• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.


    Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

    odkazy na blogy a stránky na nástěnku

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    EGGH
    EGGH --- ---
    MATT: No a stojí? Stojí. Děda mi taky říkal, že jejich barák nemá základy a stojí už sto let. A to je půlka z vepřovic.
    MATT
    MATT --- ---
    SWT: imho zvlášť kolem těch 50. let se hodně šetřilo a byla nouze o kvalitní materiály. máme chatu co stavěl děda v šedesátym a to jsem fakt koukal, když jsme kus přestavovali. nastavovaný prkýnka, malta snad jen se starý rozemletý malty atd..
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    VXP
    VXP --- ---
    JESSE_MORENO: jj myslel jsem uplne prirodni, protoze drevo prece jenom nejak pracuje, takze jakejkoliv nater pujde drive ci pozdeji dolu... takze jednou za rok pretrit nejakym napoustedlem a odpada brouseni :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    VXP: na olej uz se mu asi nechytne barva ne? :o) nebo jako myslis aby to nechal uplne prirodni?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VXP: vím já? :-) ale barvou to chci natřít, ať je zeď zelená...
    VXP
    VXP --- ---
    DARJEEL: a neni lepsi to napustit nejakym olejem? :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SWT: jo, nahodit jako barvu jsem myslel, nedošla mi spojitost s omítkou :-))) A je to jak píšeš, holt šlo spousta věcí taky na vrub byznysu, dělat omítky jen v některém období se nespojuje s požadavky tržního hospodářství a konkurenčnosti :)

    A kždy už jsme u toho, máte někdo tipy na barvu (barvy), kterou natřít dřevostavbu? Je to na jihozápadní straně, vystavené slunci a když hodně fouká tak i dešti... otázka i, jestli tam dát nějakou podkladovku (Asi jo?). Budu rád za tipy... Je to na malé obydlí, kdyby bylo potřeba, tak tu aktuální hrůzu vyfotím :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SWT: částečně to bude neochota / nemožnost zaplatit staré technologie s velmi vysokým podílem ruční práce. Sousedi začli stavět chlívek z kamenů (opuka), s obloukovými okenními výklenky a střechou z bobrovek a už dva týdny jim tam pobíhá 4-6 zedníků. Jen za práci bude ten chlív stát hromadu peněz. ALe je to nádhera a ještě na to koukám z okna - čiré potěšení :)
    SWT
    SWT --- ---
    WASPER: Hm, takže spíš šlendrián "ve výrobě i v návrhu", ok díky za info. Snad už v tomhle baráku po pradědečkovi dožiju v klidu a nebudu muset tyhle stavební záležitosti řešit :)
    WASPER
    WASPER --- ---
    SWT:Pouzivaj se prefabrikovany universalni smesy, nahazuje se ve spatnem obdobi. Strechu nemaji takove presahy atd atd.
    DREADLESS
    DREADLESS --- ---
    SWT
    SWT --- ---
    DARJEEL: OK, ze zmínky o nahazování jsem myslel, že jde o omítku. U našeho baráku byl přistavěnej kousek z 50tejch let, a ten byl opadanej na holou cihlu. Fascinuje mě, že původní omítky vnitřní i vnější uměli udělat před sto lety tak, že jsou dodnes OK, a později to šlo do kopru. A dneska vidím spoustu opadanejch zánovních baráků - fakt dnešní stavby jsou tak šizený nebo to řemeslníci už neuměj?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SWT: dřevěná stavba - stará barva, nemám s tím problém, spíš mě sere to oškrabování, aby to nenalítalo do celý zahrady a do záhonů...
    SWT
    SWT --- ---
    DARJEEL: Hm, na baráku mám stopět let starou původní omítku, provedli jsme pár bodovejch oprav a novou barvu a všichni si myslej, že je funglovka, tak to je smutný že musíš nahazovat.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    GREGI: no tak to jo, to souhlasím... v tomhle je mírný pás docela obtížný na stavění a údržbu....
    GREGI
    GREGI --- ---
    DARJEEL: jn sice to je jednou za cas ale i tak to staci na to aby ti to treba roztrhalo trubky;) proste se s tim musi pocitat
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    GREGI: tak -30 možná jednou za 5 let a to ve vyšší nadmořské... a -20 bývá taky jenom některé roky a takové období trvá v řádech týdnů.. to stejné +40, to je extrém na 3 týdny cca... ale jinak není to tu snadné, vlhko, slejváky, vítr... nám třeba letos z domečku slezla úplně barva na jižní zdi, (byla teda kdovíjak stará), ale to sem čučel, co dokáže kombo slunce, větru a vlhka... naštěstí malé bydlení, takže to bude za víkend nahozený novou :)))
    GREGI
    GREGI --- ---
    EGGH: mluvim o pocasi;) kdyz stavis barak musis tu pocitat jak s -30 tak +40, slejvaky sou tu taky, silne vetry taky... sice treba jednou za rok ale to nic nemeni
    EGGH
    EGGH --- ---
    PETPET: A slejváky. Každá mince má dvě strany. Nicméně život konkrétně v Thajsku mi přijde hodně pohodový, i lidé.

    GREGI: Ono by to bydlení bylo jednoduchý i u nás ale lidé a zákony jsou tu zatím nevyspělé, takže si budeme muset ještě chvíli počkat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam