• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TSOH: já žiju v domě z roku 1922 a jednou ho zdědím. Věř mi, že nechtěl. Dům zdědíš ve věku 50-60 let. Tou dobou máš bydlení vyřešené. Ok, předáš to svému dítěti, ale jen výjmečně nebude muset vyplácet jiné dědice.
    Nebo třeba takov maličkost, že buď překopeš komplet celou elektriku nebo nedostaneš do kuchyně víc než 3 zásuvky a jeden sporák... a tka dál.
    Problémů na rekonstrukci bude... a kvalita základů může být dobrá i u dřevostavby. Mých oblíbených mikropilotů se všichni bojí, tkaže vylévají beton o šíři 40-60cm a v hloubce 1-1,4m jak diví :)
    TSOH
    TSOH --- ---
    MAR_TINA: to co píšeš vcelku dává smysl... když se ale na situaci podívám z pohledu toho dítěte co bude něco dědit jak píšeš tak bych tedy radši kvalitní cihlový barák s dobrou dispozicí místností, který je dobře izolovanej od vlhkosti než zlikvidovatelnou boudu co se sype... hlavní důvod je ten že se ten dědic ,,zase zadluží,, na podstatnou část svého života.... dluh je břemeno a žít bez tohoto břemene je svoboda...
    -
    je pravda, že nevime co přinese budoucnost za technické novinky, ale jisté je to, že pozemek na kterém stojí domek = místo k žití je nejlepší jistota a investice... a pak je mi vcelku jedno jestli si soused topí nějakou super novinkou a ja jen tepelnym čerpadlem v mých 80 letech.... jó dožít se tak ve zdraví těch 80 let....
    --
    koneckonců se rád dívám na prvorepublikové vily a domy, které mají duši a jsou nádherné... většina nových domů, splňujících všechny technické novinky nestojí ani za krátké zastavení a podívání se...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ALENNAI: Sem na mobilu takze to nechci hledat, ale tipnul bych ze osbcko vydrzi ve standartnich suchejch podminkach stejne jako normalni drevo o podobny tloustce, navic se do toho asi moc hmyzu nezakousne.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    ALENNAI: Nevím jak u tebe ale mně se moc prken bez využití na pozemku neválí :)) resp. 15mm OSB jsem použil na záklop pod izolaci (slaměné balíky) nahoru pak už jde záklop prkenný a skladbu zelené střechy, pod OSB potom přes kontraltatě a parotěs (někdy) palubku ... OSB je super konstrukční materiál (pero, difuzní odpor) ale jinak bych s tím neplýtval a sázel raději na masív votom žádná .. dřevo je dřevo ni? :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALENNAI: s tímhle nesouhlasím.
    Za posledních 50 -100 let se nároky na bydlení změnily diametrálně, pro naše předky nepředstavitelně, zatímco v předchozích třech i více stoletích se bydlelo v podstatě stejně. Elektrika, voda, odpad, teplá voda, centrální vytápění, více než 2 místnosti, nepotřeba chlévů a kompostu, záchod, koupelna ... Další vlna změn proběhla v posledních 20 letech v materiálech a technologiích (u rodinných domů, u velkých staveb dříve), nejen v dostupnosti, ale i v požadavcích.
    Pokud dnes koupíš dům z roku 1850, 1950, 1980 ..., budeš přestavovat a hledat nouzová nedokonalá řešení. Nevíme, co bude za 50 let, ale bude to jiné. Parkoviště na vznášedla? Dezinfekční jednotky? Hygienické kabiny? Velké kuchyně? Žádné kuchyně? Optické sítě? Neznámé nové sítě? přenos energie paprskem? Nabíječka na auto? Jaký přívod proudu? Anebo nádrž na vodík? Budeme mít zase služebnictvo? Nebo budeme žít v single bytech vedle sebe, každý rodič zvlášť a děti každé svoji sekci?
    Kolik lidí platí v Praze (Brně, Hradci) astronomické nájmy a jejich rodiče neví, jak zaplatit topení v trojgeneračním domě na Vysočině? Budeme držet připoutaní k půdě a tvrzi v Horní Dolní? Asi ne.

    V roce 1910 dávalo smysl postavit dům s trvanlivostí stovky let a mnoho generací, dnes to moc nedává. Tyhle papundekláče mají deklarované životnosti vcelku slušné, koupíš ve 30, v 60 opravíš na důchod, v 80 ti bude jedno, že to je nemoderní, hnusné a sype se to, vzpomínky budou silnější. A na vznášedlo nedostaneš řidičák ;) Děti zdědí pozemek se snadno zlikvidovatelnou boudou a žádné dluhy, to je docela fér.
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    MAR_TINA: ouk, ja jen, ze cihelny baraky dokazou zit stovky let a ja nejak nechapu tyhle rychlokvašky.. beztak, kdyz nekdo stavi drevostavbu( skladacku nebo klidne i origo navrh od arch.) a je mu kolem 35, tak v osmdesati bude imho v prdeli, pac bude mit barak na spadnuti...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALENNAI: důvod ke stavbám domků z předpřipravených dílů (panel, osb desky, dřevěné sendviče...) je obvykle rychlost stavby. Od objednávky do kolaudace uběhne 6-12 měsíců a to většina času padne na úřady, pak úpravy terénu a základy, vlastní montáž trvá v řádu dní. Tepelně izolační a nosné vlastnosti deklarují obdobné jako má cihla.
    Měla by být i nižší cena, ale v ČR nijak významně. Montovaná stavba by měla stát o třetinu méně než zděná a to se spíš nestává.
    OSB desky a jiné lehké sendviče jsou lehké, umožňují použít jednodušší a levnější základy, třeba patky nebo mikropiloty nebo prostě jen ten beton dimenzovat méně. Anebo umožní stavět na méně únosném či jinak problematickém podloží. určitě jsou dobré důvody, proč je zvolit.
    Pro někoho je tam ekologický aspekt, má pocit, že lze stavbu snadno rozebrat a zlikvidovat po dožití.

    Ale obvykle lidi listují katalogy a když se jim domeček líbí a stojí do 2 milionů, zasní se nad dvěma pokojíčky pro děti a zahrádkou pro labradora a koupí to, bez přemýšlení nad konstrukcí.

    Můj poslední "objev" k poblití http://www.rdrymarov.cz/kubis-631


    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    ALENNAI: tak hlavně OSB použiješ tak trochu konstrukčnš.. palubky jsou jen plášť. Jako je to jenom otazka financí- OSB můžeš nahradit fošnama, co se valí na pozemku a je to a bez lepidla...
    Moc nechapu, ze se teda z OSB tedka delaji fakt cely rodinny baraky- jako co je špatnyho na cihle?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Tiny Texas Houses' "Willy Wonka" on making magic reusing wood
    https://www.youtube.com/watch?v=iWGa7qyGO8M
    ARAON
    ARAON --- ---
    PROFOR: Jojo. My meli presne takovou pod kamnama.
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    LITTLEPUNKK: Pouzival se nejen pri stavbach - v kanclech za totace byly azbestove podlozky (jen s lemem z plechu, jinak nekryty azbest) pod kazdym varicem na kafe. A pri cele rade dalsich prilezitosti se pouzival taky...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    LITTLEPUNKK: hrubou formu si si vymyslel ty, nikdo jiný to neřekl.
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    77WHITE: hm rád se nechám poučit , třeba fotkou kde že se používal , protože mám dojem že jsem asbest v interiéru v hrubé formě fakt nikdy neviděl...o té karc. se ví opravdu dlouho....ostatně jako u dalších věcí ...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    LITTLEPUNKK: jasně, používal se v celý řadě produktů, i když se vědělo že je karcinogenní. Standartní otazník u baráků z 50.-60. let.
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    77WHITE: asbest v interiéru ? otom jsem nikdy neslyšel a pokud bych měl asbestové desky v interiéru tak to je kurwa zdravotní problém....co se týče usb desek tak tam je problém s polybifenily a podobnými sajrajty o kterých už se dneska "ví" ,ale přesto se používají,vyrábí ovšem i na usb desky jsou různý standarty -stavební , průmyslový....radil bych dřevo i když víc stojí ,ale dá se sehnat dobře,když člověk ví kde hledat a nespěchá ...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    77WHITE: Tož to je nádhera, ta překližka, sešněrované spoje a ty nosníky :) mlask
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    77WHITE: plus srovnání osb desek s dnešní běžnou kombinací zdivo a malta (lepidlo) +omítka + vestavěný nábytek z třísek, pojiva, lepidla, umělé dýhy... dává řešení prostě věřit výrobcům, že to je nezávadný. Oni musí držet normy a docela se to testuje. Člověk nemůže být pořád ve stresu, že okolo něj jsou jedy, stres zabíjí taky.
    77WHITE
    77WHITE --- ---

    DARJEEL: je pár typů lepidel v osbčkách, včetně varianty co je zdravotně nezávadná. Resp možná za 50 let se na ni budeme koukat stejně jako na dnešní azbest v interiéru a i u tak malý úrovně vypařovanejch látek se zjistí zdravotní závadnost. To ale platí u většiny dnešních materiálů, ne každej si může pořídit lunární dřevo :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ASSID23: kdyby do toho nekdo sel jako zajemce, vemte mne sebou na prohlidku, zajimalo by me, jaky bych tam z toho mela pocit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam