně navrhnout sami, lze pak jen vyhledat o něco levnějšího stavaře na konkrétní projekt, kterého stejně mít musíte.


    77WHITE: přijde mi, že některé tyto malé domy se zavřenýma očima splňují podmínky pro stavbu bez ohlášení / povolení (http://business.center.cz/business/pravo/zakony/stavebni/cast4h1d1.aspx ). Předpokládám, že majitelé nepřiznají vytápění a záchod.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    77WHITE: rozumím, ty principy jsou jasný. Nicméně by opravdu stačilo k tomu otevřenému multifunkčnímu prostoru přidat nějak (zejména zvukově) oddělenou buňku pro děti a je hotovo. A já jen prostě nacházím strašně málo realizací k inspiraci, tak mě zajímalo, proč se to nedělá. Možná ještě ta "skromná" generace hromadně nedorostla k dětem a trhu stále vládne generace s pocitem, že každé z jejich dětí potřebuje desetimetrovou hernu..
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    KAIRRA: imho se to dost vylučuje. Většinovej přístup v miniaturnim bydlení je navrhnout ho co nejotevřenější. Dělením na uzavřený místnosti se prostorově i pocitově omezuješ, často vyčleňuješ místnosti jen na spaní a tím přicházíš o cenný metry, multifunkčnost je vlastně hlavní motto malýho bydlení :) Na https://www.youtube.com/channel/UCDsElQQt_gCZ9LgnW-7v-cQ jsem už pár videí rodin s dětmi už viděl, ale téměř vždy je to to, co popisuješ ( otevřená podkroví etc.). Ale jako architektonicky řešit to imho není problém, nějaký variabilně a nejlíp pevně uzavíratelný prostory. Spíš je to o penězích, klienti co chtějí bydlení za párset tisíc za architekty nejdou a ani architekti to moc nevyhledávají, protože to není schopné uživit měsíce práce. Sou ale výjimky kdy se to dělá spíš pro radost než pro uživení, příklad z práce třeba http://bydleni.idnes.cz/...amarady-ho-dokazali-postavit-108-/stavba.aspx?c=A111003_162218_stavba_rez , kde pokud se nemýlím tak barák stál mega a projektová práce sto litrů a ňáký drobný.
    Jako student architektury si myslim že s takovym zadáním by se mělo chodit spíš za studentama, těm stačí k životu pár korun a relativní dostatek znalostí na navrhnutí malý stavby :))

    MLEJNIS: proč je problém stavební povolení? V principu je to jen splnit většinou jen vágní a často formální podmínky stavebních úřadů a sehnat známýho co ti na to plácne razítko :)
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    KAIRRA: taky sháním ... dva + dítě... těd sem narazil na jednoho člověka kterej si staví " mobilheimy" ikdyž ani nejsou ... jde jen o to neřešit stavební povolení. tak sem zvědavej jak pokecáme. pak když tak napíšu :)
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    ELESDY: no offense intented.. jen mi to proste prislo jako smesny problem ;)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    sleduju téma malých domů docela dlouho a hrozně mě štve jedna věc: je to celé zaměřené na jednotlivce / páry s nezávislým způsobem života. Super, není potřeba mít spoustu věcí (a pro ně spoustu úložného prostoru, který v malých domech obvykle není), ale kam dám sakra děti? Zkoušela jsem v tomhle klubu i různě po internetu hledat humble-home pro rodiny, ale nacházím přinejlepším víkendové chaty, kde mají děti patro na spaní. Když ale chci žít v minimálním domě s rodinou každodenně, podmínky jsou jiné. Například nechci chodit spát v osm, protože mám děti na patře v obýváku.

    Myslíte, že se tím prostě architekti nezabývají? proč, když k úspornosti mají rodiny motivaci? Nebo pro rodinu na běžný provoz tak minimální bydlení navrhnout prostě nejde?
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    ARAON:
    ELESDY:
    a o kompostovaci zachode jste jeste neslyseli?
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    ARAON: no nevim. ale je to překrásný !!
    ARAON
    ARAON --- ---
    Ovšem tohle je taky veliká krása. Copak asi dělaj s hovnama?
    This Handmade Mobile Home Is Actually an Incredibly Versatile RV
    http://gizmodo.com/this-handmade-mobile-home-is-actually-an-incredibly-ver-1538959895
    ARAON
    ARAON --- ---
    RODWY
    RODWY --- ---
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    MAR_TINA: hmm tyo. taky nějak nemůžu najít... :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MLEJNIS: já jezdívám okolo bazaru / nebo prostě oplocené plochy se starými mobilheimy. Ale nedokážu to nikde doheldat. Je to tady http://www.mapy.cz/...&z=16&l=15&umc=9hLeAxYtqA¨=Neratovice%2C%20okres%20M%C4%9Bln%C3%ADk&t=s&u=u
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    zdravím ve spoleh,

    kybyste přátelé někdo věděl o koupi nějakého dobrého zachovalého mobilheimu, nejlépe holého bez všech sraček vevnitř, tak vám budu vděčný '!! :) díky moc :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DREADLESS
    DREADLESS --- ---
    neni to uplne na bydleni, ale je to pekne udelany...takova vymazlena pracovna


    Inspirace: Spisovatelův dřevěný mini-dům ukrytý v londýnské zahradě | Living | bydlení | WORN magazine
    http://www.worn.cz/...ng-bydleni/inspirace-spisovateluv-dreveny-mini-dum-ukryty-v-londynske-zahrade/
    MATT
    MATT --- ---
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    GREGI: Helemeho... Tenhle dum znam, pred lety jsem tam neco delal...Domaci byl sympatak. Ted jsem slysel ze tam otevrely atelier...takze to je veřejnosti pristupny. Btw je to blizko Kamenice..
    EGGH
    EGGH --- ---
    Kamenný dům a akumulace tepla ze slunce
    http://www.youtube.com/watch?v=WFMoV9oMJMs
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam